Rejser

Stadig flere vælger dansk jul fra - og det har aldrig været billigere

Flere danskere end nogensinde vælger at holde jul i udlandet. Og særligt én destination vinder frem hos de vintertrætte danskere.

Andesteg, juletræ og gaveræs. Mange danskere vælger de danske juletraditioner fra og pakker kufferterne for i stedet at rejse til varmere himmelstrøg. 

De mest populære rejsemål i julen indenfor Europa

1. Storbritannien 

2. Spanien

3. Tyskland

4. Norge 

5. Frankrig

Og mens Storbritannien og Spanien er danskernes absolut fortrukne rejsemål indenfor Europas grænser, er der især sket en stigning i antallet af mere eksotiske rejsemål undenfor Europa. 

På blot fire år er antallet af rejser til blandt andet Thailand og Egypten steget med 24 procent over julen fra den 21. til 31. december. Det viser nye tal fra Københavns Lufthavn. Samtidig er priserne på julerejser billigere end nogensinde, vurderer en rejseekspert på baggrund af et nyt pristjek.

Dubai slået af pinden af...

I løbet af de seneste år er især én juledestination blevet populær hos danskerne. Det er USA, som dermed har overhalet de Forenede Arabiske Emirater, Dubai, på listen. 

Fra 2011 til 2015 er der sket en stigning på 102 procent i antallet af rejsende fra København til destinationer i USA. En udvikling, som ikke kommer bag på Københavns Lufthavn. 

De mest populære rejsemål i julen udenfor Europa

1. Thailand

2. USA 

3. Forenede Arabiske Emirater (Dubai)

4. Qatar 

5. Egypten

- Hvis vi kigger på lande uden for Europa, er Thailand stadig klart nummer et på listen. Men i takt med, at vi har fået flere direkte ruter til forskellige destinationer i USA, kan vi se, at det bliver mere og mere populært, siger Kasper Hyllested, pressechef hos Københavns Lufthavne, og uddyber: 

- Mange danskere vælger at tage til Florida over julen, fordi der er varmt og meget børnevenligt, siger Kasper Hyllested.

50.000 pakkerejser over julen

Rejseselskabet TUI - tidligere Star Tour - kan godt mærke, at flere danskere vælger at rejse over julen. Her har man allerede sendt 12.500 danskere af sted på juleferie. 

- Generelt forventer vi, at det samlede antal julerejser inden for charterbranchen bliver 50.000 pakkerejser i år. Det er en stigning på 25 procent siden 2013, siger Nikolai Johnsen, pressechef hos TUI. 

Han understreger dog, at julen i år er en arbejdsgiverjul med få fridage, og at de seneste års udvikling derfor vil opleve et lille hak nedad i år. 

- Men tendensen er generelt meget klar. Antallet af danskere, der rejser til udlandet, er stigende, siger han og fortsætter: 

- Mange af vores kunder udtrykker, at de ikke har noget imod at tage væk fra de mange familiesammenkomster, men omvendt vil flere gerne tage visse juletraditioner med sig. Vi ser tendensen som et udtryk for, at flere danskere tager væk fra forventningspres og stress og jag herhjemme, siger han. 

Også flere storbyferier

Men det er ikke kun charterrejser, der er populære i den kolde juletid. 

Rejsesøgemaskinen Momondo har i år oplevet en fordobling af antallet af søgninger i forhold til 2014 - alene på den 23. december. Her er det især storbyer som Paris, London og Istanbul, som danskerne aktivt søger på. 

- Men vores data viser også et par overraskende højdespringere. Søgninger på juleferie i Bucharest og Budapest er steget med henholdsvis 23 og 24 procent, fortæller PR Manager hos Momondo Line Schjelde. 

Hun uddyber: 

- Det er byer, der byder på et væld af kulturoplevelser og historie, men samtidig har et lavere prisniveau sammenlignet med de traditionelle europæiske juledestinationer, hvilket gør det muligt for danskerne at få feriebudgettet til at række længere.

Spies ikke enige i fremgang

Hos rejsebureaet Spies er man knap så overbeviste om den markante stigning af rejser over julen. Her er tallet noget lavere end hos konkurrenten TUI, mens Københavns Lufthavns tal er misvisende, lyder det. 

- Det er vores opfattelse, at cirka 25.000 danskere rejser på en charterferie over julen. Selv har vi ca. 7.000 gæster af sted. Det er 150 færre end sidste år, og det skyldes i høj grad, at danskerne ikke har særlig mange fridage, siger kommunikationschef hos Spies, Torben Andersen.   

Han understreger, at rejseselskaberne i øjeblikket har problemer med at finde hoteller til fornuftige priser på flere populære rejsemål som Tunesien og Egypten. Til gengæld mærker selskabet en stor efterspørgelse på europæiske hoteller som Gran Canaria og Tenerife. 

- Men i vores øjne er der ikke tale om en vækst i samme omfang, som Københavns Lufthavn giver udtryk for. Det kan være, fordi de tæller flyafgange og ikke solgte sæder. Selv fløj jeg hjem fra Gran Canaria i sidste uge med Norwegian, og her var der 60 tomme pladser på flyet, siger han.