- Sværhedsgrad
- Svær
- Personer
- 4
- Tid
- 240 min + 60 min
Tilberedning
- Kalkun-stuffing: hak hvidløg, champignon og løg fint.
- Rist derefter de hakkede hvidløg, champignon og løg i smør i en gryde.
- Skær skorpen af brødet, og skær i tern. Smid skorpen ud.
- Hak salvie fint samt bladselleri.
- Vend brød, salvie, bladselleri sammen med de ristede ting i gryden.
- Tilsæt hønsefond og smag til med salt.
- Kom stuffing i kalkunen.
- Bag eventuelle rester i ovnen i et ildfast fad ved 170 grader, til brødet bliver gyldent. Serveres til kalkunen.
- Kalkun: rengør kalkunen, og gnid salt og sort peber indvendigt i kalkunen.
- Fyld den med stuffing (se opskrift).
- Bag den ved 200 grader, til den er gylden.
- Skru ned for ovnen til 150 grader, og bag kalkunen i ovnen 3-3.5 timer.
- Lad kalkunen hvile i 30-40 minutter inden servering.
- Sovs: hak løg og hvidløg i små tern.
- Kom lidt olie i en gryde, og tilsæt de hakkede hvidløg og løg. Rist ved medium varme i 3-4 minutter.
- Tilsæt hønsefond.
- Lun smør i en ny gryde.
- Tilsæt hvedemel til det smeltede smør, mens du pisker med et piskeris
- Rist smørbollen godt i 3-4 minutter, mens du rører.
- Tilsæt din lune hønsefond til smørbollen, og kog det hele godt igennem.
- Tilsæt fløden, og kog, til du har den ønskede konsistens på sovsen.
- Kom 1 kvist timian og lidt citronskal i sovsen.
- Smag til med salt og sort peber.
- Sød kartoffelkompot: skræl de søde kartofler, og skær dem i tern.
- Kom dem i en gryde, og kom vand i, til kartoflerne er dækket.
- Kog dem, til de er møre.
- Hæld vandet fra kartoflerne, og tilsæt de resterende ingredienser.
- Rør godt med et piskeris i gryden, til du får en homogen masse.
- Smag til med salt og peber.
- Rosenkål med bacon og kastanjer: skær bunden af rosenkålene, og frigør de yderste blade.
- Blancher rosenkålene i kogende vand (for at fjerne den værste kålsmag).
- Rist de blancherede rosenkål i olie, til de er gyldne i 5-6 minutter. Smag til med salt og peber, og kom eventuelt lidt citronskal på rosenkålen.
- Skær bacon i tern, og rist den sprød og gylden i egen fedt.
- Anret de ristede rosenkål i en dyb tallerken med sprøde bacontern ovenpå. Riv rå kastanjer over anretningen.
- Tranebær sauce: kom vand, sukker, allspice og kanel i en gryde, og kog i 5-6 minutter.
- Tilsæt tranebær, og lad det småsimre i 4-5 minutter.
- Tag gryden af varmen, og lad den køle af.
- Smag til med eventuelt lidt mere sukker.
- Serveres kold.