Familievejleder har tre råd til dig, der skal på ferie med børn

Overdæng ikke børnene med gaver, vær ekstra tålmodig og find smilet frem. Gør du dét, får du en bedre rejse med dine børn, siger Lola Jensen.

Ferien står for døren, og mange danske familier har allerede planlagt, at de skal ud at rejse – med børn på bagsædet eller i et tætpakket fly.

Sådan en tur kan være sprængfarlig for en børnefamilie, men med et par få gode tiltag kan du sikre dig, at turen går uden al for meget ballade.

Det fortæller familievejleder Lola Jensen i Go’ morgen Danmark. Hun mener, at familierejsen er et vigtigt emne.

- Jeg kan bare sige, at folk rejser længere og længere væk, og faktisk bliver de mere og mere bekymrede for, om de kan klare rejsen, siger Lola Jensen. Men det behøver de ikke være. 

For bruger man krudtet på at forberede sig selv på rejsen i stedet for børnene, kommer man rigtig, rigtig langt, lyder familievejlederens vigtigste råd.

Små børn? Så hold turen kort

Det første, du skal forholde dig til, er rejsens længde.

For selvom en familieferie generelt er god for hele familien, skal man huske, at en lang flyrejse eller køretur kan være en udfordring for de små børn især.

- Børn på mellem fire og fem år trives bedst, hvis ikke man skal så langt. Så hvis man har små børn og ikke har bestilt ferie endnu, så synes jeg, man skal tro på den danske sommer. Men når de er seks år og er kommet i skole, så begynder det at ligne noget. Så kan man godt tage dem med på en længere tur, siger Lola Jensen.

Alternativt skal man tage nogle hotelovernatninger på turen for at dele turen op i 'bidder'. Det kan især de små børn have rigtig godt af, lyder hendes råd.

- Jeg plejer altid at sige, at det er den sidste time, der er den værste time. Uanset hvornår den ligger. For forældrene ved, hvornår man er fremme, og det smitter af på børnene. Og så er hjemturen også altid nemmere end turen ud, fordi man ved, hvad man skal igennem, siger familievejlederen.

Vær positiv

Man skal ikke forberede børnene på, at transporttiden bliver meget, meget, lang.

For siger man til børnene, at de skal ud på en laaaang rejse, risikerer man, at man tager pippet fra dem på forhånd.

- Jeg har mødt familier, der har talt det så meget op, at børnene ikke vil afsted, fortæller Lola Jensen.

I stedet skal man vise med sit kropssprog, at man har bestilt turen, fordi man tror på, at det sagtens kan lade sig gøre, lyder Lola Jensens råd. Hvis børnene begynder at spørge, hvornår man er fremme, skal man formulere nogle positive svar, som børnene kan ’tåle’ at høre.

- Man skal sige noget i retningen af: ”I forhold til hvor lang tid, vi har kørt, så er der ikke så langt igen". På den måde vender man det til noget positivt, siger Lola Jensen.

Familievejleder Lola Jensen har tre råd til dig, der skal ud på en rejse med dine børn. Planlæg den efter børnenes behov, vær tålmodighed og forbered dig på kaos. Video: Thomas Jørgen Seerup

Begræns gaverne og husk pauserne

Nogle forældre forsøger at 'forkorte' ventetiden ved at underholde børnene med små gaver, de giver undervejs på turen. Det kan være ok, men man bør begrænse sig, mener Lola Jensen.

- Jeg skal ikke være den. som siger, at der ikke kan ligge en lille overraskelse gemt til barnet, som man tager frem på flyveturen, men det der med at give dem en gave hver time ender med at stjæle fokus, siger hun.

Hvis børnene bliver umulige på rejsen, er det et tegn på, at man har kørt den lidt for langt, og at familien trænger til en pause.

- Der skal man ikke ud. Så har man holdt ind på en rasteplads eller holdt en pause inden. Men man skal også tænke på, at man ikke er den første, der har prøvet det her. Men sker det, så hold en pause. Gå lidt ud af bilen, bevæg jer, og hold jer i bevægelse, siger Lola Jensen.

Lola Jensens tre rejseråd

​Lad ikke børnene bestemme

Børnene skal ikke bestemme ferien, men ferien skal ske på deres præmisser. Man skal ikke planlægge besøgene efter børnenes ønsker, men man skal gøre alt, hvad man kan for at gøre selve turen bedre for dem.
Er man afsted på en flyrejse, kan det måske godt betale sig at betale lidt mere for, at man får ekstra benplads, eller lægge en time ekstra ind i tidsplanen til 'forsinkelser' såsom spontane toiletbesøg og eftersøgninger af forsvundne tasker. 
Sørg også for, at madpakken er der, hav skiftetøjet parat, og sørg for, at børnene kan få nogle sunde snacks, noget at drikke og så videre.

Vær tålmodig

Man skal skrue op for sin tålmodighed, når man tager afsted. Faktisk skal den skrues helt op på maksimum - også når bilen skal pakkes, og der ikke er plads. Ryger der yoghurt på gulvet, mens man sidder i flyet, fordi barnet vipper med fødderne, må man tælle til ti og prøve at håndtere det hele med et smil.

Forvent kaos

Man skal turde acceptere, at tingene ikke går, som man planlagde dem. Man skal turde, at der opstår en smule kaos.
Når man er afsted, så synes man ikke, det er sjovt, hvis man glemmer noget, eller børnene græder, men her handler det om, at man skal trække vejret og grine af det. Så bliver turen bedre for alle.