Danskerne hiver fastelavnsboller til sig, men der er stor forskel fra København til Jylland
Fastelavnsboller er utroligt populære hos danskerne, og igen i år er salget steget fra sidste år. Men nogle steder giver bollerne et anderledes twist.
Selvom der endnu er over en måned til fastelavn 27. februar, er der allerede gået fastelavn i den hos landets bagere og konditorer.
6. januar begyndte de første bagere at sælge fastelavnsboller, og nogle melder om vækst i salget på mellem 15 og 20 procent i forhold til samme periode sidste år.
Men det er ikke helt ligegyldigt, om man køber sin fastelavnsbolle i København eller Sønderjylland. Der er nemlig betydelig forskel på både bolle og pris.
Fastelavnsbolle til 55 kroner
Du kender nok den klassiske fastelavnsbolleformular med creme, flødeskum og syltetøj.
Men svinger du forbi Andersen Bakery i København kan du sætte tænderne i fastelavnsboller med æble og yuzu-flødecreme eller en med solbær, citronverbena og mascarpone-flødecreme.
Bageriet har flere af deres luksusvarianter, som man skal slippe 55 kroner for, men de holder også fast i traditionerne med den gammeldags fastelavnsbolle til 28 kroner.
I weekenden solgte Andersen Bakery knap 6000 fastelavnsboller, og af dem var 4000 luksusvarianter.
- Det er meget vildt. Jeg havde ikke troet, at det var lige så vildt som sidste år. Men det ser sådan ud, siger Nichlas Frese, der er produktionschef i Andersen Bakery, til TV 2.
Sønderjyder vil have den traditionelle
Tager man over Storebælt og Lillebælt og træder inden for i Nyemanns Bageri i Aabenraa, ser det lidt anderledes ud.
Her tager bager Iver Hansen 25,50 kroner for en klassisk fastelavnsbolle med creme, fløde og hindbær. Her har luksusvarianterne endnu ikke vundet indpas.
- Vi har også prøvet at lave dem herovre, men jeg må nok erkende, at det er den traditionelle fastelavnsbolle, som vi har lavet gennem mange år, som folk køber først, for den kender de, siger han.
De sønderjyder, som TV 2 møder på gaden, ryster også på hovedet med et smil, når de hører om priserne i hovedstaden.
- Den må være guldbelagt eller et eller andet, for det havde jeg godt nok ikke gjort. Der må være et eller andet utroligt specielt over den, siger Djasper Soll.
Det er netop det specielle ved fastelavnsbollerne, som har drevet populariteten til disse højder. Det siger trendforsker Julia Lahme.
- Når vi ser på de sociale medier, som er det sted, hvor vi udtrykker os kreativt og socialt, er det lettere for en fastelavnsbolle at blive til en stjerne, end det er for en grim, trist grovbolle, forklarer hun.
- Det er en oplevelse
Nichlas Frese fra Andersen Bakery peger på flere årsager til, at der bliver trukket 55 kroner fra kundernes konto for en bolle med creme.
- Det er lønninger, råvarer, husleje, og så er det selvfølgelig også kvaliteten, lyder det.
Kunderne i Andersen Bakery har også kvaliteten med i ligningen.
- Det er nogle penge, men det er en oplevelse, synes jeg, siger iværksætter Povl Lønberg foran montren.
Det samme mener den studerende Victor Skov Jeppesen.
- Så er det ikke hver dag, man køber en. Så er det en særlig ting.
Ifølge brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark finder man landets dyreste fastelavnsbolle i København til en sum af 65 kroner, mens den billigste findes i Hasle til en 20’er.