Grøn julefrokost

16x9
Grøn julefrokost Foto: TV 2
Grad
Mellem
Pers.
10
Tid
90 min

Tilberedning

  1. JULEDELLER: Skyl linserne, og kog dem i cirka 30 minutter. Imens linserne koger, kan du rense champignon og løg. Skær den nederste (hårde) centimeter af broccolistokken, og kasser den. Skær resten af stokken i store stykker, del løgene i halve, og kom det hele samt de rensede champignon i en foodprocessor. Blend det hele godt, til du har en nogenlunde ensartet fars.
  2. Dræn vandet fra de kogte linser. Smid den halve bouillonterning ned til linserne, mens de damper, og rør rundt så terningen opløses og giver smag til linserne. Når terningen er opløst, tilsætter du linserne til farsen i foodprocessoren. Tilsæt også krydderierne og ribsgele, og blend igen, så linserne bliver en del af farsen.
  3. Kom farsen i en skål (eller i den gryde, du har brugt til linserne), og tilsæt havregryn og hvedemel. Rør godt rundt, og smag til. Hvis du vil bage dellerne, så tilsæt lidt olie til farsen. Hvis du vil stege dem, så kom olien i en pande, og varm den.
  4. Form dellerne i hænderne. Gør eventuelt dine hænder våde, så bliver det lettere at forme deller, uden at de klistrer for meget. Steg dellerne til de har en god stegeskorpe på alle sider. Bager du dem, så vend dem forsigtigt undervejs.
  5. TARTELETTER: Smelt smørret i en gryde ved middelvarme, tilsæt melet og pisk det til en melbolle. Tilsæt fløden lidt af gangen, mens du pisker. Fortsæt herefter med at piske, mens du tilsætter bouillonen og aspargeslagen lidt af gangen. Lad sovsen koge igennem 5-10 minutter, og tilsæt eventuelt mere væske. Kom så krydderier og asparges i sovsen.
  6. Skær gulerødderne i små tern, skær champignonerne i skiver, og hvis du bruger kejserhatte, så skær dem også i skiver. I en anden gryde eller pande steger du gulerødderne i lidt olie, til de er næsten møre. Tilsæt så de øvrige grøntsager, og steg dem få minutter, så det hele er varmt, og det dufter dejligt.
  7. Tag eventuelt en fjerdedel af grøntblandingen fra, så du kan pynte med den på toppen af tarteletterne. Tilsæt resten af grøntblandingen til sovsen, og hold den varm, indtil den skal serveres. Smag til med salt og peber. Varm tarteletterne. Så er du klar til at servere. Fyld sovsen i tarteletterne, og pynt med det ekstra fyld på toppen. Drys eventuelt med persille.
  8. RISENGRØD: Kom grødris, vand, kokosmælk (og sukker, hvis du skal bruge grøden til risalamande) i en gryde, og bring det i kog. Når det koger, skruer du ned for varmen og lader det simre i cirka en halv time, til grøden er færdig. Rør i gryden et par gange undervejs. Tilsæt salt til sidst, hvis grøden ikke skal bruges til risalamande.
  9. RISALAMANDE: Lad grøden hvile til den er helt kold, før du skal lave risalamande af den. Pisk så sojafløden helt stiv med en elpisker. Det kan godt tage 5-10 minutter. Vend flødeskummen i den færdigkogte og afkølede grød sammen med vaniljesukkeret og de smuttede og hakkede mandler.
  10. Kom også den hele mandel i, hvis du har husket at købe mandelgaven. Opbevar risalamanden på køl, indtil den skal spises. Server med kirsebær- eller jordbærsauce og eventuelt hakkede mandler på toppen.
  11. *Fx Alpro Piskbar. Vær opmærksom på, at det skal være en piskbar sojafløde og ikke madlavningsfløde, da dette ikke kan piskes til skum.