Kurs mod fjerne kyster

Beha mødes af rystende syn - det kan ødelægge hele jorden

Aldrig har de set noget lignende før, og familien fra Havana har ellers set lidt af hvert på deres jordomsejling.

Det er en af klodens største trusler, familien Beha Erichsen stod ansigt til ansigt med, da de optog fjerde sæson af 'Kurs mod fjerne kyster' i Indonesien. 

Her sejlede de sig nemlig igennem bunker af plastikaffald.

- De mængder af plastik, vi har sejlet i de seneste måneder, taler deres eget tydelige sprog. Det kan godt være, at indoneserne udleder mere plastik end os, men det er jo vores fælles hav, fortæller en bekymret Mikkel Beha Erichsen.

På øen Rinca nær Flores kunne man se, hvordan de flere gange dykkede ind i plastik, og på Komodo var stranden ikke bare fyldt med kødædende komodovaraner - den var også fyldt med plastikemballage. Og nu på vej mod Singapore sejler familien igen rundt i plastiksumpe.

For at se lidt nærmere på, hvad plastik gør ved verdenshavene og ved hele kloden, har de inviteret Mikkels fætter, Henrik Beha Pedersen om bord. Han er formand for organisatonen Plastic Change, der kæmper for at fremtidige generationer skal have mulighed for at leve uden plastikforurening og uden at skulle spise fisk, der indeholder plastik.

- I dag smider vi, hvad, der svarer til en lastbil med plastik, i havene i minuttet, forklarer Henrik Beha Pedersen.

Det er ikke bare indonesernes problem - det er alles

Særligt i Indonesien er problemet synligt. Det er et af verdens mest tætbefolkede lande, hvorfor de også udleder meget plastik. Oven i det er de ikke ligeså oplyste som Vesten om, hvor vigtigt det er at sortere affald og ikke bare smide det, da naturen ikke selv opløser det. 

- Plastik er et kæmpe problem over hele verden - her er det bare meget synligt, men også i den vestlige verden døjer vi med alt for meget plastik, hvor noget af det ender i havet. Plastik bliver ført ud i oceanerne af havstrømme og bliver til alles problem, for plastik dræber de store havdyr, fisk og fuglene - hele fødekæden bliver ramt - også os mennesker, fortæller Mikkel Beha Erichsen.

KURS MOD FJERNE KYSTER

  • Mikkel Beha Erichsen og hans familie tager i fjerde sæson af 'Kurs mod fjerne kyster'' hul på jordomrejsens sidste del. 
  • I Indonesien kommer de helt tæt på lokalbefolkningen og på de dyr, der lever i øriget. Derfra går turen videre mod Singapore, hvor skibet Havana med besætning skal fragtes til Europa på et containerskib. Og endelig venter en vild velkomst i København, da de vender hjem fra den tre år lange rejse.
  • Du kan se programmet på TV 2 onsdag klokken 20 eller på TV 2 PLAY

Problemet bliver ikke mindre. Hvis ikke der bliver gjort noget drastisk, vil der om 35 år være seks gange så meget plastik i havene, anslår organisationen Plastic Change.

- Det er svært at forestille sig, hvordan fanden der så ser ud. Altså hvor skal det plastik være henne?, siger Henrik Beha Pedersen.

Og det et kan rigtig nok være svært at forestille sig, når man ser det syn, der møder familien fra Havana på jordomsejlingen.

Industrien har et ansvar

Hvis plastikforureningen skal mindskes, skal både forbrugere og producenter ændre adfærdsmønster.

- Ingen tvivl om, at genbrug og affaldssortering kan gøre en kæmpe forskel. Vi skal huske på, at vi som forbrugere kan flytte meget ved at gå uden om plastik eller vælge papir eller nemmere nedbrydelige emballager. Men løsningen ligger nok i ligeså høj grad et helt andet sted, mener Mikkel Beha Erichsen og henviser til selve industrien, der producerer og benytter plastikken.

En stor del af Plastic Changes arbejde går netop ud på at oplyse industrien om problemet, og derfor rejser de rundt og dokumenterer omfanget af plastik i verdenshavene, for - ifølge dem - er det industrien, der kan gøre den største forskel.