Rejser

Rejsefeber: Sådan får du en bedre flyvetur

Det er ferietid og danskerne flyver mod andre himmelstrøg. Men propper i ørene, luftsyge og jetlag kan gøre flyrejsen til en ubehagelig oplevelse. Spencer Barnett er steward hos det britiske flyselskab bmi og giver her de bedste tips til en bedre flyrejse.

Propper i ørerne

Vores ører "popper", når trykket i det eustakiske rør, der forbinder mellemøret og svælget, udlignes, når lufttrykket ændres. Men somme tider kan det være svært at udligne trykket og det føles, som om man har propper i ørerne. Børn kan have sværere ved at udligne trykket, da det eustakiske rør er smallere.

Hvis det ikke hjælper at synke eller holde sig for næsen, lukke munden og puste til, kan man prøve et gammelt trick blandt kabinepersonale.

Det hedder "varme kopper". Bed kabinepersonalet om to plastickopper og to vaskeklude, der er dampet med kogende vand, så de er fugtige. Put kludene i kopperne, og hold kopperne over dine ører i et par minutter. Varmen fra kludene danner et lille vakuum, der burde få propperne i ørerne til at forsvinde.

På apoteket kan du også få særlige ørepropper, der udligner trykket i ørerne.

Luftsyge

Luftsyge, søsyg eller køresyg. Tre sygdomme ved hver sin form for transport. Men det er den samme slags syge. Den opstår, når der er rod i balancecentret i hjernen, hvis der for eksempel ikke er overensstemmelse mellem det du ser og de bevægelser, du føler. Balanceorganet i det indre øre kan kun opfatte hurtige bevægelser, og har svært ved at give hjernen besked, når du er udsat for langsommere bevægelser, som når et skib gynger eller flyet drejer. Synet opfatter til gengæld disse bevægelser og giver besked videre til hjernen. Den kommer i tvivl om, hvad der sker, og man mener, at denne tvivl er årsagen til transportsyge.

Hvis du kigger ud af vinduet, er det tydeligt, at du bevæger dig. Men dit indre øre opfatter det, som om du sidder stille, og tvivlen opstår i hjernen. Så undgå derfor at kigge ud af vinduet, hvis du har nemt ved at blive luftsyg. Hvis det er muligt, kan det også hjælpe at sidde i midten af flyet. Jo længere tilbage i flyet du sidder, jo mere vil det føles som en pendul, der svinger frem og tilbage og du vil mærke transportsygen mere.

Hav det ikke for varmt, da det kan forværre eventuel kvalme. Tænd for ventilatoren og drik koldt vand jævntligt. Køresygepiller virker også mod luftsyge.

Jetlag

Hvis du rejser over længere afstande og krydser flere tidszoner, laver du rod i kroppens naturlige sove- og spiserytmer. Den bedste måde at slippe for jetlag er, at få en time i sollys hurtigst efter, du er landet. Solen fortæller kroppen, at det er dag og hjælper til at gen-indstille dit indre ur, der ellers kan være ude at takt med klokken på din endelige feriedestination.

Tør hud og tørre øjne

Luften i en flykabine føles tør, og luftfugtigheden er da også kun omkring 20 procent. I en kontorbygning med aircondition er luftfugtigheden til sammenligning mellem 40 og 70 procent. Luftfugtigheden i sig selv gør dig ikke dehydreret, men symptomerne bliver forstærket, hvis du drikker te, kaffe og alkohol, der virker vanddrivende. Så drik rigeligt med vand. Kabinepersonale anbefales for eksempel at drikke et glas vand hver 20. minut, når de arbejder.

Fuldesyge

Alkoholens berusende effekt bliver intensiveret i de højere luftlag på grund af lufttrykket, der sløver kroppens evne til at absorbere ilten. Resultatet er, at mere alkohol bliver optaget i blodet. Hvis du også er lidt dehydreret optager kroppen alt væsken - altså alkoholen - hurtigere. Så igen: drik vand. Og hvis du gerne vil have et glas vin eller en drink undervejs, så drik mere vand!

Fly-infektioner

Hundredevis af mennesker, der måske både hoster og nyser og er lukket inde i en metalbeholder ti kilometer over jorden. Det lyder som en potentiel rede for spredningen af smitsomme sygdomme - eller bare en god forkølelse.

Men smitterisikoen er ikke meget større i et fly end på dit arbejde eller i bussen i myldretiden. Cirka halvdelen af luften i kabinen bliver genbrugt og filtreret gennem høj-effektivte filtre, der fjerner 99,97 procent af støvet, bakterierne og svampene. I et normalt fly bliver kabineluften skiftet 15-20 gange i løbet af en time. I en typisk kontorbygning sker det cirka 12 gange i timen.

- Der er intet, der tyder på, at en flykabine under tryk skulle gøre spredningen af infektioner nemmere, siger dr. Ray Johnson, der er leder af enheden for luftfarts-sundhed ved det britiske Civil Aviation Authority.

Kilde: Daily Mail