Mortensaften med and, rødkål, brunede kartofler - og chips

16x9
Morten aften and med rødkål, brunede kartofler - og chips. Foto: TV 2
Grad
Mellem
Pers.
4
Tid
60 min + 120 min

Tilberedning

  1. AND: Fjern indmad fra anden, hvis det er med. Tag lår og vinger af anden. Spidserne af vingerne tages fra til fonden, og brysterne skæres af. Husk at få så meget kød med som muligt.
  2. Krydr lår og vinger med salt og peber, og kom dem i et ildfast fad sammen med timian og æbler. Kom dem i ovnen ved 160 grader i cirka 1 time.
  3. Rids andebrysterne, og læg dem med skindsiden nedad på en kold pande på komfuret. Varm brysterne langsomt op, og steg skindsiden sprød.
  4. Steg kort den kødfulde side af, og kom dem ind i ovnen sammen med lår og vinger de sidste 10-12 minutter. Brysterne har godt af at hvile i 10-15 minutter, før de serveres
  5. SAUCE: Hak skroget i mindre stykker, og brun det godt af i lidt olie eller andefedt. Når skroget har fået en brunlig farve, ristes løg, gulerod og timian med.
  6. Tilsæt rødvin og vand/fond. Lad det koge ind til det har en god smag. Lige før servering piskes den kolde smør i. Det er nemmest, hvis smørret er i små stykker.
  7. RØDKÅL: Snit et halvt rødkål. Lav en lage af sukker og eddike. Tilsæt timian, en nellike, en enkelt stang kanel og eventuelt anis. Lad lagen koge op og smag til undervejs. Hæld rødkålen ned i lagen og kog den minimum 1 time, gerne længere.
  8. Hæld væden fra, og varm rødkålen op i en gryde med lidt stegefedt fra anden. Kom eventuelt lidt tranebærjuice i kålen før servering. Smag til med salt og peber.
  9. CHIPS: Køb dem eller prøv at lave dem selv af følgende:
  10. En håndfuld gode kartofler, godt skyllede og skåret så tyndt som muligt. Lig dem i koldt vand et par timer, før du skal lave dem.
  11. Varm en høj gryde med olie. Fyld kun olie op til cirka 1/4 af gryden. Olien koger op, når du kommer kartofler i, derfor skal der være lidt plads at tage af i gryden.
  12. Test med en enkelt kartoffelskive - den skal bruse i overfladen af olien. Pas på, at olien ikke bliver for varm.
  13. Kom en lille portion tyndt snittede kartofler i gryden ad gangen. De er færdige, når de er gyldne. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på lidt køkkenrulle. Drys med salt og server dem sammen med stegen og tilbehøret. Hold ungerne fra chipsene indtil I spiser, ellers kommer du til at stå ved gryden hele aftenen.
  14. BRUNE KARTOFLER: Kog dem, køl dem let i vand. De må gerne være lune.
  15. Varm en stegepande med sukker, der dækker stegepandens bund. Når sukkeret begynder at smelte og blive brunligt, tilsætter du smør, der hvor sukkeret bobler op. Tilsæt de små kogte kartofler, og lad dem koge godt i sukkerlagen. De skal koges i sukkeret i cirka 20 minutter. De skal være søde og nærmest glaserede.