Kalve-lamme-medister, brunede kartofler og sønderjysk tilbehør

- Grad
- Mellem
Tilberedning
- MEIDSTER: Pil løget. Kør kødet og løget to gange igennem en kødhakker.
- Kom farsen i en skål, og rør den med nellike, tørret salvie, allehånde, salt, peber, to æg og kartoffelmel. Sæt farsen i køleskabet, og lad den hvile i 30 minutter, inden du stopper den i tarm.
- Steg eventuelt en lille prøve på en pande, så du er sikker på, at farsen er krydret, som du gerne vil have den.
- Stop herefter farsen i tarme. Medisteren skal derefter trække i 1,5 time før stegning eller kogning. Man kan altid bruge svinetarm, hvis man vil have dem sådan.
- BRUNEDE KARTOFLER: Kog kartoflerne, og dup dem herefter, så de er tørre.
- Sæt dem i køleskabet til næste dag eller til senere på dagen. De skal nå at være helt kolde.
- Tag kartoflerne ud af køleskabet. Kom sukker i et jævnt lag på et stor kold pande. Tænd for varmen, og lad sukkeret smelte og blive lysebrunt uden at røre i sukkeret.
- Tilsæt smør og en sjat fløde, så snart sukkeret er lysebrunt, og lad det bruse op. Rør godt i massen, til det er en lækker brun karamel. Lade massen koge tyk, inden du kommer kartoflerne i.
- Brun kartoflerne godt i 10-12 minutter, og vend dem flere gange undervejs, til de er flotte brune og smukt karamelliseret.
- SØNDERJYSK HVIDKÅL: Tag kålen op i en sigte, og lad den dryppe godt af. Vrid kålen fri for vand i rene viskestykker.
- Hak kålmassen en gang igennem i en kødmaskinen.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde, og tilsæt kål. Rør så meget fløde i, at kålen har en passende tykkelse. Den skal være som en ret tyk stuvning.
- Varm kålen igennem ved svag varme. Hvis varmen er for stærk, brænder kålen på. Smag til med salt og friskkværnet hvid peber.
- SENNEP:
- Bland sennepsfrø og sennepspulver.
- Kog vand, eddike, farin, salt, honning og gurkemeje op i en gryde, og hæld det over senneppen.
- Lad det trække ved stuetemperatur i et døgn. Blend det til en passende konsistens. Hold evt. igen på lidt af væsken eller tilsæt lidt mere eddike undervejs, hvis den virker for tyk.
- Kom senneppen i et glas og lad den gerne modne i køleskabet et par dage inden brug.
- Det er en stærk sennep så hvis man vil have den sødere, kan man komme mere honning i - og hvis man gerne vil have den mere grov, undgår man bare at blende alle sennepskornene og i stedet vender dem i, efter de er blendet.