Mit Frankrig

Jørgen Leth: Først prøvede jeg at medicinere mig ud af depressionen

Haiti blev hans redning, da depressionen ramte ham i 80erne. Men det var også øen, der siden gjorde ham hjemløs. Det fortæller han til TV 2 i Italien.

Der, hvor der før stod en væg, var der nu direkte kig til den haitianske sol. En altan var styrtet ned. Der var sprækker i husets sokkel. Jorden rystede under Jørgen Leth.

- Jeg oplevede jordskælvet direkte. Sekund for sekund. Minut for minut. Der var jeg fuldstændig cool. Fuldstændig. Det har jeg meget svært ved at forstå, hvordan jeg kunne være, men der oplevede jeg, at ens hjerne har en mekanisme, som beskytter en. Eller jeg ved ikke, om det er hjernen, der har det – det aner jeg ikke. Men min bevidsthed gjorde, at jeg – mens det skete - oplevede det i ultra-slowmotion. Ultra-slow. Det var som om, det var en film, der kørte, fortæller Jørgen Leth.

Han befandt sig på den øverste etage i sit hus i den ille by Jacmel – tæt på det sted, hvor jordskælvet på Haiti i 2010 havde sit epicenter. Helt roligt sad han deroppe iført sine sko, en t-shirt og et par shorts – klar til at gå ud af huset, men han blev siddende.

- Normalt ville man nok skrige, men det gjorde jeg overhovedet ikke, siger Jørgen Leth.

Huset i Haiti var en drøm

Men med et bliver Jørgen Leth hevet ud af de filmiske scener.

- Min gode assistent kom op ad trapperne og sagde: ”Monsieur Jørgen, Monsieur Jørgen, vi skal ud”. Det vækkede mig på en eller anden måde. Ellers kunne alt være sket, for jeg var ikke i stand til at reagere. Han tog mig i hånden og førte mig ned ad trappen, som nærmest var brudt sammen. Hvis ikke han havde gjort det, så var jeg ikke kommet ned ad den, for jeg så jo, at den næsten var brudt sammen. Han førte mig ned. Jeg havde taget min computer under armen. Det var det eneste, siger Jørgen Leth.

Hvorfor han lige tog computeren med, aner han ikke.

- Den eneste tanke, jeg havde, da jeg gik ned gennem huset, det var: Det her, det bliver aldrig et hus igen.

Jørgen Leth finder et billede frem at sit hus. Han har det liggende som baggrund på sin iPhone. Det er taget fra husets have. Først ser man den kvadratiske pool, og bagved den tårner huset sig majestætisk op med flere etager.

- Det er det bedste hus, jeg har boet i. Det er hårdt at sige det, for jeg har også boet i gode huse i mine ægteskaber i Danmark. Men det hus i Haiti var en drøm for mig, siger Jørgen Leth og lægger igen telefonen fra sig.

Siden den dag, hvor huset styrtede sammen, har Jørgen Leth ikke haft noget hjem. Om vinteren er han stadig i Haiti, men han har ikke længere et hus. Nu bor han halvdelen af året hos nogle venner ved kysten, der har et hotel. Ellers er han på farten.

”Mange vil have et stykke af mig”

Jørgen Leth

Jørgen Leth er født i Aarhus i 1937. 

Han er journalist, forfatter, instruktør, foredragsholder og cykelkommentator - og stadig aktiv inden for alle felter. 

I starten 90erne blev Jørgen Leth folkeligt kendt som den poetiske cykelkommentator på TV 2, hvor han har taget seerne med på tur gennem Frankrig.

Jørgen er ikke bange for at sige sin mening, og hans ofte lettere provokerende udtalelser har bragt ham i mediernes søgelys nogle gange. Blandt andet da han i 2005 udgav selvbiografien Det uperfekte menneske.

Lige nu befinder Jørgen Leth sig i Rom i Italien, og det er netop her TV 2 møder ham. På en café på den enorme Piazza del Popolo sidder han uden for i de spæde forårsgrader med et glas Campari.

- Jeg drikker det altså kun, når jeg er i Italien, siger Jørgen Leth

På bordet står der også chips, og efter lidt tid kommer tjeneren med en lille skål med mayonnaise. Det er sådan, han bedst kan lide det.

