Guide: Italiens hemmeligheder

Hvis du overvejer at tage familien med på sommerferie i Italien næste sommer, så se her, hvordan du finder vejen til 'det ægte' Italien.

Italien er absolut en af danskernes favoritdestinationer, når familien skal på sommerferie. Men glem alt om de almindelige hoteller og campingpladser, når rejsen går til Italien næste gang. Agriturismo er direkte oversat bondegårdsferie, men er absolut meget mere end det.

Hvis du finder de bedste agriturismo'er er du sikret en bid af det mere autentiske Italien. Og der er nok at vælge imellem, kunsten er snarere at finde de gode steder blandt de mange muligheder. Fantastiske herskabsvillaer fra 1700-tallet omdannet til wellnessluksus eller idylliske vingårde, hvor du kan hjælpe med druehøsten. Bo på en borg eller et gammelt kloster. I bakkede toscanske vinmarker eller med opvarmet pool midt i de italienske alper.

Agriturismo er ifølge direktør Livio Colapinto, der driver Cefallichio, et agriturismo i Puglia, et begreb, der opstod i 1980'erne , hvor det blev sværere og sværere at leve af at drive et mindre landbrug i en moderne økonomi, også i Italien. Derfor begyndte gårde og landsteder at tilbyde overnatning og ægte italiensk landidyl, for at få dagen og vejen til at hænge sammen. I dag er det en hurtigt voksende tendens, fordi mange turister gerne vil tættere på det mere autentiske Italien, og landfamilierne samtidig kan bevare deres gårde og landbrug. Mange steder får du både uforstyrret landidyl med udsigt og luksuriøse omgivelser med swimmingpool.

Smag på råvarerne

Hvis man skal følge italiensk lovgivning, skal der være en vis form for produktion på stedet for, at man må kalde sig et agriturismo. Det kan være vin, olivenolie, citroner eller andet. Det gør samtidig, at der på mange af stederne er muligt at få hjemmedyrkede råvarer i din pastaret og vin dyrket på druer fra husets egne vindrueplantager.

Og som med mange andre gode autentiske steder, er det ikke altid dem, der reklamerer mest, hvor du får mest af det bedste for dine penge.

Med bogen 'Det ægte Italien', der netop er udkommet, får du en fantastisk smutvej til alle de autentiske overnatninssteder, Italien gemmer på - langt fra de gængse turistfælder. Forfatteren Michael Fjording har fundet alt fra borge i små bjergbyer til biodynamiske vingårde. Så du behøver ikke andet end denne guide for at finde vejen til 'La Dolce Vita'.

"Der er rigtig mange, der holder ferie i Italien inklusiv italienerne selv, det betyder, at der er en mange steder med tårnhøje priser og dårlig service. Heldigvis er det muligt at undslippe de steder, hvor turismen har taget overhånd. Mange steder har familien haft huset i generationer eller ejeren har sat det i stand fra en ruin. I alle tilfælde nærer de en dyb kærlighed til stedet, som de meget gerne vil dele med andre," siger Michael Fjording.

Michael Fjording har udvalgt seks af hans absolut favoritsteder fra bogen, som han deler med tv2.dk's brugere. Se linket i boksen til højre.