Græskartærte med vaniljeis

16x9
Græskartærte med vaniljeis Foto: Christel Pixi Hielscher
Grad
Let

Tilberedning

  1. Mørdej 1: Når du laver mørdej er det vigtigt at dine hænder ikke smelter smørret eller gør det for blødt. Tricket er nemlig at beholde chunks af smør i din hurtigt samlet mørdej. Dette har fået mig til at råbe ud af køkkenvinduet utallige gange, men når man først har den, så bliver man så glad. Bland mel, sukker, salt og vaniljekornene i en stor skål, skær dit smør i terninger og drys dem ovenpå de tørre ingredienser, brug en pastry blender* så bruger du heller ikke dine varme hænder i dejen. Alternativt kan du også bruge en gaffel til at hakke smørret ud i melet indtil du har en krummet masse, nu hældes dit kolde vand i lidt ad gangen, mens du med en ske eller en spatula samler dejen, pres dejen op ad kanterne indtil den er samlet, sørg dog for ikke at mas al dit smør.
  2. Mørdej 2: Når dejen er samlet, deler du den op i 2 kugler, som du gør flade, og pakker ind i film. Medmindre du laver 2 tærter, så frys den ene ned så har du altid til en tærte. Den anden ligger du på køl i ca 1 time. – Nu er den klar til at blive rullet ud på et meldrysset bord og bruges til hvilken som helst søde tærte du kunne tænke dig.
  3. Forvarm ovnen til 200, beklæde en bradepande med bagepapir, skær dit græskar i kvarte og tag kernerne ud. Ikke smide dem ud, du kan riste dem med lidt salt til en snack senere.
  4. Bag de kvarte græskar i ovnen i 50 minutter. Når de møre græskar er færdig skrabes fyldet ud og blendes til en jævn masse.
  5. Du skal bruge 425 g pure til denne tærte , så alt afhængig af størrelsen på dit græskar, vil du muligvis have pure i overskud, dette kan du fryse ned til en anden gang.
  6. I en gryde blander du, græskar pure, sukker, salt og krydderier, lad den koge i 7 minutter under omrøring.
  7. Hæld fyldet op i en separat skål, og pisk det nu med fløden, til det er godt blandet, herefter pisker du dine æg i et ad gangen. Stil til side.
  8. På et godt meldrysset bord ruller du nu din mørdej ud, til den er lidt større end din tærteform. Beklæd tærteformen med dejen, og fold den overskydende dej ind under kanten på sig selv.
  9. Hæld græskar fyldet i tærteformen, og bag den 15 minutter, herefter skruer du ovnen ned til 175 og bager yderligere 30-40 minutter. Midten af kagen må gerne være shiny, men skal dog være fast. Tjek med en tandstik, hvis den kommer ud uden klister, så er kagen færdig.
  10. Lad kagen køle helt af inden den serveres med enten flødeskum, creme fraiche eller en stor klat vaniljeis.