Fri

Leth og Pilgaard: Det kan godt slå gnister mellem os

Det er to store temperamenter, der skal forenes, når Jørgen Leth og Hans Pilgaard tager på tur i Andalusien i rejseprogrammet 'Mit Spanien'.

Solen er så skarp, at den får lov at kigge ned i selv de allermindste gader, der omkranser byens store kirke. Vi er i regionen, hvor flamencodans og tyrefægtning er hverdag. Der, hvor appelsin- og oliventræer stortrives.

I byen Córdoba i det sydlige Spanien har TV 2 mødt Hans Pilgaard og Jørgen Leth under optagelserne til rejseprogrammet ’Mit Spanien’, som er deres tredje rejseprogram sammen.

Jørgen Leth er nobelt klædt i en sort skjorte, der er dækket af en sort blazer, selvom termometeret i Córdoba viser 25 grader. Hans Pilgaard er mere sommerligt og afslappet klædt i en t-shirt med et tryk - et af den slags tryk, som Jørgen Leth ikke kan fordrage. På mange måder er de to et umage par, og så alligevel ikke. Det viser sig nemlig, at de begge er begyndt at færdiggøre hinandens sætninger og oversætte hinandens meninger. Flere gange undervejs når Hans Pilgaard at sige: ”Det Jørgen mener, er…”

- Nu da vi kender hinanden bedre, er jeg ikke så bange for at sige fra, som jeg var til at starte med. Jørgen er heller ikke så bange for at drille, som han var til at starte med. Jeg kan mærke, at vi har fået mere tillid til hinanden, og det er jo klart. Første gang vi rejste sammen, havde vi gensidig respekt og forståelse for hinanden, men det har jo udviklet sig, forklarer Hans Pilgaard.

- Jeg kan nu gå lidt dybere med drillerierne i forhold til, hvad jeg ellers synes, ville være anstændigt. Det må jeg sige, supplerer Jørgen Leth.

Derfor er det – ifølge de to – også en mere ærlig rejse, vi får denne gang. En rejse helt ind i Jørgen Leths sind. Undervejs kommer vi med til steder, der har betydet meget for Jørgen Leth. Hvad, mange ikke ved, er nemlig, at cykelkommentatoren er mindst ligeså godt kendt i Spanien som i Frankrig.

- Jeg har jo ikke pralet med det, men jeg ved endnu mere om Spanien end om Frankrig. Og jeg vil meget gerne vise Spanien frem og fortælle de historier, jeg kender herfra og selv har været en del af, siger Jørgen Leth.

TV-manden i mig står og tænker, at det virkelig bliver godt fjernsyn, men der kan jeg mærke, at jeg alligevel mere er Jørgens ven.

Hans Pilgaard

Leth: Jeg led af momentan sindssyge

Som ung boede han i Estepona – en andalusisk by, som i dag er en eftertragtet by for solhungrende turister. Jørgen Leth boede der i en periode, hvor solen alt andet end skinnede i hans liv. Faktisk beskriver han det som en periode, hvor han led af momentan sindssyge. Og Estepona får da også et besøg på deres tur rundt i Sydspanien.

- Jeg boede der under meget specielle omstændigheder, hvor jeg var i meget svingende humør. Det bliver blotlagt i den fortælling. Det er meget følsomt stof, så der skal man altså have tillid til sin rejseledsager, siger Jørgen Leth.

Han har tidligere fortalt til TV 2, at han har lidt af depression og også har medicineret sig mod de mørke tanker. Han stoppede dog med medicinen, da den hæmmede hans kreativitet. I stedet begyndte han at skrive sig ud af krisen.

Da Jørgen Leth boede i Estepona var han 26 år. Han boede der med sin første kone Vivi i nogle måneder, og selvom de var i lykkelige omstændigheder under den spanske sol, var det en mørk tid.

- Jeg følte, at jeg var på et skråplan. Jeg kunne mærke den kolde luft komme op fra en afgrund. Jeg havde forfærdelige stunder af en form for momentan sindssyge i den periode, fortæller Jørgen Leth.

Hele den beretning og den tillid, Jørgen Leth viser Hans Pilgaard ved at fortælle historien, gør stort indtryk på Hans Pilgaard.

- Når Jørgen står i Estepona og sætter sig selv på spil, kan jeg virkelig mærke det. TV-manden i mig står og tænker, at det virkelig bliver godt fjernsyn, men der kan jeg mærke, at jeg alligevel mere er Jørgens ven. Når jeg står der, tænker jeg på, hvordan jeg kan passe på Jørgen – det er jo meget tæt på. På den måde er det meget ægte, ærligt og råt, og det kan jeg godt lide, siger Hans Pilgaard.

Meget ens, og så alligevel…

Da Jørgen Leth boede i Estepona, blev Hans Pilgaard født. 27 års aldersforskel er der på de to.

