Rejser

10 ting du skal huske, hvis du selv planlægger din ferie

Flere danskere sammensætter deres egen rejser frem for at bestille en charterrejse. Men man er anderledes dækket, når man rejser på egen hånd.

Har du booket en charterrejse til Mallorca er det rejsearrangøren, der står med alt ansvaret, hvis hotellet ikke lever op til beskrivelserne eller hvis flyet bliver forsinket.

Har du derimod selv booket flybilletten ved et flyselskab og hotellet gennem en hoteludbyder, står du selv med ansvaret, hvis noget går uventet.

Ifølge rejseekspert i Forbrugerrådet TÆNK Vibeke Myrtue Jensen er der derfor en række ting, man skal være opmærksom på, hvis man planlægger selv. Her får du hendes 10 gode råd.​

10 ting du huske, hvis du planlægger din egen ferie

 1. Book alt samlet

  Det er en god idé at booke flyturen frem og tilbage samt en enkelt overnatning ved den samme bookingside. Så er man nemlig omfattet af en pakkerejse, der giver adgang til udvidede forbrugerrettigheder. Det kan blive relevant, hvis for eksempel hotellet ikke lever op til dine forventninger, hotellet går konkurs eller flyet er forsinket, så man ikke når det næste fly. Og så giver det adgang til dansk klagenævn.

 2. Book direkte på selskabets hjemmeside

  Hvis du ikke vælger at booke både fly og hotel på samme side, skal du for så vidt muligt købe flybilletten eller hotellet direkte på selskabets egen hjemmeside (eksempelvis direkte på Norwegians hjemmeside, red.). Det kan gøre det nemmere at afgøre ansvaret, hvis der opstår uenigheder.

 3. Sammenlign priser

  Tjek gerne flere flyselskabers hjemmesider. Priserne på bookingportalerne kan være misvisende.

 4. Gennemtænk dine behov

  Der er forskel på, hvor du skal hen, og om I eksempelvis rejser mange sammen og har børn med. Hvis der skal børn med, kan der være et større behov for afbestillingsforsikring.

 5. Er du allerede dækket?

  Har du i forvejen en rejseforsikring ved sit forsikringsselskab eller gennem et kreditkort, så er der ikke grund til at købe en rejseforsikring, hvis du bestiller et fly eller hotel.

 6. Hvilke lande er du dækket i?

  Du skal huske at tjekke, om din rejseforsikring også dækker til det land, som rejsen går til. Der kan være forskel på, om det er inden for eller uden for EU.

 7. Ikke alle forsikringer er nødvendige

  Drop flyselskabets tilbud om konkursforsikring. Alle passagerer, som flyver til og fra danske lufthavne er konkurssikrede, så med mindre du skal flyve eksempelvis indenrigs i USA, er det en overflødig udgift.

 8. Hvor kan jeg klage?

  Hvis dit fly er forsinket eller aflyst, skal du i første omgang henvende dig til selve selskabet. Hvis de afviser din klage, kan du gratis klage til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

 9. Hvis hotellet ikke lever op til beskrivelsen?

  Hvis dit hotel er gået konkurs, taber du dine penge, og hvis det ikke lever op til billederne, skal du tage det op med hotelselskabet eller den nedsatte myndighed til klage i det pågældende land. Det er altså ikke muligt at klage i Danmark over et græsk hotel, hvis det ikke er købt som en del af en pakkerejse. Det skal du klage over i Grækenland.

 10. Husk sygesikring

  Man skal huske at medbringe sit blå sygesikringskort, hvis man rejser i Europa. Kortet dækker dog ikke hjemrejser.

Kilde: Vibeke Myrtue Jensen, Forbrugerrådet Tænk