Rejser

Her får Troels Kløvedal sin store drøm opfyldt

Troels Kløvedal har sejlet på alverdens have, men har altid drømt om et bestemt billede af sit elskede skib.

De har hængt sammen i snart 50 år - Nordkaperen og den 72-årige sømand Troels Kløvedal. Gennem tiden har de været på et hav af togter, hele tiden på jagt efter nye eventyr. 

På sin seneste rejse i det græske øhav fik Troels Kløvedal en af sine store drømme opfyldt. Her fik besætningen nemlig undervejs besøg af en stor flok delfiner, som fulgte skibet i over en time - en oplevelse, der kom et helt specielt billede ud af.

- Jeg fik det billede, som jeg altid har drømt om: En delfin, der springer foran Nordkaperens bov taget udefra, fortæller Troels Kløvedal, da TV 2 møder ham i hans gamle sommerhus i Hornbæk.

Tilfældigt møde

Lige nu kan danskerne opleve den 72-årige sømand i 'Nordkaperen i Grækenland' på TV 2 FRI, hvor han sejler i sin græske helt Odysseus kølvand.

At lave film fra det tyrkisblå øhav har altid været en drøm for Kløvedal. Han ville fortælle historien om det land, der skabte de søjler, som vores demokrati i dag hviler på – om et land, der er meget mere end discount og dårlig økonomi.

- Alle min jordomsejlinger er gået fra Grækenland til Grækenland. Vi starter altid med at sejle til Grækenland, siger han.

Ser Troels Kløvedal tilbage, var der mange højdepunkter på rejsen. Heriblandt mødet med den store flok delfiner, som han ikke havde forudset hjemmefra.

- Det er jo helt tilfældigt, fordi man sagtens kan sejle der en hel sommer uden at møde en eneste delfin. Jeg har jo taget billeder af definer mange gange før, men aldrig ude fra siden af skibet, siger Troels Kløvedal. 

Med undervandskamera og en drone lykkes det fotografen at filme den store flok af delfiner under vandet og udefra båden.

Livet på Nordkaperen

Det er i dag knap 50 år siden, han købte Nordkaperen. Dengang var formålet at rejse ud i verden for at se, om det, der stod i aviserne, nu var sandt.

Samtidig blev skibet født ud fra en kollektivistisk tankegang. Der skulle derfor altid være så mange ombord, som der var plads til - og netop det har også været gældende under optagelserne til ‘Nordkaperen i Grækenland.’

- Vi er 9 mennesker ombord, så man er meget tæt på hinanden. Sådan har det altid været. De største oplevelser her på jorden har man jo med andre mennesker, og skibet er et rigtig godt sted at være forskellige aldre. Når vi kommer ud i en storm, er det godt have erfarne sejlere med. Til gengæld hænger de unge jo mere oppe i rælingen, fortæller Kløvedal, der ikke har noget imod, at bølgerne også går højt ombord på skibet.

- Vi diskuterer gerne både politik, kultur og alt mellem himmel og jord på det skib. Og det har været meningen, siden det blev købt, siger han.

'Nordkaperen i Grækenland' bliver sendt tirsdag klokken 21.10 på TV 2 FRI, hvor seerne kan opleve den erfarne søfarer fortælle om de myter og sagn, som hører til de forskellige, græske øer.

Hør Troels Kløvedal fortælle mere om livet på Nordkaperen i klippet herunder:

Troels Kløvedals liv

 1. 1943

  1. Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

   Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 2. 1958

  1. Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 3. 1960

  1. I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 4. 1966

  1. Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 5. 1967

  1. I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

    

 6. 1968

  1. Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 7. 1970

  1. I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 8. 1977

  1. I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

   Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 9. 1978

  1. Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 10. 2002

  1. Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 11. 2010

  1. Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

   I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 12. 2013

  1. I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

   Det blev til programserien 'Mit Danmark', der kan ses på TV PLAY

 13. 2015

  1. Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

   - Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 14. 2016

  1. I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

   - At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

  2. Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

   - Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

   Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 15. 2017

  1. Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

   Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

   - Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.