Jørgen Leth er en måned i Rom for at skrive digte. Han har fået et legat til en måned ophold på Accademia di Dinamarca, Det Danske Kulturinsitut, der således stiller et sted til rådighed, hvor han kan bo, mens han skriver digte.

- Det tog mig en uges tid at komme i gang. Jeg kom lige fra Haiti, så det var en kæmpe overgang. Jeg er altid meget ked af det, når jeg skal rejse fra Haiti, også kom jeg hertil og tænkte: Hvad fanden skal jeg her? Hvad skal jeg bruge Rom til?

Han mærkede det, han selv beskriver som tungsindighed. En tilstand, hvor han ikke er deprimeret, men heller ikke glad. Men som regel kommer han ud af tungsindigheden ved at skrive.

- Selvom jeg har den alder, jeg har, er jeg mere produktiv end nogensinde. Det holder mig i gang og i live – det kan jeg godt lide. Men der er jo også et stort krav udefra. Der er jo mange, der godt vil have et stykke af mig. Og så får de et stykke.

Lige nu skriver Jørgen Leth digte, laver Radio24syv-programmet ’Spørge Jørgen’, snakker om jazz med Mikael Simpson på P8, forbereder sig til Tour de France, og så er han også aktuel i programmet ’Mit Frankrig’. Her tager han Hans Pilgaard med på en tur rundt i det nordlige Frankrig til Bretagne og Normandiet.

Han kan bedst lide at arbejde i udlandet, for i Danmark har han sværere ved at koncentrere sig om store opgaver. Dengang han boede i Danmark, isolerede han sig ofte i et sommerhus i en måneds tid væk fra familien. Nu isolerer han sig i udlandet.

- Hvad har det haft af konsekvenser for dit familieliv?

- Det er jo meget privat. For 25 år siden flyttede jeg til Haiti. Jeg var nået til et bestemt punkt i mit liv, hvor det blev nødvendigt for mig at bryde op. Jeg følte det som nødvendigt at ændre mit liv. Men jeg har mine børn tættere på mig nu end nogensinde. Det mener jeg virkelig. Hver gang jeg har et stort problem som med jordskælvet, så står de vagt om mig. Så er de der på skift hos mig, for de ved, at sådan noget tager hårdt på mig. De vil beskytte mig for omverdenen. De gjorde det også dengang, hvor der var ballade i pressen om ”kokkens datter”. De passer på mig, siger Jørgen Leth.

Medicinen slog kreativiteten ihjel

Jørgen Leth flyttede til Haiti i 1991. Han flyttede for at komme ud af den depression, han havde tillagt sig i slutningen af 80erne. Han beskriver det selv som en dyb depression.

- Den lettede med det samme af en eller anden mystisk grund. Jeg har en teori om, at det kaos, som man altid siger, at Haiti er, det havde en helbredende virkning på mit indre kaos. Og det kom til at være rigtigt. Jeg blev roligere af at være i Haiti. Det kan man synes, er mærkeligt, men sådan er det. Jeg havde nemmere ved at connecte med de virkeligt dybe livsværdier som liv og død – og ulykke og lykke, forklarer Jørgen Leth.

Inden da havde han forgæves forsøgt sig med anti-depressiv medicin.

- Jeg prøvede at medicinere mig i perioder, hvor det var særligt slemt. Men det synes jeg, havde en dårlig virkning.

- Jeg blev vanvittig søvnig. Og jeg mistede noget af min kreative skarphed. Den led under medicineringen. Så jeg valgte den fra af den grund. Jeg kunne ikke skrive mere, og det tror jeg, er den virkelige frelse – at skrive sig ud af det, siger Jørgen Leth.

Efter jordskælvet havde ramt Haiti, skrev han sig også ud af traumet. Men inden da skulle han igennem et mareridt.

Jørgen Leth, hans ansatte i huset og tre venner fra Danmark, der var der for at lave film, kom alle ud af huset.

