Rejser

Troels Kløvedal: - Nu gør det ikke noget, hvis jeg dør

Som ung drømte Troels Kløvedal om frihed og eventyr. I dag er en af hans største drømme opfyldt - og selv ser han det ikke som en ulykke at dø nu.

Stemmen er hæs, men smilet bredt. Troels Kløvedal rømmer sig kort og kigger tilfreds over på en 20 år gammel plakat med ordene ‘I lyset fra Akropolis.’ Et billede på en personlig drøm, der fører os til Grækenland.

Utallige timer har den 72-årige sømand stået bag roret på sit skib, Nordkaperen. Tre jordomsejlinger og et hav af andre togter har han været på, som senere er blevet beskrevet i bøger, film og under foredrag.

Lige nu ville Troels Kløvedal dog ikke ønske, at han sad andre steder end lige her i sin hjørne-stol i det gamle sommerhus i Hornbæk. Selvom luftvejene i øjeblikket driller den garvede historiefortæller, kommer der mange ord ud - om drømme, trangen til frihed og tanker om døden.

- Jeg vågner hver morgen og tænker, at det hele jo ender med tre meter jord over kistelåget på et tidspunkt. Men det gør mig overhovedet ikke i dårligt humør, siger Troels Kløvedal og breder smilet ud.

Ikke livet at lave film

Selvom hans gang er blevet langsommere, og sømanden ikke længere hænger i skibets mast, som da han var ung, er livet som pensionist ikke næste destination. Og netop det er plakaten på væggen måske et billede på.

Den har hængt der, siden Troels Kløvedal købte sommerhuset i 2002 - som en påmindelse om, at han gerne ville nå at lave en film fra det græske øhav.

Sidste sommer blev drømmen til virkelighed, og derfor kan danskerne fra d. 9. januar følge ‘Nordkaperen i Grækenland’ på TV 2 FRI, hvor Kløvedal og skibets besætning sejler i kølvandet på den gamle, græske helt Odysseus.

Du kan se hele Nordkaperens rute rundt i det græske øhav her:

- Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det. Lige nu har jeg ikke lyst til at lave flere film, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, siger Troels Kløvedal.

Rejsens start

Da han sammen med et hold venner købte Nordkaperen i 1967, var det med det formål at rejse ud i verden for at se, om det, der stod i aviserne, nu var sandt. Samtidig blev skibet født ud fra en kollektivistisk tankegang. Der skulle derfor altid være så mange ombord, som der var plads til - og netop det har også været gældende under optagelserne til ‘Nordkaperen i Grækenland’

- Det var min drøm at lave det åbne skib, som alle bare kunne gå ombord i, og det er jo lykkedes, siger Troels Kløvedal.

Som ung brød han sig ikke om at gå i skole og har aldrig fået en studentereksamen eller nogen akademisk uddannelse. Alligevel ved han mere om historie end de fleste. For når kammeraterne havde “oldævl” i gymnasiet, læste Kløvedal græske digte som ‘Iliaden’ og ‘Odysseen.’

- Da jeg var ung, besluttede jeg mig for, at jeg ikke gad beskæftige mig med ting, der ikke interesserede mig. Det udgangspunkt har jeg fulgt hele livet - og så er penge kommet i anden række. Det er en ærlig sag at være en fattigrøv, og jeg har altid værdsat at være en fri mand, siger Troels Kløvedal og hiver ud i sin lyseblå Kanvas-skjorte.

- Den her er nok 20 år gammel, og jeg har selv farvet den, tilføjer han og trækker på smilebåndet.

Den frie mand

For Troels Kløvedal handler det om at være uafhængig. Derfor har han aldrig lånt penge, men har derimod altid betalt alting kontant. På den måde kan han i dag gøre, hvad han vil - eksempelvis tage ud at rejse.

- Rejsens kerne er, at man kommer ud og ser, at livet kan leves på andre måder, end den man selv er opdraget til. Og ved at se at tilværelsen kan tænkes på et hav af måder, opdager man selv, hvad der er vigtigt, fordi man får enormt mange farver på paletten, fortæller Troels Kløvedal.

Der er stadig dele af verdenskortet, den 72-årige sømand ikke har udforsket. “Jo mere du lærer om verden, desto mere udvider den sig,” er hans egen forklaring. Problemet er dog ifølge Kløvedal ikke verdens størrelse, men alderens begrænsning - selvom han også nyder at blive ældre.

- At blive ældre er som at kravle op af et bjerg. Man bliver lidt forpustet, men overblikket bliver bedre. Og jeg nyder egentlig at have alt den erfaring. Det giver en ganske bestemt ro, siger han.

Det er naturligt - og derfor er der overhovedet ingen ulykke i, at jeg dør.

Troels Kløvedal

Døden

Når tanken om “et par meter jord over et kistelåg” ikke skræmmer Troels Kløvedal, handler det ifølge ham selv om, at han tænker døden som en naturligt konsekvens af livet. Når noget er naturligt, er det nemlig nemmere at acceptere, mener han.

- Der er jo ingen katastrofe i, at jeg dør. Det er ligesom, når jeg fælder de gamle træer hjemme i min have, og jeg kan se, at det ikke ser for godt ud inde i midten af stammen. Det svarer til mine organer, siger Troels Kløvedal og holder en kort pause.

- Jeg ved sgu ikke, om jeg er syg. Folk er enormt fikseret på, at de bliver syge i stedet for at sige til sig selv, at de bliver slidt op. Og ligesom træet falder de for at give plads til, at noget nyt kan gro op. Det er naturligt - og derfor er der overhovedet ingen ulykke i, at jeg dør, siger Troels Kløvedal, der selv mener, at han kan se tilbage på et mindeværdigt liv.

Danmark er hjem

Han husker stadig, hvordan han i 1960’erne stod i arbejdstøjet på Helsingør Skibsværft og betragtede sømænd sejle ud i verden til karneval i Rio, eller det der var større. Det var her, nysgerrigheden for at opleve fremmede lande voksede frem.

Siden har Kløvedals nysgerrighed og lyst til eventyr gjort ham til en af Danmarks mest populære forfattere af rejsebeskrivelser.

Selv har han dog aldrig været i tvivl om, at Danmark var “hjem”. Og derfor passer det ham fint, at han efter planen først skal ud med Nordkaperen igen i december 2017, hvor han overtager den fra en 26-årig kvindelig styrmand fra Mærsk, der lige nu har den til låns.

- Jeg er meget god til ikke at ønske mig et andet sted hen end der, jeg er. Når jeg er hjemme, er jeg hjemme, og når jeg er ombord, er jeg ombord. Drømme og forestillinger jo et enormt godt afsæt til handling. Men man skal også have den ro til at sige: Nu er jeg her, og det nyder jeg.

'Nordkaperen i Grækenland' bliver sendt tirsdag den 9. februar klokken 21.00 på TV 2 FRI.

Troels Kløvedals liv

 1. 1943

  1. Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

   Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 2. 1958

  1. Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 3. 1960

  1. I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 4. 1966

  1. Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 5. 1967

  1. I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

    

 6. 1968

  1. Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 7. 1970

  1. I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 8. 1977

  1. I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

   Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 9. 1978

  1. Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 10. 2002

  1. Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 11. 2010

  1. Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

   I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 12. 2013

  1. I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

   Det blev til programserien 'Mit Danmark', der kan ses på TV PLAY

 13. 2015

  1. Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

   - Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 14. 2016

  1. I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

   - At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

  2. Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

   - Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

   Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 15. 2017

  1. Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

   Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

   - Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.