Jørgen Leth: Her er mine favorit ferielande

Du kan se 'Mit Frankrig - Jørgen Leth og Hans Pilgaard' på TV 2 PLAY.

I programmet 'Mit Frankrig' viser Jørgen Leth sit elskede Frankrig frem for Hans Pilgaard og seerne - lige fra charmerende Paris til det mystiske Mont Ventoux. Men faktisk er Frankrig ikke det eneste sted, Jørgen Leth har tabt en del af sit hjerte til.

Spanien, Brasilien og Haiti er på Jørgen Leths top tre over de lande, han vil anbefale folk at rejse til. Her fortæller han om, hvorfor det lige er de tre lande, der betager ham.

Spanien: Rig på kultur og gastronomi
I Europa nævner Jørgen Leth Spanien som sin klare favorit.

- Jeg kender Spanien rigtig godt. Regionerne i landet er så forskellige fra hinanden, og de har alle en historie at fortælle. Der er så meget kultur i det land, siger Jørgen Leth til TV 2.

De fleste danskere kender nok Costa del Sol, Málaga og Barcelona, men Jørgen Leth anbefaler et par andre - og mere ukendte - perler i det sydeuropæiske land.

- Baskerlandet er et af højdepunkterne. Bilbao er helt speciel, og det samme er sproget. Maden er også fantastisk. Gastronomisk er det meget, meget spændende.

I den anden ende af landet er der dog også et sted, der har en stor plads i Jørgen Leths hjerte.

- Andalusien er rig gammel kulturel, der er grundlagt af de arabiske indvandrere - mauerne. Flamenco-dansen er jeg meget betaget af. Jeg holder meget af både både Sevilla og Cordoba. I Cordoba er der en kæmpestore og meget smuk moské, der er blevet omdannet til katedral. Det er en kulturel forbrydelse, men samtidig er det en unik bygning.

Brasilien: Vild jungle og millionbyer
Under TV 2s interview med Jørgen Leth bliver han ved at vende tilbage til Brasilien, så det land får selvfølgelig også en plads på filmskaberens liste over favoritlande.

- Musikken i Brasilien er jeg meget glad for, bossa novaen, udbryder han, inden han fortæller mere om det kæmpestore land.

- Der er så mange modsætninger. Amazon-junglen er et eventyr med floderne og indianerne. Og så er der Rio de Janeiro og São Paolo. Jeg kan godt lide São Paulo, fordi den er så vild. Der er højhuse så langt ude, øjet rækker. Det er forskrækkende. Det er voldsomt, fortæller Jørgen Leth.

Inden man rejser til Brasilien har Jørgen Leth dog et råd.

- Man skal vide noget, inden man tager dertil. Man skal vide, hvordan man opfører sig og kende spillereglerne i landet, siger han. 

Haiti: Fantastisk livsvilje og mystisk voodoo
- Det er det land, hvor jeg bor, og som jeg føler mig særlig tæt knyttet til. Jeg er fascineret af Haiti, siger Jørgen Leth.

Han har siden 1991 boet i Haitis, først i hovedstad Port-au-Prince, derefter Jacmel på sydkysten og Cap-Haïten på nordkysten. Nabolandet Den Dominikanske Republik kender han også.

- Da jordskælvet ramte Haiti i 2010 tænkte jeg, at det var tid til at søge væk, så der tog jeg til Den Dominikanske Republik, men efter et år savnede jeg Haiti. Der er meget mere venlighed. Dominikanerne er så racistiske mod haitianerne. Det kan jeg ikke tåle, siger Jørgen Leth.

Netop haitianernes venlighed fremhæver han som en god grund til at besøge landet.

- Folk er meget spontane. De har en kraftig livsvilje - selvom der er stor fattigdom og ulykker, så er de overlevere.

Men der er også en anden ting, der drager Jørgen Leth, og det er voodooen, som er en åndelig religion, mange haitianere praktiserer.

- Jeg er ikke selv religiøs, men voodooen er meget spændende og mystisk. Besættelsen, ceremonierne og trommerne er altid en oplevelse, siger Jørgen Leth, der fortæller, at han ofte tager sine børn og børnebørn med til ceremonierne.

I klippet øverst i artiklen kan du se et af Jørgen Leths højdepunkter fra Frankrig.

I programmet 'Mit Frankrig' tager Jørgen Leth og Hans Pilgaard seerne med på tur gennem det Frankrig.

Hans Pilgaard bliver fløjet til byernes by Paris, hvor Jørgen Leth venter på ham. Derfra tager de videre på tur til de steder, som står Jørgen Leths hjerte nær.

De to herrer kender ikke hinanden på forhånd, men gennem turen gennem Frankrig finder de hinanden, for de har begge hang til eventyr, dybe samtaler og gode grin. 

Turen er blevet til seks rejseprogrammer, som du kan se her på TV 2 PLAY.

Jørgen Leth er født i Aarhus i 1937. 

Han er journalist, forfatter, instruktør, foredragsholder og cykelkommentator - og stadig aktiv inden for alle felter. 

I starten 90erne blev Jørgen Leth folkeligt kendt som den poetiske cykelkommentator på TV 2, hvor han har taget seerne med på tur gennem Frankrig.

Jørgen er ikke bange for at sige sin mening, og hans ofte lettere provokerende udtalelser har bragt ham i mediernes søgelys nogle gange. Blandt andet da han i 2005 udgav selvbiografien Det uperfekte menneske.

Hans Pilgaard er født i København i 1963. 

Han er journalist og tv-vært med en lang karriere bag sig. Danskerne kender ham bedst for hans mangeårige værtsjob på 'Go aften Danmark' og 'Hvem vil være millionær?', hvor han har bidraget med masser af god stemning hjemme i de danske stuer.

Hans er et meget åbent menneske og er kendt for at blande sig i den offentlige debat om blandt andet god opførsel og andre etiske emner.