Spar penge på familieferien

Få eksperternes tips til, hvordan du undgår, at blive ruineret på sommerferien.

Hundrede tusindvis af danskere er på vej på ferie med familien. Charterferie til Kreta eller bilferien til Sydfrankrig kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis man er en familie med far, mor og børn, der både skal spise, drikke, bo og opleve ude i en uge.

Tv2.dk giver dig her en række gode råd til, hvordan man undgår, at man sprænger budgettet, når familien tager på ferie. Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea og John Marshall, der er salgscoach hos Jysk Rejsebureau, der specialiserer sig i at sammensætte individuelle rejser til både unge backpackere og familier, giver her deres bedste råd til en billigere familieferie.

Vær kreativ med billetterne

Selvom mange danskere allerede har købt og betalt rejsen, er der også mange, der venter til sidste øjeblik. Og så kan det godt betale sig at shoppe lidt rundt. Ifølge John Marshall ligger priserne på flybilletter ret ens i øjeblikket. Men man kan godt være kreativ og få prisen ned. Hvis man på en længere rejse kan lægge et par stopovers ind, så man eksempelvis flyver med Finnair til Bangkok fra København via Helsinki i stedet for en direkte flvyning fra København til Bangkok. Ifølge John Marshall kan man som en familie på fire spare omkring 5000 kroner i alt, hvis man vælger et par stop undervejs i stedet for direkte til Thailand. Du kan også vælge Aeroflot i stedet for topmoderne Singapore Airlines eller have lidt længere ventetid i lufthavnene mellem to flyvninger.

Modsat charterrejser bliver billetterne til rutefly kun dyrere, jo tættere du kommer på afrejsetidspunket.

Byttebolig eller udkantshoteller

Spørg jer selv om, hvor godt I vil bo, og hvor hotellet skal ligge. Ifølge John Marshall vil man kunne spare mange penge på en tur til New York, hvis ikke behøver at bo lige midt på Manhattan, hvor hotelsengene koster. Søg i stedet mod Jersey eller Brooklyn.

Du kan også overnatte gratis. Ann Lehmann Erichsen foreslår, at du bytter bolig i sommerferien med en familie i udlandet, så I ikke skal betale for hotelovernatninger. Homeexchange.com, boligbytte.dk eller couchsurfing.com er glimrende eksempler på sider på internettet, hvor man kan finde en ledig sofa eller bytte sin bolig.

Spis lokalt eller lav maden selv

Spis lokalt. Gå på de små restauranter og gadekøkkener i stedet for store, dyre restauranter og kæder. I kan også vælge at bo i en lejlighed i stedet for et hotelværelse. Så har I nemlig mulighed for at handle ind i det lokale supermarked eller grønttorv og selv lave mad i stedet for at gå ud og spise både morgenmad, frokost og aftensmad.

Hvis du bruger lidt tid på planlægningen, kan du ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen spare mange penge. Især hos børnefamilien er besparelsen stor, hvis man investerer i madpakker, køletasker og skovturstæppe. For det er især børnefamilier, der er 'ofrer' for impulsindkøbdet - der jo skal ganges med tre, fire eller måske fem. Ann Lehmann Erichsen giver følgende eksempel:

Bonustip: Spar på broen

Lige nu kan du få en gratis brobizz til storebæltsbroen. Med en brobizz sparer du fem procent på alle ture over vandet. Mange bække små, ved du nok...

Hvis du har en brobizz, kan du også få en autobrobizz til Scandlines -færger, hvor du kan få VIP-behandling og komme med første færge med ro på bagsædet, fordi I ikke skal vente i kø eller fumle med betalingskort ved billetlugen.

Læs mere på storebæltforbindelsens hjemmeside - Storebælt.dk

Kilde: Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen

En køletaske fyldt med frugt, vand og gode sandwiches laver du selv for en 100-lap. Hvis man skal mætte samme antal maver med mad fra strandkiosken eller motorvejscaferiet ser regnestykket for en familie på fire anderledes ud:

4 flasker vand á 25 kroner: 100 kroner

4 sandwiches á 50 kroner: 200 kroner

4 smoothies á 30 kroner: 120 kroner.

Når frokosten er omme på den første feriedag, har man sparet 320 kroner ved selv at fylde køletasken. I løbet af tre uger bliver det til 6.720 kroner.

Prut om prisen

Alle priser er til forhandling. Prut om prisen på både souvenirs på markedet og hotelovernatninger. Hvis du rejser fra sted til sted, kan du godt bede om en bedre pris, hvis du bliver i flere nætter. Især hvis du rejser uden for højsæsonen kan der være gode afslag i prisen. Og når du så står på souvenir-markedet og overvejer at købe de lilla batikbukser eller en plastikbuddha, så spørg dig selv om det er pengene værd. Får du virkelig brugt de bukser igen, når du kommer hjem? Vil buddhaen virkelig pynte på kaminhylden? Hvis ikke, så behøver du ikke at købe tingene.

Forkort rejsen

Hvis du planlægger en længere rejse af for eksempel en måneds varighed, så kan du ifølge John Marshall fra Jysk Rejsebureau overveje at forkorte turen med fem dage. For hvis du er på et stramt budget, vil en lidt kortere rejse give lidt mere luft i budgettet til at leve en smule bedre undervejs.

Planlæg hjemme - og ude

Når I skal planlægge indholdet af ferien, er der ting, som I med fordel kan arrangere hjemmefra - og nogle ting, som er billigere at ordne ude på destinationen.

Billeje vil oftest være billigst at bestille hjemmefra. Hvis I venter med at reservere en bil, til I er på destinationen, jo større er risikoen for, at den ønskede biltype er udsolgt eller at priserne er steget. Ved hotelovernatninger på eksempelvis Manhattan er der som tommelfingerregel ikke noget at spare, hvis man møder op i receptionen og beder om en pris. Til gengæld kan du sagtens booke hoteller i Asien, når du er på ferien. Ture og oplevelser kan I også arrangere lokalt, når I er ude på feriemålet.

Hold styr øje med finanserne

Hold øje med din konto, mens du er på ferie. Ann Lehmann Erichsen anbefaler, at du tjekker din netbank undervejs, så du kan følge med i, hvor mange penge I bruger. Hvis du har adgang til en computer undervejs og har dit nøglekort fra NemID, kan du klare dine bankforretninger.

Derudover er det en god ide at medbringe både kort og kontanter på rejsen. Tag altid to internationale betalingskort med. Det giver sikkerhed, hvis du mister det ene kort. Husk altid at have et telefonnummer med til bankens spærretjeneste, så du kan få dit kort spærret, hvis du mister det. For kortet kan ikke spærres med en e-mail.

Tjek også lige betingelserne på dit kreditkort, så du kender hævegebyrer, hævegrænser pr. dag og kreditmaksimum. Mange glemmer nemlig, at man maksimalt kan hæve 20.000 kroner - og det rækker ikke alverden, hvis fire personer er i udlandet.

Kilder: Forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen og salgscoach hos Jysk Rejsebureau, John Marshall