Frokosttærte med spidskål, spinat og hytteost

16x9
Frokosttærte med spidskål, spinat og hytteost Foto: TV 2

Arbejdsredskaber: 1 stor tærteform med løs bund, 25 centimeter bølget, bagespray til at smøre formen med

Grad
Mellem
Pers.
4
Tid
150 min + 60 min

Tilberedning

  1. FULDKORNSTÆRTEDEJ: Kom mel, salt og stuetempereret smør op i en røreskål, og ælt det kort sammen. Brug gerne din røremaskine med dejkrog på.
  2. Tilføj mælken ad to omgange, mens der æltes.
  3. Lige så snart dejen er ensartet, kommes den i en plastpose og stilles i køleskabet i minimum to timer, men allerhelst til næste dag. Dejen holder sig fint i køleskabet i op til en uge. Dejen kan fryses.
  4. FULDKORNSTÆRTEBUND OG FYLD: Smør tærteformen ganske let, men jævnt med bagespray – der må ikke være 'helligdage'!
  5. Rul den kolde tærtedej ud i ekstra mel til en tykkelse på cirka tre millimeter. Husk at flytte rundt på dejen imellem udrulningen, så den ikke hænger fast i bordet.
  6. Kom dejen op i den smurte form, og tryk dejen godt ud i kanten og bunden uden at trykke hul i dejen. Lad den 'for store' dej ligge her og hvile i formen i 10-15 minutter, inden overflødig dej trykkes af med din håndrod. Dejen vil trække sig, hvis den ikke får hviletid!
  7. Tænd ovnen på 180 grader, gerne varmluft.
  8. Pil løget, hak det fint, og lad det stege roligt i olien på en stor pande, til løgene er blanke og næsten gennemsigtige.
  9. Snit kålen ultrafint, kom det på panden, og steg det sammen med løget i tre til fire minutter ved middel varme. Tag panden væk fra varmen, og lad det afkøle let.
  10. Pres spinaten fri for overskydende vand, hak den let med en skarp kokkekniv, og kom den med op i panden. Den skal blot tilberedes let i varmen fra de øvrige ingredienser. Panden skal ikke tilbage på blusset.
  11. Skyl og pluk timian, og hak det fint.
  12. Pisk æggene godt sammen med timian, hytteost, salt, peber og chiliflager i en anden skål. Smag til og vurder, om der skal krydres yderligere.
  13. Hak valnødderne groft, drys halvdelen ned i fyldet, og gem resten af dem til frokosttærten er bagt.
  14. Hæld æggeblandingen ud i fyldet på panden, og bland det godt.
  15. Fordel alt fyldet jævnt i den ubagte tærtebund, og bag den i den varme ovn, til æggestanden er fast og dejligt gylden. Det tager cirka 30-35 minutter afhængigt af ovnen.
  16. Lad den brandvarme tærte hvile et par minutter, inden du skubber den nedefra med den løse bund. Løsn den forsigtigt fra bunden med en paletkniv, men lad den blive på tærteformens bund. Du kan nemlig let transportere den over på dit bræt eller fad ved at lade den glide direkte derfra.
  17. Drys den varme tærte med de resterende hakkede valnødder, og server gerne tærten med en god salat, eller nyd den, som den er.