Rejser

Dansk mand når milepæl på unik verdensrejse: - Det føles alligevel tomt

På Libyens strande fik han en oplevelse, han helst havde været foruden.

Torbjørn C. Pedersen har sat sig for at gøre noget vildt. Han vil rejse jorden rundt. Og som om det ikke er eventyrlystent nok, så gør han det uden at gå ombord på et fly.

Han startede sin rejse i 2013 og er altså stadig i gang - og nu runder han et vigtigt hjørne.

Torbjørn C. Pedersen har nemlig, muligvis som den første nogensinde, rejst til alle Afrikas lande uden at flyve.

Men selvom det er fedt for ham at have overstået dette kapitel af rejsen, er det ikke kun en positiv milepæl.

- Det føles enormt underligt og lidt tomt. Den måde, jeg har gjort det på er enestående og afsindigt besværligt. Der var ingen, der stod med blomster og klapsalver, da jeg nåede det sidste land, fortæller han til TV 2.

Undervejs på rejsen igennem Afrika har der været store op- og nedture.

Torbjørn C. Pedersen lægger vægt på, at verden ikke er et utrygt sted, og at hans rejse i høj grad er et forsøg på at åbne andres øjne, for det der virker fremmed.

- Det meste af rejsen har været fredfyldt, og folk er venlige og gæstfrie, fortæller han.

Særligt understreger han skønheden i de afrikanske lande ved at lægge vægt på de ting, der gør dem så unikke.

- Malis historie, Sudans gæstfrihed, Angolas skove, Etiopiens mad, Lesothos øl, São Tomés strande, Camerouns fiskeretter, Nigerias humor og Rwandas udvikling, fremhæver han især.

Svære oplevelser

Der har dog også været oplevelser som eventyreren helst havde været foruden.

- Jeg stødte på fem lig i kraftigt forrådnelse på en smuk strand ved Middelhavet. Det første lig jeg fandt, gjorde mit blod så tungt som bly, og jeg følte mig øjeblikkeligt utryg og ville væk hurtigst muligt. Kort efter fandt jeg lig nummer to, derefter nummer tre, og det blev hurtigt mere normalt, fortæller han og fortsætter:

- På samme tid tegnede der sig et billede af, at det var bådflygtninge, der var vasket op på stranden. Jeg fandt redningsveste med videre. Kort efter fandt jeg to mere og forlod stranden uden at vide, hvor mange jeg kunne have fundet. Det var mennesker i cowboybukser og t-shirts. Det kunne have været hvem som helst. Det var grusomt. Det var grotesk. Det var tragisk, fortæller han.

Jeg havde svært ved at gå, jeg stammede, og jeg kunne ikke skrive mit navn på et stykke papir, da min hånd ikke ville lystre hjernen.

Torbjørn C. Pedersen

Ligene fandt Torbjørn i Libyen - et land, som han ellers understreger, er helt fantastisk.

Enkelte gange har Torbjørn været sådan rigtig syg. Én af dem står ud i hans hukommelse.

- Jeg sov en enkelt nat på jorden ved en tankstation i Liberia. Jeg tror det var dér, myggen fik mig. Nogle dage senere skulle jeg mødes med min kæreste i Ghana. Vores første aften sammen blev jeg alvorligt syg og svedte igennem en hel madras om natten. Men så havde jeg det pludseligt godt igen i flere timer. Da jeg få timer senere blev alvorligt syg igen, tvang min kæreste mig på klinikken, og jeg blev testet. Det var cerebral malaria, hvilket går i hjernen og kan koste livet på rekordtid, fortæller Torbjørn C. Pedersen og fortsætter:

- Jeg havde svært ved at gå, jeg stammede, og jeg kunne ikke skrive mit navn på et stykke papir, da min hånd ikke ville lystre hjernen. 12 dage tog det at blive rask, og derudover tog det en uges tid, inden jeg havde kræfter til at fortsætte rejsen. Det tog yderligere et par uger, inden hænderne stoppede med at ryste.

Før og efter

Da Torbjørn C. Pedersen startede sin rejse i Afrika, valgte han at lade håret stå, indtil han forlod kontinentet igen. På dette tidspunkt troede han dog, at turen ville være klaret på et år og to uger. Det endte dog med at tage mere end det dobbelte.

- Det tog to år, to måneder og 27 dage, fra jeg trådte ind i Marokko, til jeg krydsede over grænsen til Algeriet, fortæller han.

