Rejser

Her er verdens forladte steder: Danmark gemmer også på ét

Se listen med et udvalg af menneskeforladte steder rundt omkring i verden. Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland er iblandt.

Verdens eneste tilsandede fyr ligger i Danmark, nemlig Rubjerg Knude Fyr. Men her er intet liv, stedet er forladt, da fyret formentligt styrter i havet om fem til ti år. Vesterhavet spiser mere og mere af Lønstrup Klint, hvor fyret blev bygget i 1900.

Denne skæbne gør, at Rubjerg Knude Fyr er med i bogen, ’Abandoned Places’. Billedbogen består af mere end 150 farvefotografier, der skildrer forladte steder rundt omkring i verden. Den irske journalist og novellist Kieron Connolly er forfatteren bag.

Fotografierne viser elegante bygninger og steder, der engang var travle og pulserende. Nu er de omgivet af et spøgelsesagtigt skær. Her hersker forfald, og man kan forestille sig, hvordan verden ville se ud, hvis menneskeheden ikke eksisterede. Endnu et eksempel fra bogen herunder:

Det polske gasværk åbnede i 1888, men blev ødelagt under Anden Verdenskrig. Det blev genopbygget, men lukkede endeligt i starten af 1970'erne, da byen begyndte at bruge naturgas. En del af Wola Gasværk er i dag museum, men andre områder såsom Rotunda, den runde bygning, er stadig forsømt.

Det, man ikke kan forudse

Rubjerg Knude Fyr var fra begyndelsen udstyret med eget gasværk, der blev brugt til belysning og drift af tågehorn. Fyret blev bygget på Lønstrup Klint, der er en 15 km lang kysttrækning fra Lønstrup til Løkken. Den højeste del kaldes Rubjerg Knude – og her blev fyret altså bygget, cirka 60 meter over havet.  

Hvad man i 1900 ikke kunne forudse, var den famøse sandflugt, flyvesandet. Ligeledes var der dengang over 200 meter ud til kystskrænten. Bygningerne skabte læ for det fine sand, der blæste op fra den stejle skrænt – og pludseligt krævede klitterne sin plads i landskabet mellem fyr og hav. 

Man plantende marehalm på klitten for at dæmpe sandet. Det havde dog den stik modsatte effekt –  klitten voksede sig større. I løbet af få årtier lå sandet så højt, at det nogle gange var umuligt at se fyrlyset fra havet. 

I 1920'erne måtte man jævnligt køre store mængder sand bort. Og i begyndelse af 1950'erne kunne skibene ikke længere høre tågesignalet på grund af klittens størrelse. 

Vesterhavets magt gør, at klinten rykker længere og længere ind, og sandklitten bliver ved med at ændre sig. I 1992 opgav man helt kampen mod sandet, og det får nu lov til at fortære fyrbygningerne, som årene går. Naturens kræfter er uransagelige.

I listen herunder kan du se et udvalg af de menneskeforladte steder:

Ti forladte steder i verden

 1. City Hall station, New York

  Åbnede i 1904 og var designet som en form for udstilling for New Yorks nye metrosystem. City Hall ligger mod Manhattans sydlige spids og har en elegant struktur med ovenlys, farvet glas og lysekroner af messing. Men den buede platform gjorde det umuligt for længere vogne at stoppe der. Stationen var aldrig særlig befærdet, og i 1945 blev personbefordringen indstillet. 

 2. Oradour-sur-Glane, Haute-Vienne, Frankrig

  Den 10. juni 1944 blev 642 indbyggere udsat for en massakre af nazisterne. Officer Adolf Diekmann blev beordret til at tage 30 gidsler, som skulle bruges til forhandling om frigivelse af en tysk officer, der var taget til fange af den franske modstandsbevægelse. I stedet beordrede han hele landsbyen dræbt, da han beskyldte dem for partisanvirksomhed. Efter krigen bestemte præsident de Gaulle, at byen skulle bevares som mindesmærke for massakren.  

