Rejser

Kørestol var ingen hindring - her bestiger Jacob Nordens højeste bjerg

Bare fordi man sidder i kørestol, betyder det ikke, at det er umuligt at bestige et bjerg. Det lykkedes for Jacob med hjælp fra seks gode venner.

- Selv om man har et handicap, kan man godt komme ud og sparke røv.

Sådan har mantraet været hele vejen fra Egmont Højskolen i Hou syd for Aarhus til toppen af Nordeuropas højeste bjerg, Galdhøpiggen i Norge.

Jacob Riis, der er handicappet og sidder i kørestol, mødte Arne Bangsgaard Mathiasen og Emil Huber Jazek på højskolen, hvor cirka en fjerdedel af eleverne har et handicap og derfor har brug for ekstra personlig hjælp. Her gik han på højskolens adventure-linje.

Han havde en drøm om at bestige et bjerg og spurgte derfor sine to venner, om de ville hjælpe ham. Det var de friske på, og en større planlægning gik i gang. Seks unge mænd var fast besluttede på at få Jacobs drøm til at gå i opfyldelse.

Invaliderende hjernesvindssygdom

Da Jacob Riis var 15 år gammel, fik han konstateret den alvorlige og hastigt fremadskridende hjernesvindssygdom, Machado Joseph Disease. Et aktivt liv med fodbold, svømning og bordtennis blev mere og mere udfordrende, og i dag er 23-årige Jacob Riis fuldstændig afhængig af hjælp fra andre. Derfor er han bemandet i alle døgnets timer.

Men det svære handicap har ikke slået Jacob Riis af pinden. Han forsøger at få så mange oplevelser som muligt.

Viljestyrke og gåpåmod

Torsdag morgen gæstede to af de unge mænd, Dennis Hansen og Mads Pieter Van Luttervelt, der var med på ekspeditionen, 'Go' morgen Danmark' for at fortælle om turen og den store oplevelse. Besøget kan du se øverst i artiklen.

- Han er et dejligt menneske, og derudover er han en af de personer, jeg har mødt, der har mest viljestyrke og gåpåmod, selv om det nogle gange ikke er lige så let, som for nogle af os andre. Han er virkelig en guttermand, siger Mads Pieter Van Luttervelt, og Dennis Hansen tilføjer:

- Han er typen, man gerne vil gøre noget sammen med. Man får lyst til at gøre noget ud af livet, når man er sammen med ham.

Derfor var det også helt naturligt for de seks unge mænd at lægge alle kræfter i at få Jacob til tops. Det betød blandt andet, at de over meget lange strækninger måtte skiftes til at bære ham på ryggen, fordi terrænet ikke gjorde det muligt at skubbe og trække ham i den specialbyggede kørestol.

Ekspeditionen foregik i august sidste år, og selve op- og nedstigningen af Galdhøpiggen tog tre hele dage. Inden havde drengene brugt nogle dage på at teste terrænet og ikke mindst deres udstyr.

Heldigvis er den vilde rejse blevet dokumenteret, da fotografen Mathias Klok og hans ven var med på turen. Dette er blevet til filmen 'Riis Ekspeditionen', som har premiere på Egmont Højskolen fredag 27. maj klokken 20.00.

Her kan man også møde alle syv mand og stille spørgsmål til dem. De syv mand tæller; Jacob Riis Nielsen, Dennis Hansen, Mads Pieter Van Luttervelt, Nikolai Rosbach, Emil Huber Jazek, Jeppe Ravn Nielsen og Arne Bangsgaard Mathiasen.

Udover at få Jacob Riis' drøm til at gå i opfyldelse, havde de seks unge mænd også et andet mål. Nemlig at inspirere andre til at tage ud i naturen.

- Vi vil vise, at selv om vi er forskellige, så har vi et stærkt venskab, og vi vil gerne sætte fokus på, at når man lever livet, skal man også huske at udleve sine drømme.

- Vi vil inspirere andre, der har en lille drøm eller ide til at udleve den sammen med andre. Og hvis man har en ven, der sidder i kørestol, så kan man hjælpe dem ved at lave noget sammen med dem, siger Mads Pieter Van Luttervelt.

- Det har virkelig også betydet meget for os, siger Dennis Hansen.