Donuts med kernemælk/vanilje-glaze

16x9
Donuts med kernemælk/vanilje glaze. Foto: TV 2
Grad
Mellem
Pers.
13
Tid
180 min + 45 min

Tilberedning

  1. DEJ: I en gryde varmer du mælken op, den skal ikke koge, bare lunes.
  2. Nu hælder du din tørgær i, rører rundt til den skummer, og lad den stå i fem minutter.
  3. Sæt dejkrog på din røremaskine, hæld din gærmælk i skålen samt æg, sukker, smør og salt, og bland det grundigt.
  4. Nu tilsætter du halvdelen af hvedemelet og ælter, til det er samlet. Tilsæt stille og roligt resten af hvedemelet under omrøring, og ælt på mediumspeed i to minutter.
  5. Nu hælder du den ud på et meldrysset bord. Brug rigeligt mel, da den er MEGET KLISTRET, og ælt den videre i hænderne.
  6. Smør en stor skål med lidt olie, og læg din dej til hævning under klæde i cirka en time. Den skal være dobbelt så stor.
  7. Når dejen er færdig med at hæve, hælder du den ud på et meldrysset bord og ruller den ud, til den er halvanden centimeter tyk.
  8. Med en donut cutter, en udstikker eller et glas på cirka seks til otte centimeter i diameter skærer du cirkler ud. Med en mindre udstikker laver du hullerne. Husk at gemme dutterne, da de skal også steges og rulles i flormelis.
  9. Dyp dine udstikkere i mel, så de ikke hænger ved i dejen.
  10. Når du har stukket alle ud, samler du resterne og starter forfra, til du ikke har mere dej.
  11. Sæt alle dine donuts på bagepapir med mellemrum imellem, da de hæver. Put klæde over, og lad dem hæve i 45 minutter.
  12. Nu hælder du olien i en gryde. Start på fuld varme, og når den nærmer sig 170 grader, så skru ned på middel varme. Olien skal være og forblive 190 grader. Det kræver lidt øvelse, og alle komfurer er forskellige. Du kan også tjekke ved at smide et lille stykke dej i, og hvis det syder og flyder op til overfladen, så er olien klar. Temperaturen er vigtig, så man får bagt dem indeni, uden at de bliver for mørke.
  13. Beklæd en bagerist med køkkenrulle til dine færdige donuts. Steg altid en til at starte med – det er vores ofring til donut-guden. Derefter steger du en til tre ad gangen. De skal være lysgyldne, når de vendes. Cirka 45 sekunder til 1 minut på hver side. Gentag med alle dine donuts.
  14. GLAZE: Bland alle dine glazeingredienser i en dyb skål, og vend en donut ad gangen, og lad dem tørre på en rist. En glaze er gennemsigtig og skal ikke være tyk som glasur, men kun lige forme en skal om din donut.