Kurs mod fjerne kyster

Se alle de fantastiske optagelser fra Theis og Emils hjemkomst

Både på land og vand tog tusindvis af danskere fredag imod familien Beha Erichsen. TV 2 har samlet de største øjeblikke fra Havanas vilde hjemkomst.

Da Mikkel Beha Erichsens ældste sønner, Theis og Emil, for tre år siden stævnede ud af København, troede de med egne ord bare 'at de skulle på en lille tur rundt om jorden'.

Rejsen endte med tre sæsoner af TV 2-programmet 'Kurs mod fjerne kyster' - og da de to brødre i fredags vendte hjem, stod op imod 20.000 danskere klar til at tage imod dem. 

Gik du glip af hjemkomsten på Toldboden, eller kan du bare ikke få nok af Theis, Emil og resten af familien Beha Erichsen, så har TV 2 øverst samlet de største øjeblikke - selvfølgelig med den helt rigtige melodi til at komme i stemning.

Kronborg var det største

Optagelserne starter tidligt fredag på Havana, hvor den spændte familie har fået følgeskab af 10-15 både. 

Senere da TV 2s helikopter filmede Havana fra luften ved Kronborg, havde båden fået følgeskab af fem gange så mange sejlere.

Og netop øjeblikket, hvor 'Kronborg var om styrbord', sidder for Mikkel Beha Erichsen fast som noget helt specielt

- Det var det største øjeblik, da vi sejlede ned mod Kronborg med seks-otte både, og da vi så kom rundt om, lå der 50 både, og folk stod med 'Velkommen hjem'-bannere, Dannebrog og truthorn. Det øjeblik vil man fortælle sine børnebørn om som 80-årig, siger Mikkel Beha Erichsen til TV 2.

Overvældet af opbakning

Da klokken ramte 12.00, sejlede Havana ind ved Toldboden i København, hvor op imod 20.000 mennesker stod klar med jubel, flag og balloner.

- Jeg ved simpelthen slet ikke, hvad jeg skal sige. Det er kæmpestort, lød det først fra en meget rørt Emil.

- Theis og jeg tog af sted for tre år siden, og der havde jeg regnet med, at vi skulle sejle en helt anonym tur rundt om jorden - og det troede jeg faktisk, indtil vi rundede Kronborg, og der stod tusind mennesker og 50 både fulgte med. Men jeg havde ikke regnet med det her i min vildeste fantasi. Jeg er meget rørt, sagde Emil.

Gensyn med farfar-Kløvedal

En af de gæster, som både Theis og Emil blev meget rørte over at se, var Troels Kløvedal, brødrenes farfar, der også var sejlet med ind til Toldboden.

- Hvor er det vildt, sagde Troels Kløvedal fra stævnen på en båd, mens han kiggede ud over de tusindvis af mennesker.

Eftermiddagen brugte familien på at sige hej til så mange som muligt af de fremmødte, og derefter sejlede de hjem til familien Behas husbåd i nærheden, hvor der ventede endnu en velkomst.

- Derhjemme stod så 100 af vores familie og nærmeste venner, som havde hængt kulørte lamper op og sørget for kolde øl. Så det var en dejlig aften med gensyn af både besætningmedlemer og bedsteforældre. Og da jeg klokken halv tre stod med Emil og kiggede udover festen, sagde han: "Det var lige præcis den fest, jeg havde drømt om", fortæller Mikkel Beha Erichsen.

I videoindslaget øverst kan du se eller genopleve de største øjeblikke fra Havanas hjemkomst.

TV 2 har i anledningen af Havanas hjemkomst også samlet seks store øjeblikke fra de tre første sæsoner af 'Kurs mod fjerne kyster' i listen nedenfor. 

Seks store øjeblikke fra 'Kurs mod fjerne kyster'

 1. Emil og Theis tager afsked i København

  Emil og Theis' eventyr startede for tre år siden i København, hvor de tog afsked med familie og venner på deres husbåd Atlas, hvor Mikkel, Marian og Alfred bor til daglig. Det var en afsked fyldt med tårer og smil, inden de sejlede ud af Danmark med Kronborg om bagbord.

 2. Havana bliver omringet af hvaler

  Lidt ud for den portugisiske kyst bliver Havana omringet af nogle af havets kæmper. Det viser sig at være finhvaler, som er verdens andet største dyr. Kun blåhvaler er større. I klippet kan du se de fantasktiske optagelser, som det lykkedes Theis og Emil at lave.

 3. Havana flækker storsejlet

  Efter Havana har været på rejse i et års tid, må storsejlet kapitulere. Det sker en nat, hvor besætningen er ude i et storm- og tordenvejr. Pludselig flækker storsejlet tværs over, og besætningen får med ét meget travlt både på fordækket og i cockpittet.

 4. Dyk med 100 hajer på én gang

  I en passage i Fransk Polynesien får Mikkel Beha Erichsen og hans tre sønner sig lidt af en oplevelse. Helt op til 100 revhajer flokkes omkring dem i det azurblå hav. Læs Emils rejsebrev om den oplevelse lige her.

 5. Emil og Theis får julegave hjemmefra

  I Fransk Polynesien er det efter halvandet år til søs tid til at trække Havana en tur på land, hvor båden skal repareres og gøres klar til sidste del af jordomsejlingen. Men inden båden kommer på land, skal drengenes jule- og fødselsdagsgave testes. Med sig fra Danmark har Mikkel Beha medbragt en spiler - et kæmpe sejl, der får Havana til at skyde raketfart i selv stille vejr.

 6. Kommer helt tæt på pukkelhvaler

  Tæt på Tonga i Stillehavet får Theis, Emil og Alfred et af deres livs dyk, mens Mikkel og Marian er hjemme i Danmark. Her får de mulighed for at komme helt tæt på pukkelhvaler og kommer blandt andet i nærkontakt med en hunhval og dens kalv.