Thanksgiving-middag

16x9
Grad
Svær
Pers.
4
Tid
240 min + 60 min

Tilberedning

  1. Kalkun-stuffing: hak hvidløg, champignon og løg fint.
  2. Rist derefter de hakkede hvidløg, champignon og løg i smør i en gryde.
  3. Skær skorpen af brødet, og skær i tern. Smid skorpen ud.
  4. Hak salvie fint samt bladselleri.
  5. Vend brød, salvie, bladselleri sammen med de ristede ting i gryden.
  6. Tilsæt hønsefond og smag til med salt.
  7. Kom stuffing i kalkunen.
  8. Bag eventuelle rester i ovnen i et ildfast fad ved 170 grader, til brødet bliver gyldent. Serveres til kalkunen.
  9. Kalkun: rengør kalkunen, og gnid salt og sort peber indvendigt i kalkunen.
  10. Fyld den med stuffing (se opskrift).
  11. Bag den ved 200 grader, til den er gylden.
  12. Skru ned for ovnen til 150 grader, og bag kalkunen i ovnen 3-3.5 timer.
  13. Lad kalkunen hvile i 30-40 minutter inden servering.
  14. Sovs: hak løg og hvidløg i små tern.
  15. Kom lidt olie i en gryde, og tilsæt de hakkede hvidløg og løg. Rist ved medium varme i 3-4 minutter.
  16. Tilsæt hønsefond.
  17. Lun smør i en ny gryde.
  18. Tilsæt hvedemel til det smeltede smør, mens du pisker med et piskeris
  19. Rist smørbollen godt i 3-4 minutter, mens du rører.
  20. Tilsæt din lune hønsefond til smørbollen, og kog det hele godt igennem.
  21. Tilsæt fløden, og kog, til du har den ønskede konsistens på sovsen.
  22. Kom 1 kvist timian og lidt citronskal i sovsen.
  23. Smag til med salt og sort peber.
  24. Sød kartoffelkompot: skræl de søde kartofler, og skær dem i tern.
  25. Kom dem i en gryde, og kom vand i, til kartoflerne er dækket.
  26. Kog dem, til de er møre.
  27. Hæld vandet fra kartoflerne, og tilsæt de resterende ingredienser.
  28. Rør godt med et piskeris i gryden, til du får en homogen masse.
  29. Smag til med salt og peber.
  30. Rosenkål med bacon og kastanjer: skær bunden af rosenkålene, og frigør de yderste blade.
  31. Blancher rosenkålene i kogende vand (for at fjerne den værste kålsmag).
  32. Rist de blancherede rosenkål i olie, til de er gyldne i 5-6 minutter. Smag til med salt og peber, og kom eventuelt lidt citronskal på rosenkålen.
  33. Skær bacon i tern, og rist den sprød og gylden i egen fedt.
  34. Anret de ristede rosenkål i en dyb tallerken med sprøde bacontern ovenpå. Riv rå kastanjer over anretningen.
  35. Tranebær sauce: kom vand, sukker, allspice og kanel i en gryde, og kog i 5-6 minutter.
  36. Tilsæt tranebær, og lad det småsimre i 4-5 minutter.
  37. Tag gryden af varmen, og lad den køle af.
  38. Smag til med eventuelt lidt mere sukker.
  39. Serveres kold.