Rejser

Åbenhjertige Puk: Jeg blev født som et erstatningsbarn

Du kan se 'Langt ude på prærien' på TV 2 PLAY her

- Min familie er et åbenlyst eksempel på, at katastrofer sker, siger Puk Elgård i tredje afsnit af programserien 'Langt ude på prærien'.

Begge hendes forforældre døde i en forholdsvis ung alder. – De blev kun et par år over 50.

Familien Elgård Friis besøger en kirke, da de har som tradition at tænde et lys for Puks mor, når de er ude at rejse. Noget grundlæggende for Puk Elgårds liv lægger hende på sinde.

Bange hver gang telefonen ringer

- Grunden til at jeg overhovedet blev født, det er fordi, der indtraf en kæmpe katastrofe i mine forældres liv. De mistede en datter. Hun døde, da hun var otte. Og så sagde lægerne; I skal bare få et andet barn. Så jeg kom til som en erstatning, siger Puk Elgård og fortæller, at hendes mor hele tiden sagde, at hun skulle passe på, fordi hun var bange for, at der også skulle ske hende noget.

- Det er jeg vokset op med; at være bange hver gang telefonen ringer. Så jeg har kun lært dét. Jeg skal til at lære det andet. – At jeg lever ikke mine forældres liv. Jeg må godt leve et liv, siger Puk Elgård og konkluderer:

- Det er min akilleshæl i livet – altid – det her med at bekymre sig.

Derfor er det ikke nemt for Puk, da hun skal tage afsked med sin mand og søn. Drengene skal ud at cruise på den historiske Route 66 – imens moren skal på en alternativ kvindelejr, hvor hun skal bo primitivt ved en flodbred med en gruppe kvinder.

Lothar: Puk skal parkere sin bekymring

Sammen med blandt andre Helen, som familien besøgte i første afsnit, beder de guder og ånder om at beskytte Lothar og Robin, når de skal på motorcykeltur. De samles i en cirkel og giver hver især drengene et par ord med på vejen.

Herefter venter en følelsesladet afsked. De skal nemlig være adskilt i fire dage.                      

- Jeg tror, hun kommer til at bruge rigtig meget energi på at tænke over, hvordan Robin har det, eller om vi er kørt galt. Så mit største ønske for den flodtur er, at hun kan parkere sin bekymring, siger Lothar Friis, der nyder alenetid med sin søn de næste par dage.

Sundt med oplevelser hver for sig

- Det har virket rigtig stærkt på mig at have den dejlige tilstedeværelse og tilknytning til min søn, glad og stolt og se ham sidde omme bag på Harley’en og fået lov til at spille det fuldt ud, fortæller Lothar Friis en sen aftentime og tilføjer:

- Han er gået træt i seng og kan se frem til at køre videre i morgen. Jeg elsker ham sgu højt, den knægt.

Da familien igen bliver genforenet, er alt i den skønneste orden. Og Puk Elgård er vokset:

- Jeg kunne ingenting gøre, hvad enten de kørte galt eller ikke, og så besluttede jeg mig faktisk bare for at slippe det. Og det lykkedes mig, siger hun og fortsætter:

- Jeg er blevet klogere både på Robin, på Lothar og mig selv. Som mor er man jo tit tilbøjelig til måske at synes, at man er den, der kender børnene bedst.

Den garvede tv-vært fandt stor glæde i at opleve på en anderledes måde, hvor godt hendes mand og søn har det sammen, og hvor meget de kan uden hende. Lothar Friis er også glad for den måde, hans kone håndterede oplevelsen på:

- Det at Puk kunne give slip i fire dage, det har givet mig en succesoplevelse , siger han.

Woman Who Dances on The Earth

På kvindelejren fik Puk Elgård et indianernavn og blev udsat for en række andre sjove ting. Hun fortæller ivrigt sin familie om oplevelserne:

- Så dannede de til sammen ’a vagina’, og så skulle jeg danse mit navn og sige, hvor gammel jeg var, da jeg fik min første menstruation, griner hun.

Hør hende reflektere over sin bekymrings-trang og sine indianeroplevelser i klippet herunder: 

Mandag aften sendes tredje afsnit af 'Langt ude på prærien' kl. 20.50 på TV 2 - se det på TV 2 PLAY allerede nu.

Langt ude på prærien

Langt ude på prærien er en programserie af seks afsnit, hvor Puk Elgård sammen med sin kæreste Lothar Friis og deres søn Robin er på familierundrejse i USA. 

De har trukket stikket fra hverdagen og rejser ud på prærien, hvor oplevelser af forskellig karakter venter.