Se Torbjørns forandring før han rejste ind i Afrika, og efter han tog derfra.

Hvis ikke de tal er hæsblæsende nok, så bør turens samlede kilometerudregning tage pusten fra de fleste.

- En meget konservativ beregning foreslår, at jeg har rejst 85.427 kilometer i Afrika og mere end 173.000 kilometer siden hele projektet begyndte i 2013, fortæller Torbjørn C. Pedersen.

På den økonomiske front klarer Torbjørn det ved, at have et dogme om at leve for under 20 dollars om dagen. Det har han næsten overholdt - dog har der været enkelte uventede udgifter, da han blev syg, og da hans mobil blev ødelagt.

Derudover er han sponsoreret af det danske firma Ross Offshore, og han samarbejder med Dansk Røde Kors.

Fra kæreste til forlovet

Torbjørn har en kæreste i Danmark - men af gode grunde ses de to ikke så tit. I de fire år hvor Torbjørn har rejst, har hun besøgt ham 12 gange. Men selvom der har været hårde tider, så har parret alligevel valgt at tage et stort skridt.

- Den 10. gang hun besøgte mig var i Kenya. Jeg overraskede hende på toppen af Mount Kenya med en unik ring og et spørgsmål. Hun svarede heldigvis ja. Vi skriver sammen dagligt og skypes ved, når vi kan og vil, forklarer Torbjørn C. Pedersen.

Du kan følge Torbjørn på Facebook, Youtube, Instagram eller Twitter.

Torbjørns besøgte og ikke besøgte lande

  1. Besøgte lande

    Algeriet, Andorra, Angola, Antigua, Argentina, Bahamas, Barbados, Belgien, Belize, Benin Republik, Bolivia, Bosnien og Hercegovina, Botswana, Brasilien, Burkina Faso, Burundi, Cameroun, Canada, Chile, Colombia, Comorerne, Costa Rica, Cuba, Danmark, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo, Djibouti, Dominica, Dominikanske republik, Ecuador, Egypten, El Salvador, Elfenbenskysten, England, Eritrea, Estland, Etiopien, Finland, Frankrig, Færøerne, Gabon, Gambia, Ghana, Grenada, Grønland, Guatemala, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Holland, Honduras, Hviderusland, Irland, Island, Italien, Jamaica, Kap Verde, Kenya, Kongo, Kroatien, Lesotho, Letland, Liberia, Libyen, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Madagaskar, Malawi, Mali, Malta, Marokko, Mauretanien, Mauritius, Mexico, Monaco, Mozambique, Namibia, Nicaragua, Niger, Nigeria, Nordirland, Norge, Panama, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Rusland, Rwanda, San Marino, São Tomé og Príncipe, Schweiz, Senegal, Serbien, Seychellerne, Sierra Leone, Skotland, Slovakiet, Slovenien, Somalia, Spanien, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St. Vincent og Grenadinerne, Sudan, Surinam, Sverige, Swaziland, Sydafrika, Sydsudan, Tanzania, Tchad, Tjekkiet, Togo, Trinidad og Tobago, Tunesien, Tyskland, Uganda, Ungarn, Uruguay, USA, Vatikanet, Venezuela, Vestsahara, Wales, Zambia, Zimbabwe, Ækvatorial Guinea, Østrig

  2. Ikke besøgte lande

    Afghanistan, Albanien, Armenien, Australien, Aserbajdsjan, Bahrain, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Bulgarien, Cambodja, Kina, Cypern, Fiji, Georgien, Grækenland, Indien, Indonesien, Iran, Irak, Israel, Japan, Jordan, Kasakhstan, Kiribati, Kosovo, Kuwait, Kirgisistan, Laos, Libanon, Makedonien, Malaysia, Marshalløerne, Mikronesien, Moldova, Mongoliet, Montenegro, Myanmar, Nauru, Nepal, New Zealand, Nordkorea, Oman, Pakistan, Palau, Palæstina, Papua Ny Guinea, Filippinerne, Qatar, Rumænien, Samoa, Saudi Arabien, Singapore, Salomonøerne, Sydkorea, Sri Lanka, Syrien, Taiwan, Tadsjikistan, Thailand, Maldiverne, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Tyrkiet, Ukraine, Forenede Arabiske Emirater, Usbekistan, Vanuatu, Vietnam, Yemen, Østtimor