Mad

Anden til mortensaften

Sværhedsgrad
Mellem
Personer
4
Tid
120 min + 360 min

Tilberedning

  1. LANGTIDSSTEGT ANDESTEG: Steg løg, æbler og svesker lidt i smør sammen med timian. Krydr med salt og peber (også inde i fuglen). Når blandingen er kølet lidt af, fyldes den i anden.
  2. Sæt ovnen på 120 grader almindelig ovn, og læg anden på en rist med brystet opad. Krydr den med salt.
  3. Lad anden hygge sig i ovnen i 5-6 timer, til den er helt mør og saftig. Træk lidt i låret, for at se om det er blevet mørt.
  4. Skal den spises med det samme, kan du skrue ovnen op på 225 grader og eventuelt lidt grillfunktion, for at få skindet sprødt. Det tager cirka 10-15 minutter.
  5. Du kan også tage den ud af ovnen, lade den hvile i 20 minutter, og så partere den ud i lår og bryst. Når den så skal serveres, pensler du skindet med andefedt, og kommer stykkerne i ovnen ved 200 grader i cirka 15 minutter. Så bliver de varme og sprøde.
  6. SAUCEN: Kom hals, kråse og vinger i en dyb bradepande sammen med grove stykker gulerod, selleri, løg, hvidløg, laurbærblade, peberkorn og rødvin.
  7. Sæt bradepanden under andestegen i cirka 2 timer.
  8. Efter de 2 timer kommer du vandet ved, og giver det hele 2 timer mere.
  9. Sigt alt fra bradepanden op i en gryde, og sæt bradepanden tilbage under anden med lidt ekstra vand resten af stegetiden.
  10. Kog fonden lidt ind, til den smager, som den skal. Smag til med salt og peber.
  11. I en kasserolle smelter du smørret, og kommer melet ved. Bag det igennem i et par minutter, inden du kommer fonden på af flere omgange, til saucen har den rigtige konsistens. Giv den eventuelt lidt kulør, hvis du vil have den mørkere. Eventuelt fløde, hvis du er til det.
  12. RØDKÅLEN: Snit rødkålen fint. Steg kålen af i andefedtet ved jævn varme, til det hele bliver flot blankt, og kålen falder lidt sammen.
  13. Bring eddiken i kog sammen med sukker og resten af ingredienserne. Bind en lille urtebuket af timian og laurbær, så er det nemmere at fiske op.
  14. Hæld den varme lage over kålen, og lad det hele småsimre i en lille time, til det er færdigt. Du kan også sætte den med låg på ind i ovnen ved 150 grader.
  15. Smag på kålen, og justér med syre, sødme og salt.
  16. KARTOFLERNE: Kog og pil kartoflerne. Pas på ikke at overkoge dem, så de smatter. Så kan der nemlig komme grimme nistre i karamellen.
  17. Hold kartoflerne i koldt vand.
  18. Lav karamellen ved at gøre sukkeret vådt på en pande. Det gør det nemmere at styre farven på karamellen.
  19. Når vandet er fordampet, begynder sukkeret at tage farve. Ryst og rul panden rundt, så farven i karamellen fordeler sig.
  20. Når farven er mørkegylden, kommer du kartoflerne på ved at løfte dem hurtigt op af vandet med hænderne, så der stadig hænger lidt vand ved. Vandet får karamellen til først at størkne lidt, for derefter at smelte igen, når varmen får fat. Du kan styre konsistensen på karamellen med lidt mere vand, hvis det hele bliver for tykt.
  21. Slyng kartoflerne rundt i karamellen, og kom smørret ved.
  22. NÃ¥r vandet igen er fordampet, klistrer karamellen igen om kartoflerne. Her giver du den lidt salt, og serverer dem til anden.
  23. Husk, du sagtens kan gøre det her, inden gæsterne kommer. Så skal du bare lune dem op igen senere.