Stor blåbærkage

16x9
Mette Blomsterbergs store blåbærkage. Foto: TV 2
Grad
Mellem
Pers.
25
Tid
180 min + 30 min

Tilberedning

  1. TIL DENNE OPSKRIFT SKAL DU BRUGE: En justerbar bageramme og sølvpapir
  2. BLÅBÆRSYLT: Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Mas kornene med en anelse af sukkeret sammen på bordet med en paletkniv så kornene skilles ad.
  3. Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, citronsaft og blåbær småkoger uden låg ca. 10-15 minutter, eller til bærrene koger let ud. Tag gryden af varmen.
  4. Den tomme vaniljestang tages op og sylten blendes ultra kort. Hæld den ud i en dyb tallerken eller et lille fad, så afkøles den hurtigere. Køl ned til 5 grader i køleskab til næste dag eller kort i fryseren.
  5. HVID CREME: Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand i en ½ time. Fløden varmes i en lille gryde til ca. 80 grader.
  6. Imens hakkes chokoladen fint og kommes op i en lidt stor skål. Halvdelen af den varme fløde hældes over den hakkede, hvide chokolade og der røres godt med en en dejskraber til chokoladen næsten er smeltet og massen er skinnende blank - Tilsæt resten af den varme fløde og rør igen.
  7. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i, mens der røres igen. Passér evt. cremen gennem en sigte op i en ren skål.
  8. Tildækkes med film og afkøles til 5 grader helt i køleskab til næste dag eller kort i fryseren.
  9. CHOKOLADEBUND: Smør og vand smeltes for svag varme i en lille gryde. Vaniljesukker, sukker og æggene piskes til tyk æggesnaps.
  10. Hvedemel, kakao, bagepulver og salt blandes sammen i en stor skål og sigtes op i den tykke "snaps". Vend forsigtigt rundt.
  11. Tilsæt det smeltede smør-vand over et par omgange, mens der vendes forsigtigt i dejen.
  12. Læg sølvpapir ud på din bageplade, så det fylder den lidt mere end 100 procent ud.
  13. Juster din bageramme, så den måler cirka 40x30 cm. Fold nu sølvpapiret godt op om formens yderside – krøl det gerne lidt mens du folder det op om, så det holder bedre på dejen/fyldet.
  14. (Et lille fif er at stramme de små spænder forsigtigt med en lille tang gang i mellem, hvis de løsner sig lidt)
  15. Smør formens sider og sølvpapir-bunden jævnt, eller kom bagepapir i formen. Fordel dejen heri.
  16. Stryg den jævnt ud med en palet. Bag den i en 175 grader varm ovn til den har sat sig og giver efter ved let tryk. Det tager cirka 30-35 minutter. Bagetiden afhænger af din størrelse på kagen og din ovn. Hellere lidt for lidt end for meget!
  17. Lad den afkøle helt, inden den befries fra bageramme og sølvpapir.
  18. CHOKOLADEPYNT: Hak chokolade meget fint og temperer den. Lav en lille test af tempereringen inden du går videre, for at sikre at tempereringen er vellykket.
  19. Sæt små klatter af den tempererede chokolade af på bagepapir. Træk en lille ’kugle-modellerpind’ igennem hver chokoladeklat, så der dannes små aflange markerede ’dråber’.
  20. Lad chokoladen størkne. Opbevar dem i køleskab indtil du skal pynte kagen med friske bær, skovsyre og chokoladepynt.
  21. ANRETNING: Den 5 grader kolde, hvide creme piskes let og luftig. Den helt kolde blåbær sylt vendes i til blåbærcremen er ensartet.
  22. Blåbærcremen kommes op i en sprøjtepose med en stor glat tyl i og sprøjtes ud i små "bomber" hele vejen rundt på kagens overflade.
  23. Stil den evt. i køleskab, inden den dekoreres og serveres (Den er også fryseegnet, men skal dækkes godt til efter indfrysning – altså når den ér frossen).