GO'

Carsten bor i telt i stuen: - Jeg får højdesyge en meter fra Netflix

Carsten Lillelund Pedersen er en herre med mod på oplevelser, hvor den næste er bestigning af Mount Everest. Derfor sover han i et telt i sin stue.

Faren ved højderne

Når man bestiger bjerge så høje som Mount Everest, kan man udvikle højdesyge. 

De første faresignaler er hovedpine, kvalme og lettere utilpashed.

Det kan udvikle sig til farlige symptomer som synsforstyrrelser, opkastninger, ekstrem hovedpine, forvirringstilstande, svimmelhed og kramper. 

Ved farlige symptomer er tilstanden livsfarlig og man skal straks søge læge og komme ned på havets højdeniveau.

Det virker måske en smule absurd. At sove i telt i sin stue midt i København. 

Men ikke desto mindre er det noget, som eventyreren Carsten Lillelund Pedersen for øjeblikket gør, da han snart skal bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest.

- Jeg har formen, erfaringen og udstyret, så jeg tænkte: "Hvad kan jeg gøre bedre?". Så for fem år siden købte jeg et ilttelt, så jeg kan akklimatisere mig til højden, siger han til Puk Elgaard i 'Go' morgen Danmark' søndag morgen.

Nattesøvn i 6000 meters højde i København

Et ilttelt simulerer den tynde og iltfattige luft, som findes flere kilometer over havets overflade. På den måde kan Carsten Pedersen vænne sin krop til den udfordring, som venter på vej mod verdens højeste bjergtinde i Nepal. 

Det er dog ikke bare at lægge sig i et teltet og lege spejderlejr om aftenen. 

- Jeg får højdesyge. Jeg havde mine piller med ind i teltet, som jeg overvejede at spise, men så kom jeg i tanke om, at jeg jo bare kunne stikke hovedet ud og trække noget fed (normal. red) luft. Men nu har jeg sovet i 6000 meter i en måneds tid, siger han og fortsætter: 

- Man får ekstra energi. Men for nogle år siden opdagede jeg, at jeg taber mig, når jeg ligger i den tynde luft inde i teltet. Hjerterytmen og vejrtrækningen bliver hurtigere, og forbrændingen stiger. 

Han erkender dog, at det hele måske kan virke en smule underligt. 

- Det er specielt at ligge i 6000 meters højde hjemme i København med højdesyge en meter fra Netflix, siger han.

Carsten Lillelund Pedersen tager afsted på sin bjergbestigningsekspedition i dag.