Fransk citrontærte med saltkaramel

16x9
Fransk citrontærte med saltkaramel Foto: TV 2
Grad
Mellem
Pers.
8
Tid
60 min + 20 min

Tilberedning

  1. MØRDEJ: Gnid smørret sammen med mel, flormelis og vaniljesukker til det minder om revet parmesan. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen. Hvis dejen klistrer meget til fingrene, skal du lige vaske hænder, og forsigtigt samle dejen påny. Men rene hænder er det meget nemmere. Pas på med ikke at ælte dejen for længe, så vil du får en hård og kedelig mørdej fremfor knasende sprød.
  2. Læg dejen i en frysepose, tryk den flad så den hurtigere køler af. Lad den lægge i kø-leskab i mindst 30 minutter. Dejen kan faktisk ligge i et par dage, hvis du gerne vil forberede dig i god tid.
  3. Varm ovnen op til 180 grader varmluft.
  4. Rul den kolde mørdej ud i lidt mel på bordpladen til en tykkelse på 2-3 mm. Fyld en tærteform med løs bund med mørdejen - min tærteform er kvadratisk og ca 22 x 22 cm. Prik bunden med en gaffel. Fjern overskydende dej langs kanten, - dejen kan lægges på køl og anvendes til andre formål. Læg en stykke bagepapir ned i formen - ovenpå dejen - og fyld bagepapiret med bønner, ris, linser eller andet, der kan tåle ovnvarme og være med til at holde bagepapiret ‘nede’, så dejen holdes fast på bund og sider under bagningen.
  5. Bag bunden i ca 15 min, fjern så bagepapiret og bønnerne, og bag bunden yderligere 5 min til den er gylden i kanten og gennembagt på bunden. Tag tærtebunden ud af ovnen og lad den køle af. Befri den forsigtigt fra formen.
  6. CITRONCREME: Rør citronsaften sammen med fintrevet skal og majsstivelsen - al majsstivelsen skal være opløst. Tilsæt sukker, vanilje, æg, æggeblommer og fløde - pisk det meget grundigt sammen, så æggene er helt jævnt fordelt i massen. Varm det op i en lille tykbundet gryde ved middelhøj varme under konstant piskning. Når cremen begynder at tykne og slå tydelige bobler lader du cremen koge igennem i et minuts tid - mens du fortsat pisker. Tag gryden af varmen og lad cremen svale i 10 min. Pisk dernæst det kolde smør i, i små bidder.
  7. Fordel cremen i den bagte tærtebund, glat overfladen og sæt tærten på køl.
  8. SALTKARAMEL: Fordel sukkeret på en stor pande. Varm det op ved høj varme til de begynder at smel-te på midten. Du må IKKE røre rundt i sukkeret. Ryst panden lidt - frem og tilbage - for at få sukkeret og varmen fordelt. Når halvdelen er sukkeret er smeltet skruer du en anelse ned for varmen, for bedre at kunne kontrollere det.
  9. Langsomt vil alt sukkeret smelte til en mørk gylden karamel - du vil sikkert blive ner-vøs for, om karamellen mon er blevet for mørk. Den skal være mørk. Når alt sukkeret er smeltet tilsætter du lidt efter lidt fløden mens du heletiden rører rundt i karamellen. Lad karamellen småsimre i et par minutter, og tilsæt salt.
  10. Hæld karamellen ud på en tallerken så den kan køle af.
  11. Fordel ved hjælp af en sprøjtepose den afkølede karamel i lange baner ovenpå den afkølede citroncreme i tærten. Du behøver ikke bruge al karamellen. Det er bare svært at lave en mindre mængde.
  12. MARENGS: Pisk æggehviderne let skummende. Tilsæt lidt efter lidt flormelissen og pisk hvidere til en luftig og stiv marengs. Fordel marengsen ovenpå tærten og træk nogle flotte top-pe med en gaffel. Brænd marengsen ved hjælp af en gasbrænder eller sæt tærten kortvarigt i ovnen under grill - der er det vigtigt, at du holder godt øje med tærten - det går nemlig hurtigt.