Rejser

Kløvedal: - Selvfølgelig skal jeg ud og møde Emil og Theis

Tre generationer til søs varmer Troels Kløvedals gamle sømandshjerte – sejlerglæden har dog ikke været det vigtigste for ham at give videre.

Passionen for eventyr har ført Troels Kløvedal rundt i store dele af verden. Undervejs har både børn og børnebørn været ombord på skibet, Nordkaperen – og derfor glæder det den 72-årige sømand, at sønnen Mikkel Beha Erichsens to ældste drenge, Emil og Theis, lige nu er på jordomsejling.

- Selvfølgelig gør det mig glad. Også fordi de stortrives der. Så det er en stor oplevelse for mig at se. Emil var med mig i Indonesien for nogle år siden – og nu er de blevet store nok, så de kan selv, fortæller Troels Kløvedal, da TV 2 møder ham i hans sommerhus i Hornbæk.

Selv har han været på tre jordomsejlinger og et hav af andre togter, som senere er blevet beskrevet i bøger, film og under foredrag. Og lige nu kan danskerne følge den erfarne søfarer og historiefortæller i ’Nordkaperen i Grækenland’ på TV 2 FRI, hvor han får en stor drøm opfyldt, når han sejler i kølvandet på sin gamle helt Odysseus.

H.C. Andersen og Kløvedal

Nordkaperens rejse begynder i den tyrkiske havneby Istanbul, hvor Kløvedal blandt andet fortæller, hvorfor den berømte digter og forfatter H.C. Andersen altid har været en stor inspirationskilde for ham  - blandt andet med sin rejse gennem Bosperus-strædet i 1841.

- Når man har fødselsdag samme dag som H.C. Andersen kommer det selvfølgelig til at præge en resten af livet. Min mor har læst alle hans eventyr for mig, og da jeg blev voksen, begyndte jeg selv at læse hans rejsebøger. Jeg kan stadig huske første gang, jeg læste 'En Digters Bazar,' hvor han kommer nede fra Athen og Middelhavet. Det vækker simpelthen en rejselyst i mig, siger Troels Kløvedal, der undervejs på ruten også får selskab af sin 18-årige søn Asbjørn. 

Du kan se hele Nordkaperens rute rundt i det græske øhav her:

Sejlerglæden er det mindste

Med 'Nordkaperen i Grækenland' og Havana i 'Kurs mod fjerne kyster' kan seerne i øjeblikket opleve tre generationer til søs. Det er dog ikke sejlerglæden, som Troels Kløvedal er mest stolt over at have videregivet. 

- Sejlerglæden er det mindste. Jeg har gennem opdragelsen af Mikkel givet ham et socialt engagement, som han har givet videre til sine sønner. Derefter; at der skal filosoferes. At man hele tiden ser sig i spejlet og tænker over, hvor besynderlig tilværelsen er, siger Troels Kløvedal.

Noget andet, som Troels Kløvedal også har givet videre, er dykkerkompressoren fra Nordkaperen. Efter 30 år ombord på det gamle skib, blev den i 2013 overdraget til børnebørnene, som nu har den med på jordomsejlingen.

Kløvedals overraskelse til børnebørnene kan du se herunder:

Ikke bekymret

Troels Kløvedal ved, at der med livet til søs kan opstå tilspidsede situationer. Alligevel er han ikke bekymret, når hans børn og børnebørn drager ud med familieskibet Havana.

- Nej, du kan jo nøjagtigt lige så godt blive dræbt i en trafikulykke eller få en tagsten i hovedet. Det er jo ikke mere farligt at sejle end at lave på alle mulige andre måder. Alting er jo farligt. Det er jo farligt at begive sig ud på havet, hvis man gør det forkert. Men det er det jo også at sætte sig ind i en bil så. Nej, jeg ser det ikke som noget specielt farligt, siger han.

Derfor er en ting da også helt sikkert. Kløvedal vil ud og tage imod sine børnebørn, når de efter tre år til søs rammer Danmark til sommer.

- Ja, det skal jeg da. Selvfølgelig skal jeg det. Det er ikke helt planlagt hvordan endnu. Men jeg møder dem et sted til august, siger Kløvedal.

'Nordkaperen i Grækenland' bliver sendt tirsdag klokken 21.10 på TV 2 FRI. Her kommer seerne helt tæt på både springende delfiner og smukke bugter sammen med Kløvedal og besætningen. Undervejs fortæller den erfarne søfarer om de myter og sagn, som hører til hver ø, og sætter de mange begivenheder i historisk perspektiv.

Troels Kløvedals liv

 1. 1943

  1. Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

   Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 2. 1958

  1. Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 3. 1960

  1. I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 4. 1966

  1. Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 5. 1967

  1. I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

    

 6. 1968

  1. Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 7. 1970

  1. I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 8. 1977

  1. I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

   Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 9. 1978

  1. Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 10. 2002

  1. Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 11. 2010

  1. Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

   I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 12. 2013

  1. I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

   Det blev til programserien 'Mit Danmark', der kan ses på TV PLAY

 13. 2015

  1. Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

   - Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 14. 2016

  1. I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

   - At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

  2. Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

   - Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

   Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 15. 2017

  1. Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

   Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

   - Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.