Rejser

Guide: Hold storbyferie med ungerne

Det er ikke strengt nødvendig at skifte turen til Berlin ud med en tur til Lalandia, fordi du er blevet forælder. Kig med her og få en guide til at holde børnevenlig storbyferie.

Rigtig mange af os har holdt kortere eller længere ferier i Europas storbyer. Men så får vi børn, og kan pludseligt ikke helt finde ud af, hvordan Mona Lisa, Big Ben og Potsdamer Platz spiller sammen med børn.

Men det kan sagtens lade sig gøre. Det handler i store træk bare om at formidle kulturen og seværdighederne i børnehøjde, lyder det fra Sara Helena Kangas, som i en ny serie rejseguides til børnefamilier giver gode råd til, hvordan du gør storbyferien spiselig for ungerne.

"Man skal gøre destinationen og attraktionerne til en fortælling, så de får en lyst til at komme derhen. Sig eksempelvis, at tårnet er 68 meter højt og at det svarer til ti giraffer. Eller at hele Esbjerg by kan sidde i den her kirke Få givet dem børnevenlig information, så de får ejerskab over det," siger Sara Helena Kangas, som pointerer, at det vigtigste dog er ikke at have for høje ambitioner:

"Det allervigtigste er at sætte sit ambitionsniveau. Man skal acceptere, at det er noget andet at rejse med børn, og at man ikke er så fri som dengang, man rejste med rygsæk, hvor man kunne spise, når man ville. Så man skal rette sig ind og tage højde for det. Men når det er sagt, så bliver rejseoplevelsen ikke dårligere. Den bliver bare en anden," forsikrer forfatteren og giver følgende fem råd til at rejse med børn:

5 gode råd til børnevenlig storbyferie

1. Sæt ikke ambitionsniveauet for højt

Ella Bellas eventyr

Ella Bellas eventyr er en påbegyndt ny række af danske guidebøger, som er skrevet og illustreret direkte til børn. Første bog i serien er "Ella Bellas eventyr - Berlin".

Bogen om Ella Bellas oplevelser i Berlin udgives på børnebogsforlaget Bolden, og er i handlen i midten af juni 2012.

Ella Bellas eventyr henvender sig hovedsageligt til familier med børn i 5-12 års alderen. Formålet med guidebøgerne er at give børnefamilier mulighed for kulturelle storbyoplevelser i udlandet - samtidig med at børnene i højere grad bliver inkluderet på familiens rejser.

2. Giv børnene medbestemmelse

3. Hav elektronik i tasken. Når børn bliver bombarderet med indtryk, er det godt med genkendelighed - og en mulighed for at trække sig ind i kendt univers. Lidt film på telefonen, kan afværge de værste kriser.

4. Hav brede skuldre - vær afslappet. Nyd pauserne, der naturligt opstår.

5. Book en lejlighed i stedet for et hotel. Det giver fleksibilitet - og plads til at være voksen efter, at børnene er lagt i seng. Og der er typisk et køkken, så man lige kan lave noget havregrød til børnene.

Mød Sara Helena Kangas i videoen øverst i artiklen, hvor hun giver flere gode rejsetips og en introduktion til Ella Bellas eventyr