Rejser

28-årig dansker har besøgt alle verdens lande - men det var ved at gå galt

Henrik Jeppesen har som den yngste i verden besøgt alle 193 lande. Det har dog ikke været helt let at nå målet.

Han har været i lande, du aldrig har hørt om.

Han har været i krigszoner, og han har været på paradiske sandstrande. 

Den 1. april kunne danske Henrik Jeppesen sætte det sidste flueben på sin liste over verdens lande. Der nåede han nemlig til Eritrea i Sydafrika.

- Jeg havde forventet, at jeg ville juble, men det gjorde jeg ikke. Der, hvor jeg jublede, var, da jeg fik adgang til landet, for Eritrea er virkelig et af de lande, det er svært at få adgang til, fortæller Henrik Jeppesen, da TV 2 fanger ham en skrattende Skype-forbindelse fra Sydafrika.

På rundvisning i det krigshærgede Syrien

Det er ikke kun Eritrea, der har voldt den berejste problemer. Det krigshærgede Syrien var også en udfordring.

I fem år udskød han turen ind i Syrien, men han skulle ind i landet for at nå sit mål.

- Jeg følte ikke, at jeg havde noget valg, siger Henrik Jeppesen.

Og ind i Syrien kom han - med hjælp fra TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

- Rasmus Tantholdt hjalp mig ind. Han skrev engang til mig på Twitter, om jeg kunne hjælpe ham med Maldiverne, og det gjorde jeg. Derefter skrev jeg så og spurgte, om han kunne hjælpe mig til Syrien, forklarer Henrik Jeppesen.

Derefter hjalp Tantholdt med kontakter i Damaskus, hvor han fik en rundvisning, inden han igen forlod landet. 

Madforgiftning var ved at blokere

Adgangen til de svært tilgængelige lande har været den største udfordring på den seks år lange rejse og noget, der har krævet meget tid. Men faktisk var det en madforgiftning, der var ved at sætte Henrik Jeppesens mission i fare.

- I 2014 havde jeg lyst til at give op. Jeg blev meget syg af en madforgiftning i Indien. Jeg kunne ikke bevæge kroppen i en uge, og madforgiftningen blev ved at udvikle sig i mange måneder. Der havde jeg lyst til at kaste hændklædet i ringen, fortæller Henrik Jeppsen

Efter flere uger med madforgiftning tog han hjem til Danmark for at komme ovenpå igen.

- Jeg lavede en god gang pandekager, da jeg kom hjem til Danmark, men det gjorde det bare værre. Jeg blev ikke rask og måtte rejse videre. Flere gange på turen havde jeg åndenødsproblemer, men efter seks måneders tid begyndte det at aftage, fortæller han.

Drømmen startede i Thy

Drømmen om at blive den yngste, der har været i alle verdens lande, blev simpelthen for stærk til at give op.

Oprindeligt var det ellers slet ikke drømmen at komme så vidt omkring.

- Jeg kommer fra Thy, hvor der ikke er så meget at lave, så jeg begyndte at rejse tidligt. Som 17-årig tog jeg alene til Egypten, og derfra var mit mål at nå 50 lande, siger Henrik Jeppesen.

Men med tiden udviklede drømmen sig. For at finansiere drømmen måtte han i starten rejse med lavrpisselskaber og bo billigt hos private, men med tiden har han fået sponsorater fra diverse flyselskaber og hoteller.

- Jeg synes, det var fuldstændig vanvittigt, når jeg hørte om folk, der havde været i alle verdens lande. Men så fandt jeg ud af, at det ikke var så farligt at rejse, og så gik jeg i gang, forklarer han.

Sydafrika er verdens bedste land

- Er du aldrig bange, når du skal ind i lande, hvor det er farligt at være?

- Der er meget få gange, jeg har været bange, for jeg er komfortabel med at være ukomfortabel. Jeg bliver kun lidt bange, hvor jeg blaffer på risikable steder, siger Henrik Jeppesen.

Efter han nåede til Eritrea, har han slået sig ned i Cape Town i Sydafrika, hvor han arbejder på to bøger om sine rejser til alle verdens lande. Sydafrika har han valgt som endedestination, fordi det er hans yndlingsland - og det er især på grund af maden, naturen, et flinkt folkefærd og klimaen.

Nedenfor kan du se Henrik Jeppesens fem bud på fede - men knap så kendte - destinationer.

Fem fede steder, du ikke anede eksisterede

  1. Socotra (ligger ud for Yemen)

    - Det er en fantastisk ø, der ligger en times flyvning fra Yemen. Der er stort set ingen turister, da der ikke er mange, der vil dertil på grund af situationen i Yemen. Men selve Socotra er meget fredelig og rolig, fortæller Henrik Jeppesen og fortsætter:

    - Naturen på øen minder meget om Maldiverne med fantastiske strande og krystalblåt vand, men man har bare det hele for sig selv - modsat Maldiverne.

    Du skal ikke forvente luksushoteller, men det er en luksus bare at være der.

  2. Rwanda (ligger midt i Afrika)

    De fleste vil nok forbinde Rwanda med folkedrab, men her - to årtier efter - er Rwanda alt andet end uroligt og konliktpræget.

    - Det er et utrolig smukt land, hvor der er meget at se og opleve. Samtidig har de ikke de problemer, som de har i andre afrikanske lande, og alt fungerer. Hvis du tager en tur med bussen i landet, vil du blive overrasket over, hvor god infrastrukturen er. De har virkelig fået styr på deres land siden folkedrabet, fortæller Henrik Jeppesen.

  3. Palau (ligger mellem Indonesien og Filippinerne)

    Det er et af verdens mindste lande med 20.000 indbyggere. 

    Landet er utrolig smukt, men hovedårsagen til, at det er med på listen, er befolkningens imødekommenhed.

    - Det er det sted, hvor det er lettest at blaffe - i hvert fald hver anden bil stopper. Hvis du vil bevise, at du tør at blaffe, så er det der, siger Henrik Jeppesen.

    - Du kan også tage ud på nogle øer længere ude, som er endnu smukkere end hovedøen, siger Henrik Jeppesen.

  4. Saba (hollandsk ø i Caribien)

    Saba er en hollandsk-ejet vulkanø i Caribien.

    - Der er ingen strande som i resten af Caribien. Naturen er helt anderledes, så derfor overrasker øen virkelig. Det ville svare til, at du havde et safariland midt i Europa - så anderledes er det, siger Henrik Jeppesen.

    Her fremhæver han også lokalbefolkningen.

    - Der bor et par få tusinde på øen, men de er fantastiske. Man føler sig meget velkommen i den lille kultur.

  5. Turkmenistan (ligger nord for Afghanistan og Iran)

    - Det er virkelig et vildt land. Det minder lidt om Nordkorea med diktatur, og der er meget få turister, fordi det er svært at få visum dertil, siger Henrik Jeppesen.

    Man kan få visum til Turkmenistan ved ankomst via en lokal operatør, eller man kan få et transitvisum i op til fem dage ved at rejse mellem to lande, hvor man bruger Turkmenistan som transit. Henrik Jeppesen fløj til Turkmenistan fra Dubai. 

    - Det føles meget specielt at være der. Der er ingen mennesker på gaden, så du går rundt alene mellem deres høje bygninger. Som turist er du heller ikke fri, og der er mange restriktioner. Det er det eneste sted i verden, hvor det er ulovligt at ryge. Og det skulle også være ulovligt at nynne på gaden, fortæller Henrik Jeppesen.