Rejser

Sådan sparer du de dyre gebyrer på ferien

Danskerne ved ikke, hvad det koster at bruge kreditkortet i udlandet, så ferien kan hurtigt blive endnu dyrere.

Sommerferien nærmer sig, og når danskerne rejser sydpå, bruger de gerne kreditkortet.

Men knap halvdelen af os ved ikke, hvor meget vi betaler i gebyr for at bruge kortet, viser en undersøgelse som My Research har lavet for GE Money Bank. Det skriver 24timer.

88 procent af danskerne bruger deres kreditkort til at hæve penge i hæveautomater på ferien, men om det er gratis eller koster penge - og i så fald, hvor mange penge - ved vi ikke.

"Det er esvøærre et utroligt ugennemskueligt område. Og beklageligvis er det forbrugeren, som betaler prisen," siger Troels Holmberg, der er økonom i Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet anbefaler derfor, at du undersøger hjemmefra, hvad reglerne og priserne på de forskellige kort er.

Betal med kort i stedet for kontanter

Ifølge Troels Holmberg er det billigste kort at hæve kontanter med i udlandet oftest Visa/Dankortet, hvor man betaler et fast gebyr pr. hævning på 30 kroner plus et vekselgebyr, som afhænger af valutakursen, samt et kurstillæg, som i EU-lande er på 1 procent og 1,5 procent i resten af verden.

Hvis du vil være sikker på, at du hæver med det billigste kort, er du nødt til at kende vekselgebyret som afhænger af valutakursen og kurstillæget, der lægges oveni hos udbyderen af dit kreditkort. Derefter kan du sammenligne det med prisen på dit visa-kort.

Du kan undgå hævegebyret ved at lade være med at hæve i automater og så betale med kortet i stedet for kontanter i butikker og på restauranter. Det er ifølge Troels Holmberg den billigste løsning. Dog skal du stadig være opmærksom på, at der er et vekselgebyr og kurstillæg. Derudover kan butikken lægge et gebyr på, når der betales med udenlandske kreditkort.