Kurs mod fjerne kyster

Havana kan ikke klare næste ekspedition - her er familiens nye skib

Mikkel Beha Erichsen og familien har en ny rejse på tegnebrættet - denne gang mod de nordlige breddegrader.

Det er nu halvandet år siden, skibet Havana vendte hjem fra en tre år lang jordomrejse, der foregik i eksotiske farvande tæt på Ækvator. Og nu har familien om bord lagt planer for deres næste eventyr.

Denne gang vil de gerne nordpå til Norge, Færøerne, Island og Grønland. Det skriver de på deres hjemmeside.

- Turen går derop, fordi vi ikke har været sejlende deroppe før, og vi tænkte, at vi skulle prøve noget nyt. Nu har vi jo prøvet de små laguner og sejlet langs palmekysterne, siger Mikkel Beha Erichsen til TV 2.

En sejltur nordpå kræver dog et mere modstandsdygtigt skib end det velkendte Havana, som TV 2-seere har kunnet følge gennem fire sæsoner. Derfor har Mikkel Beha Erichsen og hans hustru Marian Midé nu købt et nyt skib.

De har købt et svensk søredningsskib med navnet Wallenberg, som har sejlet i arktiske farvande. 

- Den helt store forskel, og det, vi nu skal til at vænne os til, er, at den ikke har mast og udelukkende er et motorskib. Men til alle de drømme, vi har om at gå nordover, kan vi ikke forestille os et mere velegnet fartøj, og så må vi lære at leve med, at det bliver for motor og ikke vindens kraft, skriver Mikkel Beha Erichsen på havana.dk.

God plads til hele familien

Skibet er noget større end Havana. Det har fire kahytter, så der er plads til hele familien inklusiv kærester.

- Det er meningen, at hele familien skal med på den nordlige ekspedition. Om alle skal være med hele tiden, ved vi ikke endnu, men det er endnu et familieprojekt og endnu en familiebåd, siger Mikkel Beha Erichsen.

Det nye skib blev allerede købt i foråret, og siden da er weekenderne gået med at ordne motorer og andre tekniske foranstaltninger.

I august blev skibet så sejlet til København, og her kommer de næste måneder også til at gå med en renovering af skibet. Der skal blandt andet laves plads til arktisk dykkerudstyr.

- Vi vil gerne op og kigge på den fantastiske undersøiske verden, der er deroppe. Og det kræver noget specielt udstyr, der kan tåle frostgrader og nogle rigtig gode tørdragter, siger Mikkel Beha Erichsen.

Tørdragterne skal de også træne i til vinter, når det bliver koldt herhjemme. Theis er dog allerede tyvstartet og har dykket rundt i havnen i denne uge.

Skal lære at sejle i farvand med isflager

Udover at træne i koldtvandsdykning, skal familien også lære, hvordan man sejler i arktiske farvande.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at sejle i ukendt farvand, fordi der er så meget nyt, vi skal lære. Når man kommer derop, er der jo blandt andet pakis, som isflagerne danner. Så jeg skal ud og snakke med nogle, der har sejlet deroppe og har erfaring i at sejle i is, fortæller Mikkel Beha Erichsen.

Hvornår det nye skib er klar til afgang, er ikke på plads, men de første skridt til et nyt nordligt eventyr er taget.

Hvorvidt seerne igen får lov at følge med i rejsen fra sidelinjen vides endnu ikke.

- TV 2 siger, at det ville være dejligt med nye programmer, og det synes vi også, fortæller Mikkel Beha Erichsen.

Seks store øjeblikke fra 'Kurs mod fjerne kyster'

 1. Emil og Theis tager afsked i København

  Emil og Theis' eventyr startede for tre år siden i København, hvor de tog afsked med familie og venner på deres husbåd Atlas, hvor Mikkel, Marian og Alfred bor til daglig. Det var en afsked fyldt med tårer og smil, inden de sejlede ud af Danmark med Kronborg om bagbord.

 2. Havana bliver omringet af hvaler

  Lidt ud for den portugisiske kyst bliver Havana omringet af nogle af havets kæmper. Det viser sig at være finhvaler, som er verdens andet største dyr. Kun blåhvaler er større. I klippet kan du se de fantasktiske optagelser, som det lykkedes Theis og Emil at lave.

 3. Havana flækker storsejlet

  Efter Havana har været på rejse i et års tid, må storsejlet kapitulere. Det sker en nat, hvor besætningen er ude i et storm- og tordenvejr. Pludselig flækker storsejlet tværs over, og besætningen får med ét meget travlt både på fordækket og i cockpittet.

 4. Dyk med 100 hajer på én gang

  I en passage i Fransk Polynesien får Mikkel Beha Erichsen og hans tre sønner sig lidt af en oplevelse. Helt op til 100 revhajer flokkes omkring dem i det azurblå hav. Læs Emils rejsebrev om den oplevelse lige her.

 5. Emil og Theis får julegave hjemmefra

  I Fransk Polynesien er det efter halvandet år til søs tid til at trække Havana en tur på land, hvor båden skal repareres og gøres klar til sidste del af jordomsejlingen. Men inden båden kommer på land, skal drengenes jule- og fødselsdagsgave testes. Med sig fra Danmark har Mikkel Beha medbragt en spiler - et kæmpe sejl, der får Havana til at skyde raketfart i selv stille vejr.

 6. Kommer helt tæt på pukkelhvaler

  Tæt på Tonga i Stillehavet får Theis, Emil og Alfred et af deres livs dyk, mens Mikkel og Marian er hjemme i Danmark. Her får de mulighed for at komme helt tæt på pukkelhvaler og kommer blandt andet i nærkontakt med en hunhval og dens kalv.