Rejser

Det skal du vide, før du lejer en privat feriebolig

Dækker forsikringen, hvis du smadrer et glas? Få svaret på det og fem andre gode råd til dig, der vil leje en privat bolig til ferien.

Når ferieboligen skal bestilles, så dropper flere og flere danskere det klassiske hotelværelse og kigger i stedet efter at leje private hjem på sider som Airbnb og Homeaway.

Sådan kan du bo hos private

  • Lej privates boliger: På udlejningsportaler som Airbnb og Homeaway kan du søge mellem private boliger, du kan leje for en kortere periode mod betaling. Her er boliger i både budget- og luksusklasse.
  • Sov på sofaen gratis: På coucsurfing.com kan du låne en sofa hjemme hos private. Her er der ingen penge involveret. Det er primært unge, single rejsende, der låner en sofa.
  • Byt din egen bolig ud med en andens: På bytbolig.dk bytter man sin egen bolig ud med en andens. Man betaler et årligt beløb, men ellers foregår bytningen lige over og uden pengeudveksling.

I 2017 har mere end 685.000 danskere ifølge Airbnb booket via siden til både udenlandske og danske feriedestinationer.

Airbnb er en del af det populære begreb ’deleøkonomi’, der ligesom Uber og GoMore, giver mulighed for at udveksle ydelser mellem private. 

Men hvad skal man være opmærksom på, når man begiver sig ud i den store jungle af private ferieboliger til leje på nettet? Hvordan sikrer man, at man ikke bliver snydt, hvordan er man forsikret, hvis der sker et uheld, og hvorfor er det så vigtigt at skrive en anmeldelse af boligen efter ferien?

Claus Skytte er ekspert i deleøkonomi og giver sammen med jurist i Forbrugerrådet Tænk Lea Markersen seks gode råd, der er værd at tjekke ud, hvis du har lyst til at leje andre menneskers hus, når du skal på ferie.

Når du skal leje en ferielejlighed

  1. Find den perfekte bolig

    Når du surfer rundt mellem ferieboligerne, så sørg for, at du har afstemt dit behov, før du beslutter dig. Her er det en god idé at finde ud af, hvor mange reelle sengepladser, der er brug for og hvor vigtig boligens placering er.

    Sovepladser: Selvom der står, der er sovepladser til seks personer, så kan det være at en madras bliver talt med som en sengeplads. Her er billeder rigtig gode til tælle de egentlige sengepladser og generelt se nærmere på boligen. 

    Placering: Selvom der står, at boligen er "centralt placeret", så slå adressen op på et kort og for at finde ud af om det betyder, at der er fem minutter til bymidten eller nærmere en time, og find ud af, hvordan den egentlige afstand matcher dit behov.

    Det kan også være en god idé at tjekke, om der er elevator i boligen, hvis man har små børn eller gangbesværede med på rejsen.

  2. Tjek profil og anmeldelser

    Når du har fundet en bolig, der kan matche dine feriedrømme, så skal du tjekke værten ud. 

    På de fleste udlejningssider bliver værter bedt om at verificere deres identitet ved at registrere sig med pas, kørekort og sociale medier. 

    -  Jeg plejer at søge efter deres navne på facebook og finde deres linkedin-profiler for at sikre, at de er rigtige mennesker, der eksisterer i virkeligheden, siger Claus Skytte, ekspert i deleøkonomi.

    På den måde bliver du mere tryg inden afrejse og mindsker risikoen for at blive snydt af falske profiler.

    Udover verificeringer skal du også kigge værtens anmeldelser ud.

    - Det er meget vigtigt at læse, hvad andre gæster har skrevet. Har værten fået 20 positive anmeldelser, så behøver man nok ikke være så nervøs, siger Claus Skytte og tilføjer:

    - Men selv om der ikke er nogle anmeldelser, så behøver det ikke være helt galt. Det kan også være en vært, der lejer ud for første gang, siger Claus Skytte. 

    Han råder derfor til, at man skriver en besked til værten for at forventningsafstemme og få en fornemmelse af både vært og bolig.

  3. Hvad må den koste?

    Prisen spiller traditionelt set en stor rolle, når vi står og skal vælge vores feriebolig.

    Her er privat leje yderst konkurrencedygtig med de mange hoteller.

    Ofte er det billigere at finde noget på Airbnb end at booke et hotel, fortæller Anne-Mette Hjalager, professor ved Center for Turisme, Innovation og Kultur på Syddansk Universitet.

    - Airbnb er ofte billigere, men det er ikke nødvendigvis det, der spiller ind, hvis man vælger Airbnb frem for et hotel, siger hun.

    Ved at leje en privat feriebolig får man andre goder med, det kan være en have, mere plads eller en særlig indretningsstil.

    - Med Airbnb får du nogle andre ting med, man får en relation til en lokal vært og muligheden for at leje nogle meget unikke hjem frem for et standardiseret hotel, siger Anne-Mette Hjalger.

    Hun pointerer dog også, at man på Airbnb kan ende i en virkelig tarvelig bolig, hvis man har valgt en meget billig løsning.

    Det er altså en god idé at gøre op med sig selv, hvad man har brug for af sin feriebolig og så lede efter det på de mange sider med privat udlejning.

     

  4. Sørg for at forsikringen dækker

    Når du lejer andres private bolig, vil din ansvarsforsikring typisk ikke dække for eventuelle skader, du forvolder.

    Det fortæller jurist Lea Markersen fra Forbrugerrådet Tænk:

    - Hvis jeg var på besøg hos nogle venner og smadrede en vase, så ville ansvarforsikringen dække det, men det øjeblik man lejer nogens private hjem, så gælder det ikke på samme måde, siger hun.

    Du kan dog godt være dækket af din rejseforsikring.

    Før afrejse bør du derfor tage fat i dit forsikringsselskab eller din rejseforsikring og finde ud af, hvordan du er dækket.

    Har du en afbestillingsforsikring?

    Bliver du syg og skal have refunderet rejsen, så bliver en privatlejet bolig sidestillet med et hotel, når man skal have dækket omkostningerne fra ferien, siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen. Det betyder, at du kan få pengene for leje af Airbnb-bolig refunderet.

  5. Det er IKKE et hotel

    Det kræver en ændring i mindsettet, når man skal gå fra at leje sig ind i et privat hjem første gang, siger Claus Skytte.

    Det handler om ikke at sammenligne en airbnb-bolig med et hotelværelse. På et hotel kan man forvente en vis standard, når det kommer til indretning, renlighed og service, men det er ikke det samme på for eksempel Airbnb.

    - Der kan være et dørhåndtag, der hænger eller en bruser med en usikker stråle, og det er en del af det. Du skal ind i et andet menneskes private hjem, det er ikke perfekt, og det skal man respektere, siger Claus Skytte.

    Har man børn med på rejsen, råder han også til, at man sætter dem ind i, at det her er en anden families ting og hjem, og at man derfor skal passe særligt meget på det.

  6. Hjælp andre - anmeldelser

    Når ferien er overstået, så skal du huske, at du også hjælper andre ved at fortælle om din oplevelse. 

    Her anbefaler Claus Skytte, at du går ind og skriver en retvisende anmeldelse af boligen, men husk at du anmelder et andets menneskes private hjem - og at de også anmelder dig. 

    - Det gælder ikke om at skrive alt, man synes, ned i de mindste detaljer. Vær fair og husk, at værten også anmelder dit besøg, siger han.