Rejser

Er sommerferien i fare? Italienske og græske lufthavne pønser på strejke 

Italienske og græske fly- og lufthavnsansatte ventes at strejke de kommende dage. Her kan du se dine rettigheder.

Skal du sydpå her til sommer, er der god grund til at være ekstra opmærksom for tiden. 

I både Italien og Grækenland planlægger fly- og lufthavnspersonalet nemlig strejker i en række lufthavne. 

Det skriver branchesitet check-in.dk

I Grækenland drejer det sig som 14 regionale lufthavne fra mandag til lørdag i næste uge, herunder lufthavne på turistøerne Santorini og Corfu

Og i morgen, fredag, ventes flere tusinde italienske ansatte i selskaberne Meridiana og Alitaliai at nedlægge arbejdet i mindst fire timer i lufthavnene Roms Fiumicino-lufthavn, Milanos Malpensa og Linate lufthavn. 

Ifølge check-in.dk vil lufthavnene være åbne, men kun det mest nødvendige personale vil være på arbejde.

Danskerne skal nok komme afsted

Ifølge redaktør på check-in.dk, Ole Kirchert Christensen, vil det formentlig ikke betyde aflyste ferier for de danske rejsende. 

- Der kan være forsinkelser og uregelsmæssigheder, men man skal nok komme afsted. Måske på et andet tidspunkt og med et andet selskab, siger redaktøren. 

Han råder til, at man holder sig orienteret ved sig luftfartsselskab og at man - ved forsinkelser - holder på sin ret til kompensation. 

Hvordan dine rettigheder er ved forsinkelser og aflysninger kan du ser her. 

HER ER DINE RETTIGHEDER:

Du kan få ny billet eller pengene tilbage

Du kan vælge at få ombyttet din flybillet til næste mulige afgang med enten samme eller et andet flyselskab. Vælger du at ombytte billetten til den første mulige afgang, har du krav på forplejning indtil du kan komme afsted. Du kan også vælge at få pengene tilbage for din billet, men så skal du selv sørge for din transport efterfølgende.

Du skal møde op i lufthavnen

Selvom du ved, at dit fly er aflyst, skal du møde op i lufthavnen, medmindre flyselskabet har kontaktet dig og givet andre instrukser.

Mad og drikke mens du venter

Er du i en lufthavn, og er dit fly forsinket på grund af en arbejdskonflikt, har du ret til at få forplejning af flyselskabet i rimeligt forhold til ventetidens længde, og du skal også have gratis mulighed for at give besked om forsinkelsen på telefon, fax eller e-mail.

Indkvartering på hotel

Strækker konflikten sig over flere dage, har du ret til at blive indkvarteret på et hotel på flyselskabets regning.

Ingen økonomisk kompensation

Ud over muligheden for at få pengene tilbage til billetten har du ikke ret til økonomisk kompensation.

Der findes ellers et EU-direktiv, der giver passagerer ret til kontant erstatning, hvis et fly er mere end tre timer forsinket. Disse regler gælder dog ikke ved forhold, som ligger uden for flyselskabets kontrol, herunder strejke.

Du kan heller ikke få erstatning, selvom forsinkelsen betyder mistet tid på rejsemålet, udgifter til hotel, billeje eller tabt arbejdsfortjeneste derhjemme.

Pakkerejser

Er flyrejsen en del af en pakkerejse, skal du kontakte det rejsebureau, du har købt rejsen hos. Principperne for erstatning er dog de samme, som hvis man har købt flybilletten for sig selv.

Klag til Trafikstyrelsen eller Pakkerejse-ankenævnet

Hvis flyselskabet eller rejsebureauet ikke vil ombooke din billet eller give dig pengene tilbage, kan du klage. Klag til Trafikstyrelsen ved flyrejser, og klag til Pakkerejse-ankenævnet, hvis du har købt en pakkerejse.

Ved pakkerejser er det især vigtigt at kontakte rejsebureauet hurtigt efter aflysningen eller forsinkelsen. Hvis du venter, til du er kommet hjem fra din rejse, har du måske ikke krav på de samme rettigheder.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk