The Great Northern Salty Caramel Apple Pie

16x9
The Great Northern Salty Caramel Apple Pie. Foto: TV 2 / Go' morgen Danmark
Grad
Mellem
Pers.
4
Tid
45 min + 60 min

Tilberedning

  1. Skær det kolde smør i terninger, og stil det tilbage i køleskabet.
  2. Bland mel, sukker og salt sammen i en stor skål.
  3. Tilsæt de kolde smørterninger til melblandingen og brug en pastry blender til at mase smørret ned i melet, så det bliver til en krummet masse. (Du kan også anvende en gaffel til at mase smørret ned i melet).
  4. Fortsæt med dette indtil du har en blanding med smørstykker i ærtestørrelse og nogle få i vindruestørrelse tilbage.
  5. Hæld det kolde vand i i små stænk, og brug en dejskraber til at samle dejen ved at presse den op mod skålens sider.
  6. Brug dine hænder til at samle dejen helt. Gør det hurtigt, så smørstykkerne ikke smelter ved varmen af dine hænder, men ælt så meget, at der er ikke er nogle tørre lommer i din dejklump.
  7. Pak dejen ind i film. Tryk den derefter flade til en runde skive. Det gør den nemmere at rulle ud senere.
  8. Stil dejen i køleskabet i mindst 30 min. Piedej kan fint opbevares i køleskabet i op til 3 dage eller kan fryses i op til 6 måneder.
  9. Nu skal dejen rulles ud.
  10. Forbered en enkelt portion piedej i en pieform med en diameter på ca. 24 cm.
  11. Drys mel ud over en ren og jævn flade. Brug kagerullen, og start med at rulle den afkølede dej fra midten og ud. Rul dejen fra forskellige vinkler, drej og løft dejen, hver gang du har kørt kagerullen nogle gange frem og tilbage, så den ikke klæber fast til bordet. Brug lidt ekstra mel, hvis det er nødvendigt.
  12. Når dejen er rullet ud til omtrent den rigtige størrelse, kan du måle den ved at holde din pieform hen over den – der skal cirka være 6-8 cm ekstra dej omkring formens kanter.
  13. Placer dejen i pieformen, og trim dejens kanter med en køkkensaks, så der kun hænger 4-5 cm tilbage udover formen.
  14. Rul dejen sammen og ind under sig selv, som et ”rør” langs kanten af pieformen. Du gør dette ved at rulle indad ved at presse dejen ind mod siderne af pieformen. Herefter kan du med fordel afkøle dejen i køleskab nogle minutter, så kanterne bliver mere faste, inden du folder kanten.
  15. Klem kanterne hele vejen rundt med to pegefingre og en tommelfinger, til crusten har en rillet kant hele vejen rundt. Tryk hårdt, så formen på kanten bliver virkelig tydelig. Det hjælper med at holde formen intakt, fordi din crust vil hæve i ovnen.
  16. Afkøl, indtil, du er klar til af fylde pien efter opskrift. Tilbered imens crumle-toppingen.
  17. Skær det kolde smør i små terninger.
  18. Bland mel, havregryn, sukker, vanilje og salt i en lille skål.
  19. Tilføj de kolde smørterninger, og brug dine fingre eller en gaffel til at presse smørret ind i sukkerblandingen, indtil du har en smuldrende konsistens med ærte-store krummer. Alternativt kan du også ”pulse” alle ingredienserne i en foodprocessor).
  20. Opbevar køligt, indtil du er klar til at toppe din pie. Imens, går du videre til karamellen.
  21. Bland muscovadosukker, smør og salt i en lille gryde.
  22. Pisk, indtil ingredienserne er smeltet på medium varme.
  23. Tilsæt den kondenserede mælk, og fortsæt med at piske, indtil massen er tyk, boblende og gyldenbrun.
  24. Tag gryden af varmen, og afkøl til stuetemperatur. Tag 2-3 store skefulde karamel over i en separat skål (de skal bruges til at pynte din pie).
  25. Forvarm ovnen til 175 °C.
  26. Bland de skiveskårne æbler, majsstivelse, citronsaft og vanilje i en stor skål. Vend forsigtigt, indtil alle æblerne er dækket til.
  27. Fordel halvdelen af karamellen i bunden af den forberedte crust. Hæld æbleblandingen ovenpå, og fordel jævnt i pieformen. Top æblerne med den anden halvdel af karamellen.
  28. Dæk æble- og karamelfyldet med et tykt lag havregryns-crumble.
  29. Pensl kanterne af piedejen med æg, og bag i 50-55 min, eller indtil fyldet begynder at boble langsomt, og dejen er gyldenbrun. Hvis dejen bliver for hurtigt brun, så dæk pien med et stykke alufolie resten af bagetiden.
  30. Lad pien køle fuldstændigt af.
  31. Smelt den sidste del af karamellen i en lille gryde ved lav temperatur. Drys karamellen over crumblen, og top af med lidt flagesalt efter behag.