 3. Clapham North deep-level air-raid shelter, London

  Under Anden Verdenskrig blev der bygget otte beskyttelsesrum under London Underground (metrosystemet). Her var plads til 8000 personer i hvert rum, og der var køjesenge, kantiner, toiletter og medicin. Efter krigen blev rummene brugt til arkivopbevaring og som midlertidige vandrehjem. Siden 2012 er Clapham North shelter blevet brugt som en urban gård, hvor der vokser urter og salatblade. 

 4. Rubjerg Knude Fyr, Nordjylland, Danmark

  Fyret blev bygget i 1900 på det højeste punkt på Lønstrup Klint, der kaldes Rubjerg Knude. Men på grund af kysterosion og flyvesand slukkede man den 1. august 1968 fyret for sidste gang. Man overvejede på et tidspunkt at forhøje tårnet, men opgav det igen. Omkring 2023 er det måske helt slut. Klinten vil på det tidspunkt måske være udhulet så meget, at fyret falder i havet. 

 5. Hachijo Royal Hotel, Hachijo-jima, Japan

  Hotellet åbnede i 1963, da vulkanøen Hachijo-jima, der ligger knap 290 km syd for Tokyo, blev promoveret som Japans svar på Hawaii. Men blandt andet på grund af øens manglende strande blev det aldrig nogen rigtig succes. Stedet lukkede i 2003 og er hjemsøgt ifølge de lokale.   

 6. Plymouth retsbygning, Montserrat

  Da Soufrière Hills-vulkan brød ud i juli 1995, blev hovedstaden, Plymouth, på den lille caribiske østat Montserrat fuldstændig begravet af aske. Flere vulkanudbrud fulgte, og to tredjedele af befolkningen flyttede, da halvdelen af øen blev ubeboelig. I teorien er Plymouth stadig hovedstad, men med det særpræg, at den samtidig er en 'spøgelsesby'.

 7. Bodie, Mono County, Californien

  Man opdagede guld ved Bodie i 1859 (umiddelbart efter den indledende guldfeber i Californien), og byen gik fra at være lejr for minedrift til 'boomtown'. Byens tilbagegang startede i 1880, da 'boomtowns' begyndte at sprede sig andetsteds. I 1913 lukkede minen i byen ned, og fire år senere blev Bodie Railway forladt. I 1940 var der blot 40 indbyggere tilbage i byen, og i dag er Bodie bevaret med sit forfald – som en turristattraktion. 

 8. Orpheum Theatre, New Bedford, Massachusetts

  Teatret i New Bedford var ejet af franske Sharpshooters Club og blev lejet ud til Orpheum Circuit, som var en kæde af vaudeville-teatre og -biografer. Orpheum blev i 1928 en del af Radio-Keith-Orpheum, bedre kendt som RKO, der er et Hollywood filmstudie og selskab for distribution. Da Sharpshooters solgte bygningen i 1962, blev det et stykke tid brugt som lager af et tobaksselskab. Teatret er i dag stadig tomt. 

 9. Uyuni Togkirkegård, Bolivia

  I slutningen af det 19. århundrede tjente Andes by i Uyuni som distributionscenter for tog, der transporterede mineraler til havne ved Stillehavet. Efter mineindustrien kollapsede i 1940'erne, gik jernbanerne i forfald og efterlod togene til den barske vind i Uyuni, verdens største saltørken. På trods af at togene er rustne og graffitihærgede, er de i dag en attraktion i Uyuni. 

 10. Canfranc Jernbanestation, Spanien

  Jernbanestationen blev bygget i 1928 og var en af forbindelserne mellem Frankrig og Spanien. Den ligger højt oppe i Pyrenæerne og er designet i art nouveau-stil, noget der dufter af en anden tid end omgivelserne. Men da den internationale trafik ophørte i 1970 grundet et kollaps af en jernbanebro på den franske side, blev stedet forladt. Et par lokale tog kører dog stadig dagligt på den spanske side.

Dén klarer vi i morgen ...

Mon ikke, vi alle kender til det at lade stå til?