- Mit hus så ud ad helvede til. Trapperne var brudt sammen, vægge var faldet ind. Min kok havde tabt en fisk på gulvet. Der var mange uhyggelige tegn. Så gik vi ud i haven. Den var næsten ufremkommelig. Swimmingpoolen var fyldt med sten fra murene ind til naboen. Det var meget uhyggeligt. Et langsomt mareridt, siger Jørgen Leth.

Et farvel til Haiti

MIt Frankrig II

I programmet 'Mit Frankrig II' tager Jørgen Leth og Hans Pilgaard seerne med på tur gennem det nordlige Frankrig.

Hans Pilgaard ved på forhånd ikke, hvor de skal hen. Det er nemlig Jørgen Leth, der har planlagt rejsen, der fører dem til nogle af de steder, der står hans hjerte nær.

Det er anden gang, de to herrer rejser sammen, 

Turen er blevet til seks rejseprogrammer, som du kan se på tirsdag klokken 20.40 på TV 2 FRI.

Det var først uden for huset, det gik op for ham, at der var tale om et jordskælv.

- Jeg så nogle af de andre huse, der var faldet sammen. Så blev vi jo bange for, at gaden skulle åbne sig.

Alt var kaos. På vejen kom en FN-bil kørende forbi, som Jørgen Leth fik råbt an. Bilen kørte dem ud til en FN-lejr. Her var han i fire døgn. Fire døgn med efterskælv. På tredjedagen kom hans søn Asger Leth, der var fløjet fra Den Dominikanske Republik til Haiti i helikopter. På fjerdedagen forlod han Haiti.

- Da jeg fløj ud sammen med Asger, da græd jeg meget. Jeg tænkte, det var et farvel – det ser jeg ikke igen. Jeg kiggede ned over Jacmel, hvor jeg har boet i 14 år, og tænkte, det er forfærdeligt. Der var det klart for mig, at jeg ikke ville komme tilbage.

Men Jørgen Leth kom tilbage til Haiti. Han skrev sig ud af krisen. Det blev til bogen ’Det uperfekte menneske: Et hus er mere end en ting’.

For sent i livet til at starte forfra

Selvom Jørgen Leth er kommet tilbage til Haiti, har han har ikke lyst til at få et nyt hus.

- Det er for sent i mit liv, synes jeg. Jeg har ikke kræfter til at starte forfra. Da jeg boede i mit eget hus, havde jeg jo mine folk i huset, som jeg ansatte og havde et nært forhold til. Efter jordskælvet, som var et traumatisk chok, havde jeg ikke mod til at starte forfra og ansætte nye folk. Jeg kunne ikke rigtig overskue det, siger Jørgen Leth og bliver afbrudt af en bilalarm, der er gået i gang uden for den café, hvor vi sidder.

- Det var da en helvedes larm, udbryder han irriteret.

Bilalarmen er stoppet, og Jørgen genoptager der, hvor han slap.

- Nu bor jeg et sted, som er mere overskueligt, hvor jeg ikke skal spille så ledende en rolle. Det er mere dæmpet. Men jeg skriver meget deroppe på Nordkysten, hvor jeg så er.

Den 78-årige cykelkommentator, forfatter og filminstruktør er nemlig ikke for gammel til at arbejde, selvom de fleste i hans alder er gået på pension.

- Så længe, jeg har det godt med at arbejde, så fortsætter jeg. Så længe, jeg ikke føler, det er til grin.

- Tror du godt selv, du kan se det, hvis den tid kommer?

- Det tror jeg, men ellers regner jeg med, at mine børn til hver en tid vil være skarpe nok til at fortælle mig, hvis det ikke går mere. Dem stoler jeg på. Hvis min egen evne til at vurdere skulle være vaklende, er jeg helt sikker på, at de vil være på mærkerne. Det er de skarpeste kritikere, jeg har.

Jørgen Leth kan dog godt mærke, at korttidshukommelsen er blevet mere slap, som han kalder det. Men langtidshukommelsen – den han bruger, når han for eksempel kommenterer cykelsport – er stadig intakt.

- Jeg er også blevet mere skrap. Jeg har intet imod at sige noget hårdt om noget. Min ærlighed er skærpet af årene. Jeg er sgu ligeglad med, hvad andre folk tænker, siger Jørgen Leth.