Kurs mod fjerne kyster

Her kommer de helt tæt på kødædende øgler: - Se, han går i vandet efter os

Ikke alle i familien fra 'Kurs mod fjerne kyster' er helt enige om, hvor tæt de skal på de kødædende komodovaraner.

De kan blive op til tre meter lange og har et dødbringende bid, der kan slå mennesker ihjel.

Komodovaranen er verdens ældste nulevende øgleart, og disse spektakulære dyr kommer Mikkel Beha Erichsen og familien helt tæt på i første afsnit af programmet 'Kurs mod fjerne kyster'. Og måske også lidt for tæt på. Det mener dele af besætningen på familiens skib Havana i hvert fald.

Med Mikkel Beha Erichsen ved påhængsmotorens styrpind, sejler familien i deres gummibåd ind mod en lile indonesisk ø, hvor det vrimler med komodovaraner.

- Der er ingen tvivl om, at de har øje på os nu. De dufter så meget danish bacon nu, siger Mikkel Beha Erichsen med julelys i øjnene.

Frygten spreder sig

Komodovaranerne pibler hen over stranden, og nogle af dem lægger sig i vandkanten. Og med det faktum in mente, at komodovaraner kan svømme, sættes frygten i gang i gummibåden.

Tænk sig at få lov til at opleve komodovaraner, der kaster sig i havet for at jagte os.

Mikkel Beha Erichsen

- Jeg har ingen idé om, hvor hurtigt sådan nogle kan svømme. Det kan være, de svømmer dobbelt så hurtigt, som de kan løbe, siger Marian Midé.

KURS MOD FJERNE KYSTER

  • Mikkel Beha Erichsen og hans familie tager i fjerde sæson af 'Kurs mod fjerne kyster'' hul på jordomrejsens sidste del. 
  • I Indonesien kommer de helt tæt på lokalbefolkningen og på de dyr, der lever i øriget. Derfra går turen videre mod Singapore, hvor skibet Havana med besætning skal fragtes til Europa på et containerskib. Og endelig venter en vild velkomst i København, da de vender hjem fra den tre år lange rejse.
  • Du kan se programmet på TV 2 onsdag klokken 20 eller på TV 2 PLAY

Komodovaraner kan løbe 20 kilometer i timen, og præcis så stærkt løber de, når de nedlægger deres byte ved at bide dem. Komodovaranernes bid er fyldt med bakterier og gift, der vil slå byttet ihjel.

Ikke tættere på nu

Alligevel sejler Mikkel Beha Erichsen endnu tættere på stranden, for hvor tit er det lige, man har muligheden for at komme helt tæt på de sagnomspundne dyr? 

Få meter fra stranden bliver det dog lidt for spændende for resten af familien, der på dette tidspunkt har været på jordomsejling i knap tre år med deres skib Havana.

- Du skal ikke tættere på nu, Mikkel, beordrer Marian Midé til sin mand, mens Mikkel prøver at smitte resten af familien med sin begejstring, da en komodovaran begynder at gå ud i vandet.

- Se, han går i vandet efter os, siger Mikkel Beha Erichsen med begejstring i stemmen.

- Ej, Mikkel, du går ikke tættere på nu, gentager Marian Midé for fjerde gang, da varanen med fråde ud af munden begynder at svømme efter gummibåden.

En vild oplevelse for Mikkel Beha Erichsen

Og det får endelig Mikkel Beha Erichsen til at sætte fuld fart fremad - eller så meget fart som sådan en gummibåd med en gammel påhængsmotor nu kan skyde gennem vandet.

- Tænk sig at få lov til at opleve komodovaraner, der kaster sig i havet for at jagte os, udbryder Mikkel Beha Erichsen, da de igen er kommet på sikker afstand.

Senere i programmet får familien mulighed for at komme endnu tættere på dyrene, når de besøger øen Komodo i Indonesien, som er et af de eneste steder, hvor de dragelignende dyr lever.

Her arbejder flere lokale, som altid har levet side og side med komodovaranerne, som parkvogtere, der beskytter dyrene, og samtidigt viser turisterne de store dyr. De ved, hvordan dyrene reagerne, og hvordan de skal håndteres, hvis de angriber.