Helstegt svinebryst, flødekartofler samt rosen- og vinterkål

- Grad
- Let
- Pers.
- 4
- Tid
- 30 min + 120 min
Tilberedning
- SVINEBRYST: Skær sværene i halvstore tern. De skal være skåret ned til fedtet, ellers får du problemer med at få dem knasende sprøde.
- Gnid sværen godt ind i groft salt.
- Kom brystet ovenpå en rist i ovnen, og placer en bradepande eller et stort fad nedenunder brystet. Der skal være vand i fadet hele tiden, ellers kommer der til at udvikle sig en del røg under stegningen, så hold øje med det.
- A. Har du god tid, så sæt brystet i ovnen ved 130 grader i cirka 2-2,5 timer, og skru til sidst ovnen op på 225 grader for at gøre sværen sprød. Det tager cirka 20 minutter, men husk at holde øje med, at de ikke bliver sorte. Du kan også bruge grillen i din ovn, men så skal du holde ekstra øje med stegen.
- B. Har du ikke tid til ovenstående, så tænd ovnen på 250 grader. Når ovnen er varm, kommer du svinebrystet ind i 20 minutter. Hold øje med stegen undervejs. Efter de 20 minutter skruer du ned til 180 grader og giver stegen yderligere cirka en time. Til allersidst skruer du ovnen op på 225 grader, så alle svær bliver sprøde. Når stegen er færdig, lader du den hvile på spækbrættet i 20 minutter, inden du skærer den. Du kan eventuelt dække den med et viskestykke.
- FLØDEKARTOFLER: I et ildfast fad dækkes bunden med kartofler og eventuelt selleri.
- Krydr med salt og peber og lidt af hvidløgene. Sådan fortsætter man lagvist, indtil alle kartoflerne er brugt.
- Tilsæt fløden til sidst, og bag kartoflerne i ovnen i cirka 50-60 minutter ved 200 grader.
- Mærk efter, om kartoflerne er møre. Pas på – fløden kan godt koge over i ovnen, så du kan med fordel bruge et fad, der er lidt større end den portion, du laver.
- SMØRSTEGT ROSENKÅL VENDT MED VINTERKÅL: Rosenkålen deles i halve og skylles godt. Kål vaskes og duppes let med et viskestykke.
- Steg de halve rosenkål møre i smørret ved svag varme. Når de er møre, skrues der op for panden, og vinterkålen vendes hurtigt i sammen med hvidløgene.
- Tilsæt soja, eddike og sukker. Smag til og servér straks.