Rejser

Husk børnene, når de skal have et pas

Danskerne har glemt at tjekke om passet er gyldigt inden sommerferien. Det giver travlhed hos Borgerservice.

Hundredtusindvis af danskere er på vej på ferie, og så skal man have et pas. Det ved danskerne godt, men de glemmer bare lige i tide at tjekke, om passet er gyldigt.

Derfor strømmer danskerne til landets Borgersevice-centre for at få lavet et nyt pas eller få det gamle forlænget. Og det kan man mærke hos Borgerservice i Odense.

Normalt er der mest travlt om mandagen og mellem klokken 11:30 og 13:00, men i øjeblikket travlt hele tiden. Op til halvanden time kan man komme til at vente, hvis man kommer på det forkerte tidspunkt.

"Lige nu er der tryk på. Folk står og skal på ferie, og så finder de ud af, at deres pas er udløbet. Det giver selvfølgelig travlhed hos Borgerservice," siger Frank Jespersen, der er leder af borgerrådgiverkorpset i Odense Kommune.

"Vi har sågar også haft nogen, der skulle rejse halvanden time senere. Det gør det altså lidt vanskeligt," siger Frank Jespersen.

Pasbilledet

Billeder til pas og kørekort skal opfylde nogle specielle krav:

 • Størrelsen skal være 35 x 45 mm, og hovedet skal måle mellem 30-36 mm i højden
 • Billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene
 • Hovedbeklædning på kun bæres af religiøse grunde. Pandeparti, kindben og hage skal være synlige
 • Begge øjne skal være helt synlige og blikket rette mod kameraet
 • Munden skal være lukket
 • Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser
 • Baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver

Kilde: Borger.dk

10-14 dages ventetid på pas

Selvom ventetiden er længere på paskontoret i disse dage, er ekspeditionstiden den sammen. Hvis du skal have et almindeligt pas, tager det 10-14 dage. I nogle tilfælde kan det leveres ekspres, så du får det hurtigere.

Men hvis du ikke kan nå at få lavet et nyt pas, fordi du skal bruge det straks, kan du enten få lavet et midlertidigt -provisorisk - pas eller få dit gamle pas forlænget med et stempel i passet.

Tjek visumregler ved midlertidigt pas

"Når vi laver udsteder et provisorisk pas eller forlænger det gamle, bestiller vi samtidig et helt nyt pas. Og det er derfor, at ekspeditionstiden kan blive lidt længere, fordi vi laver en ekstra bestilling," siger Frank Jespersen fra Borgerservice i Odense.

Hvis du skal have et midlertidigt pas, skal du være opmærksom på visumreglerne i det land, hvor du skal rejse til. For nogle lande kræver, at du har et 'rigtigt' pas. I USA vil det eksempelvis ikke være nok at møde op i lufthavnen med et provisorisk pas, der er et stykke papir med et stempel og dit billede på.

Børn og pas

Børn uanset alder skal have deres eget pas. Når passet skal udstedes skal følgende være opfyldt:

 • Hvis I har fælles forældremyndighed over barnet, skal I begge udfylde samtykkeerklæringen i ansøgningen. Det er kun én af forældrene, der behøver at møde op på paskontoret
 • Barnet skal altid med på paskontoret, når det skal have lavet et pas
 • Barnet skal opfylde samme krav til billedet som voksne
 • Tjek reglerne for børnepas for det land, I skal rejse til, hvis dit barn er indskrevet i forældrenes pas inden 1. oktober 2004. Nogle lande accepterer ikke, at et barn er indskrevet i forældrenes pas, selvom dette er sket før 1. oktober 2004 og er under 15 år.

Kilde: Borger.dk

Børnene skal med

Børn skal have deres eget pas, hvis de skal rejse til udlandet. De kan ikke længere blive skrevet ind i deres forældres pas. For at et barn kan få sit eget pas, skal begge forældre skrive under på en blanket, og barnet skal med på paskontoret.

"Det sker ofte, at en forælder går forgæves, når barnet skal have et pas, fordi de enten ikke har barnet med, eller fordi kun den ene forælder har skrevet under på blanketten," siger Frank Jespersen.

Ligeså går nogle også forgæves, hvis deres pasbillede ikke lever op til Rigspolitiets krav.

"Vi afviser nogle, der eksempelvis kommer med et billede fra skolefotografen, der er i for dårlig kvalitet," siger Frank Jespersen.

Men, understreger han, man kommer ikke til at vente i kø i flere timer for så at blive afvist, hvis billedet ikke dur. Borgerservice har indført et visitationssystem, så man først skal fremvise blanket og billede, inden man kommer i den rigtige kø til sagsbehandlingen.