Mit Spanien

De to velkendte og populære rejsemakkere, Jørgen Leth og Hans Pilgaard, tager på endnu en rejse på TV 2 FRI. Denne gang går turen til Spanien, hvor Jørgen Leth er mindst ligeså hjemmevant som i Frankrig. 

Rejsen begynder i fiskerbyen Estepona på Costa del Sol, hvor Jørgen boede som ung. Derfra går turen gennem Spanien, hvor de både får smagt på tapas, set tyrefægning og meget andet.

'Mit Spanien' kan ses på TV 2 FRI mandag klokken 20.40 eller på TV 2 PLAY.

Alligevel var de begge to meget hooked på at lave rejseprogrammer sammen, da de fik præsenteret idéen. Til at starte med var det kun planen at tage rundt i Frankrig, men de to svingede så godt sammen, at turen nu er fortsat længere sydpå.

- På mange punkter er vi meget forskellige, men der er også punkter, hvor vi er ens. Hvis vi skal være ærlige, så kan Jørgen og jeg godt være meget morgenstille – nogle vil kalde det morgensure. Så er vi også begge to meget nysgerrige og fortællelystne, siger Hans Pilgaard, da Jørgen Leth bryder ind.

- Meget har jo ændret sig her i Andalusien. Men det skal man ikke være frastødt af, for udvikling er en kraft, der bliver ved med at køre. Men jeg kan konstatere, at her ser anderledes ud nu, og det berører mig følelsesmæssigt.

Og her er det så Hans, der må bryde ind.

- Jeg tror, at hvis man skal forstå Jørgen, så skal man forstå, at han ikke er et menneske, der betragter verden og forholder sig til, hvordan det burde være, eller hvad der er rigtigt og forkert – han ser det, han ser – han er jo digter og poet, siger Hans Pilgaard.

Kort tid inden, TV 2 mødes med dem, har de været ude at se på Córdobas hovedattraktion. La Mezquita hedder Europas største moské, som ligger i Cordóba, der blev hovedstad, da muslimerne erobrede Andalusien.

Siden blev Andalusien generobret under et kristent korstog, hvorefter der inde midt i moskéen blev bygget en katedral til katolikkerne, som i dag er dem, der er flest af i byen. 

- Hvis man hører godt efter historierne om det andalusiske folks stolthed, så kan man spejle Jørgen i dem, for han er også en stolt mand, siger Hans Pilgaard.

”Nu lyder jeg jo ligesom Jørgen”

Foruden den fælles rejselyst og evnen til at opleve har de to rejsemakkere også temperamentet til fælles. De både griner og vrisser sig igennem programmerne, og sådan er de også uden for skærmen. I den lille patio – en spansk form for gårdhave – hvor interviewet foregår, bryder de flere gange ud i synkront grin.

- Hver dag når vi at grine så meget, at jeg i hvert fald får ondt i maven. Af de grimme ting har vi også begge to virkelig meget temperament, men det kan jeg nu godt lide. I går stod jeg på et hotel og brokkede mig over, at der ikke var nogen, der havde sat en yoghurt frem i morgenbuffeten, og så tænkte jeg højt: ”Nu lyder du ligesom Jørgen”, griner Hans Pilgaard.

- Jeg bliver altså gnaven, når sådan noget ikke fungerer. Der er Hans normalt lidt mere tålmodig over for omverden. Jeg er ikke tålmodig. Omverden skal bare være der, siger Jørgen Leth med et grin.

Selvom de begge har meget temperament går turen rundt i Spanien fint. De har lært at leve med hinandens små særheder. Alligevel kan aldersforskellen og deres forskellige baggrunde sommetider give nogle udfordringer.

- Det slår gnister nogle gange. Det gør det altså. Men det er ikke sådan, at vi er ved at komme op at skændes. Men nogle gange kan Jørgen godt reagere voldsomt på noget, hvor det slet ikke var sådan ment. Andre gange sidder Jørgen på bagsædet og tænker, hvorfor jeg mon siger, som jeg gør. Det hænger nok sammen med, at vi er forskellige steder i livet, siger Hans Pilgaard

- Ja, nogle gange kan vi komme til at støde hinanden. Vi havde et eksempel i går, siger Jørgen Leth.

Efter en af tv-parrets mange snakke, der udviklede sig til en diskussion, sagde Hans til Jørgen: ”Jeg holder jo stadig af dig, som du er”. Det synes Jørgen var noget underligt noget at sige, for venskaber skal ikke hele tiden evalueres.

- Da Jørgen sagde det, kunne jeg godt se, at det er det, jeg gør. Men jeg sagde det ikke, fordi vores venskab er på spil, men bare fordi jeg ville understege det, siger Hans Pilgaard.