Sådan dækker forsikringen indbrud, hvis du har feriebilleder på Facebook

Et check-in i lufthavnen og et billede af en kulørt drink. Det kan være fristende at blære sig lidt på Facebook over for sine kolleger, der sidder og sveder på kontoret. Men en statusopdatering på de sociale medier kan koste dig dyrt.

Tyvene holder nemlig øje med dig på Facebook, mens du er på ferie.

- I gamle dage listede tyvene rundt ude på vejen og holdt øje med, hvilke huse der stod tomme. Nu følger de os på nettet istedet, siger Lise Aggerly, kommuniktionsdirektør hos Alka Forsikring.

Dine rettigheder hos forsikringsselskabet

Men hvordan står du så stillet, hvis tyvene har set dit billede fra ferien på de sociale meder? TV 2 har undersøgt sagen og spurgt fire af landets største forsikringsselskaber.

Hos både Alka, Tryg, Codan og Topdanmark dækker din indboforsikring, selvom du har lavet en opdatering.

- Ja, det gør den faktisk. Bare du ikke skriver noget om, hvordan man kommer ind i dit hus – for eksempel hvor reservenøglen ligger, skriver Topdanmark i en mail til TV 2.

Samme politik har Alka Forsikring. Det kan kun give problemer, hvis man har udøvet grov uagtsomhed med sine statusopdateringer.

- Det skal være så konkret, at man skriver, hvilke datoer man er væk, og hvor man har lagt nøglen. Det skal være ret ekstremt, forklarer Lise Aggerly.

Et helt almindeligt feriebillede og en tekst om, hvor skønt der er på Mallorca, sker der altså ikke noget ved.

Drop Facebook-opdateringerne

Selvom der rent forsikringsmæssigt ikke er noget galt i at lave en opdatering på ferien, så anbefaler ingen af de fire forsikringsselskaber, at du gør det, for det er under ingen omstændigheder sjovt at komme tilbage til et hjem, hvor der har været indbrud.

- Vi kan ikke påvise, at der er en sammenhæng mellem opdateringer og indbrud, men vores anbefalinger er, at man tænker sig godt om, siger Mads Houe, pressechef hos Codan.

Codan har tre råd til deres kunder:

  1. Kig dine privatindstillinger igennem, så kun dine venner kan se dine opslag. 
  2. Indstil din profil til, at du skal godkende de opslag, som dine venner tagger dig i. Så kan du selv kontrollere, om hele Facebook skal have at vide, hvor du er på ferie.
  3. Vent med at uploade billeder, til du kommer hjem fra ferien.

Hos Alka Forsikring er de mere konsekvente og anbefaler, at man slet ikke lægger noget op på Facebook eller andre sociale medier.

- Selvom vi har lukkede profiler, har vi jo flere hundrede venner, som vi ikke kender særlig godt, så der kan sagtens være en forkert person, der kigger med, siger Lise Aggerly.