GO'

Mød Danmarks svar på Indiana Jones: 69-årige Inge finder gamle ruinbyer

Inge Schjellerup er ikke som de fleste andre i slutningen af tresserne. Hun drager på opdagelsesrejser og har for nylig gjort endnu et vigtigt fund.

Total forbløffelse. 

Sådan beskriver forskeren Inge Schjellerup den sindstilstand hun var i, da hun under sin seneste rejse opdagede nogle store stenmonolitter. 

- Hvad i alverden er det her for noget? Det er fuldstændig anderledes og ukendt, end noget andet jeg hidtil har beskæftige mig med, husker Inge Schjellerup, at hun tænkte.

Den 69-årige forsker er en ægte eventyrer, som har dedikeret sit arbejdsliv til at finde gamle ruinbyer i Sydamerika.

Hendes drivkraft er interessen for Perus forhistorie, og for nylig opdagede hun stenmonolitterne, der er af to - tre meters højde. Nogle af dem er placeret i et mønster. 

- Det har meget stor betydning. Det er noget, man slet ikke kender fra det her område, fortæller hun.

Stenmonolitterne rykker den østlige grænse for inkaernes tilstedeværelse, og fundet vil blive publiceret i internationale tidskrifter.

Gamle byer dækket til at skov

Kan man gå så vidt som at kalde Inge Schjellerup Danmarks svar på Indiana Jones? Hun afviser det ikke - for der er ligheder i fremgangsmåden hos den fiktive arkæolog fra eventyrfilmene og den danske forsker, der både er arkæolog og antropolog. 

- Jeg har foretaget rejser næsten på samme måde ved at trænge ind i regnskoven. Vi har haft muldyrkaravaner til at bære al vores bagage, og vi har været af sted i ugevis for at prøve at finde nogle af de gamle byer, som er fuldstændig dækket til af skov i dag, fortæller Inge Schjellerup i 'Go' morgen Danmark'.

"Næsten helt euforisk"

Under sin nylige rejse genbesøgte Inge Schjellerup, der har titlen projektseniorforsker ved Nationalmuseet, ruinbyen Posic, som hun opdagede i 2009. 

Den ligger på de østlige skråninger af Andesbjergene, og selv om hun havde gennemgået dokumenter og spanske beretninger fra arkiver i både Madrid og Lima, var det faktisk et tilfældigt møde med en ældre mand, der gjorde, at hun dengang fandt frem til ruinerne.

Sindstilstanden efter sådanne fund beskriver hun som "næsten helt euforisk".

- Ruinerne stod tilbage i halvanden til to meters højde. Vi havde været så heldige, at der havde været en bondemand, som havde ryddet ruinerne. Andre steder var de dækket fuldstændig til, fortæller hun.  

Hendes passion har været inkaerne, lige siden hun som 10-årig læste bogen 'Guld og guder fra Peru', og hun har formået at gøre sin hobby til en levevej. 

- Jeg er vanvittig interesseret i inkaerne og de kulturer, der har været før, så derfor har jeg vidst meget tidligt, at det var det, jeg ville beskæftige mig med, fortæller hun. 

I 2012 modtog hun desuden en guldmedalje af regionsregeringen i Amazonas i Peru for sit livslange engagement i Perus historie. Det var første gang en udlænding fik tildelt en sådan medalje.

Det, der driver Inge Schjellerup, er interessen, nysgerrigheden og at arbejde et sted, hvor hun er pioneren, fortæller hun. Og hvis man har mod på at kaste sig ud i et eventyr, skal man gøre det, også selv om det ikke nødvendigvis er en finansiel guldgrube.

- Det er et ret brødløst studie, fordi jeg både er antropolog og arkæolog, men hvis man virkelig er fuldstændig ildsjæl omkring det, skal man bare 'go for it', siger hun.

I klippet øverst kan du høre mere om den danske eventyrer, og hvordan hun fandt frem til ruinbyen Posic.