GO'

Sådan kan det gøres: Undgå køen i bilferien

Du kan nemt gøre turen gennem Tyskland meget, meget nemmere for dig selv og hele familien.

Sommerferien står for døren og med den følger de lange bilkøer på især de tyske motorveje.

Men med lidt planlægning og de rigtige værktøjer kan du køre udenom den værste trafik.

Det fortæller Karsten Meyland Lemche, der er testkører hos FDM og fast bilekspert i ’Go' morgen Danmark’.

Helt generelt kan man sige, at man skal holde sig fra at køre fredag og i weekenderne, lyder hans bedste råd.

FDM har et samarbejde med organisationens tyske søsterklub, der leverer data om, hvordan trafikken er i Tyskland, og prognosen er, at der vil være kø i netop disse dage i løbet af sommeren.

- Fredag, lørdag og søndag er noget skidt. Især fredag og lørdag er der meget trafik, og det er meget normalt, siger Karsten Meyland Lemche.

Årsagen er, at de fleste ferielejligheder udlejes fra lørdag til lørdag, hvilket typisk resulterer i stor trafik. Så hvis man skal afsted i juli måned, er det bedst at køre mandag, tirsdag, onsdag eller torsdag, lyder rådet fra FDM's ekspert.

- Det gælder om at komme forbi Tyskland senest torsdag, siger Karsten Meyland Lemche.

Gør en tur ud af det og pas på storbyerne

Passer afrejsedagen ikke helt med det sted, man har lejet, kan man overveje at gøre en tur ud af det.

- Det er ikke altid, det er superfedt at køre 17 timer i streg i en bil. Især ikke hvis der er kø. Så bliver det rigtig, rigtig trist. Så derfor kan det godt være en god idé at lægge nogle stop ind undervejs og planlægge nogle besøg, anbefaler Karsten Meyland Lemche.

Især skal man være opmærksom på, hvornår og hvordan man kommer forbi eller til de store byer. Ellers havner man alligevel i en bilkø.

- Hvis man skal sydpå, kan det være en god idé at tage færgen fra Gedser til Rostock, da man undgår Hamborg, som typisk er belastet af trafik. Ellers kan man køre over den østlige del af Tyskland. Så kommer man rundt om Berlin, hvor der også er trafik, men den er ikke så tætpakket som omkring Hamborg, siger Karsten Meyland Lemche.

Man kan ikke undgå at ramme de store byer såsom Berlin, München eller Hamborg, hvis man bruger motorvejen, men man skal sørge for at nå dem omkring klokken 12.00. Så undgår man nemlig den myldretid, der opstår, når folk skal til og fra arbejde, lyder rådet fra bileksperten.

Alternativt skal man køre om natten.

Hav det rigtige værktøj med

Inden man tager afsted fra Danmark, skal man sørge for at have de rigtige værktøjer med.

For det gør turen nemmere, lyder det fra Karsten Meyland Lemche.

FMD’s køprognose er opdateret på, hvornår de forskellige amter i Tyskland holder ferie, og den er god at bruge, inden man skal afsted, men der er også værktøjer, man kan bruge på selve turen for at undgå kø.

Én metode er, at man løbende følger med i trafikmeldingerne over radioen.

- Det kan godt være lidt svært at gennemskue, men der kan teknologien hjælpe, siger Karsten Meyland Lemche.

For de samme meldinger bliver også sendt ud via mange gps'er via FM-båndet, og de nyere gps’er bliver derudover fodret med live-trafikmeldinger, så man kan blive varslet om kø på ruten, lyder det.

Som en sidste mulighed kan man også bruge Apples eller Googles kort på sin mobiltelefon.

- Det fungerer super godt herhjemme, men det fungerer også godt i udlandet, for nu er der jo kommet nogle nyere regler, der gør, at roaming er blevet billigere, siger Karsten Meyland Lemche.

- Hvis du bruger din mobiltelefon som navigator, så får du også køtrafikken ind i enheden, og så kommer du hurtigst muligt frem, slutter han.

Her er fem råd til bilferien

 1. Forbered ruten

  Der er områder og tidspunkter, hvor der traditionelt er problemer på de tyske motorveje. På FDM kan du finde en kalender for, hvornår er typisk opstår kø på de tyske veje. Brug den til at finde ud af, hvornår og hvor du skal køre for at undgå bilkøerne.

 2. Køb mærkerne hjemmefra

  I flere lande er det et krav, at du har et mærke i forruden, når du bruger vejene. I lande som Østrig, Schweiz, Tjekkiet og Slovenien skal man have motorvejsmærkater i forruden, og i Tyskland skal man have en miljømærkat i forruden. Man kan købe dem i de respektive lande, men hvis du køber dem hjemmefra, slipper du for at bruge familiens dyrebare ferietid.

 3. Drop det gamle europakort

  Brug telefonen eller din gps og få løbende informationer om bilkøer og vejarbejde.

 4. Undgå at køre i weekenderne

  Fredag og lørdag og søndag er typisk de dage, hvor trafikken er allertættest på de tyske motorveje om sommeren. Hvis du kan, så tag afsted mandag, tirsdag, onsdag eller senest torsdag. Alternativt skal du køre om natten.

 5. Undgå myldretiden omkring storbyerne

  Der opstår typisk tæt trafik omkring storbyerne i Tyskland, når folk skal til og fra arbejde. Så planlæg efter, at I skal nå til storbyerne omkring middagstid, hvor folk stadig arbejder, og bilerne holder stille.