Nytårsguldtop

16x9
Nytårsguldtop Foto: TV 2
Grad
Mellem
Pers.
16
Tid
25 min + 30 min

Tilberedning

  1. Marcipan, flormelis og eventuelt fintrevet citronskal æltes sammen med spartel på din røremaskine. Alternativt æltes det i hænderne.
  2. Tilføj æggehviderne lidt ad gangen, til massen er ensartet og jævn. Kom den færdige kransekagemasse i en tillukket plasticpose. Mas massen ud, så den er flad og hurtigt kan køle af.
  3. Kom den i fryseren i 20 minutter eller i køleskab til næste dag.
  4. Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
  5. Den iskolde kransekagemasse vejes af i stykker a 300 gram.
  6. Hvert stykke rulles ud i 80 centimeter lange, jævne stænger. Hver stang trykkes let ned på den halvdel, der vender ind mod dig selv, således at der dannes en liggende trekant af stangen.
  7. Alle trekantstængerne løsnes med en paletkniv. Trekanterne måles præcist af med en bagelineal.
  8. Ring 1 måles fra starten af linealen til ring 1, ring 2 måles af fra start af linealen til ring 2 og så videre, til al massen er opbrugt. Husk også en kogle til top. (Ring 1 = 8 centimeter, ring 2 = 10 centimeter og så videre).
  9. Hvert opmålt stykke lukkes sammen til oprejste ringe, der sættes på bageplade beklædt med bagepapir. Slut af med at trykke alle ringene plane med et stykke bagepapir med en bageplade over. Pres ganske let, og tag bageplade og papir væk igen.
  10. Bag ringene, til de er dejligt gyldne. Det tager cirka 12-16 minutter afhængigt af ovnen. De største ringe skal bages lidt ekstra, da de skal bære resten af ringene. Afkøles fuldstændigt ved stuetemperatur.
  11. De afkølede ringe pensles alle forsigtigt, men dækkende med guldstøv med en ren sminkepensel.
  12. Temperér chokoladen, og lav en lille test for at tjekke, at tempereringen er vellykket. Kom herefter chokoladen op i en flad beholder, og dyp hver guldring i.
  13. Stil dem efterfølgende på et stykke bagepapir, hvor chokoladen størkner. Lav udstukket chokoladepynt eller snirkler af resten af den tempererede chokolade, og lad det køle af.
  14. Vælg det fad, som toppen skal serveres på, og placér den største ring herpå. Saml hele toppen, og sæt chokoladepynten fast med tempereret chokolade.
  15. Afslut festligt med sølv- og guldbånd samt flag, hvis du synes. Skål og godt nytår.