Rejser

Dronning Margrethe hjalp Kløvedal under græsk eventyr

På Troels Kløvedals rejse rundt i det græske øhav kommer han på royalt besøg - med hjælp fra dronning Margrethe. 

Når man fortæller græsk historie, hører det med, at landet engang har haft en dansk konge.

På sit seneste eventyr med Nordkaperen i Grækenland besøger Troels Kløvedal derfor efterkommer kong Konstantin, som i dag er gift med danske dronning Anne-Marie - lillesøster til dronning Margrethe.

- Det virkede forkert at fortælle om græsk historie uden at fortælle, at de har haft en dansk konge. Derfor var det oplagt at lave noget med oldebarnet kong Konstantin, fortæller Troels Kløvedal, da TV 2 møder ham i hans gamle sommerhus i Hornbæk.

Royal hjælp

Kong Konstantin mistede sin trone i 1974 ved en folkeafstemning og har i mange år levet i London, men bor nu i det græske øhav med sin hustru.

Kløvedal bliver undervejs på sin rejse med Nordkaperen inviteret ombord til en sejltur på parrets yacht - med lidt hjælp hjemme fra det danske kongehus.

- Jeg lavede et interview med dronning Margrethe i forbindelse med flådens 500-års jubilæum, som hun blev rigtig glad for. Og jeg har mødt Dronningen en hel del gange siden, og så spurgte jeg: Hvordan får jeg fat i Deres lillesøster? Jamen det skulle hun nok ordne, fortæller Kløvedal.

Den mest lige vej

I interviewet, der fandt sted i 2010, fortalte dronning Margrethe historien om Kongeskibet Dannebrog og hendes far, sømand og kong Frederik d. 9.

Troels Kløvedal har tidligere haft besøg af både kronprins Frederik, prins Henrik og prins Joachim på sit skib, Nordkaperen. Han har også sammen med sin kone, Else Marie Meldgaard, været indbudt til hofbal.

Det virkede derfor ikke fjernt for den 72-årige sømand at spørge Dronningen om hjælp.

- Det var den mest lige vej at gå. Så fik jeg en kontakt til en sekretær, og så var vi lige ude og sejle en lille tur med kong Konstantin og dronning Anne-Marie. Jeg kunne sagtens have lavet en hel udsendelse med dem, siger Troels Kløvedal

Du kan se hele Nordkaperens rute rundt i det græske øhav herunder:

Dansk læremester

Ombord taler Kløvedal i længere tid med kong Konstantin, der også er en kendt mand i sejlsportsverdenen.

I sine yngre dage vandt han guld ved OL i Rom i 1960 og sejlede senere VM sammen med den legendariske danske sejler og medaljesluger Povl Elvstrøm.

Kløvedal taler også med dronning Anne-Marie om den græske fortælling Odysséen og om turisme i Grækenland.

-  Jeg synes, det kunne være godt, hvis man kunne opfordre flere danskere til at komme og besøge Grækenland, for det er jo et fantastisk land. Jeg ved, at der kommer mange, men der må gerne komme endnu flere. Vi har brug for en masse turisme i øjeblikket, siger dronning Anne-Marie.

'Nordkaperen i Grækenland' bliver sendt tirsdag klokken 21.15 på TV 2 FRI. 

Troels Kløvedals liv

 1. 1943

  1. Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

   Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 2. 1958

  1. Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 3. 1960

  1. I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 4. 1966

  1. Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 5. 1967

  1. I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

    

 6. 1968

  1. Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 7. 1970

  1. I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 8. 1977

  1. I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

   Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 9. 1978

  1. Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 10. 2002

  1. Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 11. 2010

  1. Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

   I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 12. 2013

  1. I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

   Det blev til programserien 'Mit Danmark', der kan ses på TV PLAY

 13. 2015

  1. Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

   - Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 14. 2016

  1. I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

   - At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

  2. Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

   - Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

   Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 15. 2017

  1. Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

   Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

   - Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.