Rejsebureauer tager tusindvis af kroner ekstra for enlige rejsende
Man må gerne tage ekstra betaling for enlige rejsende, hvis det fremgår som et gebyr, siger Forbrugerrådet. Det gør flere rejsebureauer dog ikke.
Flere end en million danskere bor alene, og flere end 1,6 millioner danskere anses i statistikkerne for at være enlige.
Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.
Antallet af enlige har aldrig været så højt som nu, og det er dyrt at være enlig i Danmark.
Der er flere områder, hvor virksomhederne sætter prisen højere, når man handler til en i stedet for til to, og et af de områder er rejsebranchen.
Faktisk kan en charterferie blive flere tusinde kroner dyrere, bare fordi man er én og ikke to personer, der skal afsted.
Det viser en stikprøve, TV 2 har foretaget hos fire af de store rejseselskaber i Danmark.
49 procent dyrere
En sammenligning af rejser for én og to personer viser, at det er op mod 50 procent dyrere for en person at rejse alene, end personprisen for et par – også selv om man rejser på samme tidspunkt og bor på samme hotel.
Således kan den samme tur til Korfu med Tui koste 8148 kroner for dem, der rejser to og to (pr. person), og 12.173 kroner for dem, der rejser alene.
Det er en forskel på 4025 kroner eller 49 procent.
Ifølge Tuis pressechef, Christian Grandjean, skyldes den forhøjede pris, at der som regel vil stå en seng tom, når man vælger at tage på ferie på egen hånd.
- Når man rejser alene, får man et dobbeltværelse. Derfor skal man ganske enkelt betale for den sengeplads, der ikke bliver solgt, siger han.
På Tuis hjemmeside fremgår ekstraprisen som et tom-seng-gebyr, og ifølge pressechefen er det ikke et gebyr, Tui selv forlanger.
- Det er hotellerne, der fastsætter prisen. Nogle steder er det et symbolsk beløb, andre steder betaler man den fulde pris.
- Lyder ikke rimeligt
Ifølge Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk medarbejder på rejseområdet hos Forbrugerrådet Tænk, er der ikke noget til hinder for at gøre, som Tui gør.
- Som udgangspunkt er det ikke ulovligt at tage en højere pris, men det skal ikke være uforholdsmæssigt meget, siger hun.
At personprisen for en rejse hos Tui kan være næsten 50 procent dyrere for en enlig rejsende end for et par, mener hun dog er i overkanten.
- Der kan være nogle ekstra omkostninger, fordi der kun bliver bestilt til en person. Det kan måske gøre billetterne lidt dyrere, men jeg synes ikke, at 50 procent lyder rimeligt, siger hun.
- Vi tager ikke gebyr
I TV 2s stikprøveundersøgelse er det Tui, der har den største prisforskel, men også Spies, Apollo og Bravo Tours har højere priser for enlige. Hos alle fire selskaber er prisforskellen størst på dyrere rejser.
Hos Spies er forskellen 49 procent på en rejse til omkring 12.000 kroner, mens den er 32 procent for en rejse til det halve. Det er der dog en logisk forklaring på, fortæller Spies’ kommunikationschef, Torben Andersen.
- Det, som er dyrere på en dyr rejse, er hotellet. Derfor vil det også procentuelt blive dyrere, hvis rejsen er dyrere, siger han.
På trods af at den ekstra pris fremgår som et ”tillæg for ubenyttede senge” på firmaets hjemmeside, mener Torben Andersen dog ikke, at der er tale om et gebyr.
- Vi tager ikke gebyr hos gæster, der rejser alene, siger han.
- Et gebyr er betaling for en ekstra service eller tjeneste. Det er dette jo ikke. Det er et tillæg til prisen.
Overholder ikke reglerne
Ifølge Vibeke Myrtue fra Forbrugerrådet Tænk er det ellers kun i orden at lave forskellige priser, hvis man som forbruger kan gennemskue gebyrerne.
- Det er ikke ulovligt, at rejsen er dyrere, fordi du er én person, men eventuelle gebyrer skal være oplyst, siger hun.
Det er et punkt, hvor Apollo og Bravo Tours ikke lever op til reglerne. En søgning på deres portaler viser, at man som enlig rejsende ikke oplyses om, at rejsens grundpris er en anden.
På en tilfældig søgning hos Apollo får man blot at vide, at grundprisen er 8508 kroner, hvis man søger på en rejse til to personer, og 11.929 kroner, hvis man søger på en rejse til én.
Apollos kommunikationschef Glenn Bisgaard kalder selv ekstrabetalingen for et gebyr, og han påstår, at det såkaldte enkeltmandsgebyr er udspecificeret i prisdetaljerne.
Da TV 2 fortæller ham, at det ikke forholder sig sådan, må han derfor lige selv tjekke efter.
- Jeg kan godt se, at vi ikke fremhæver det. Det er fordi, vores reservationssystem ikke kan trække det ud. Men du kan se det, hvis du laver samme søgning på to personer, siger Glenn Bisgaard og erkender, at det nok er de færreste, der reelt gør det.
- Det lyder voldsomt
Også hos Bravo Tours er gebyret for enlige skjult. Her fandt TV 2 en prisforskel på 2905 kroner i grundprisen, men det er ikke udspecificeret, hvorfor prisen er højere for en enlig.
- Vi har et gebyr, men det er bare indregnet i totalprisen. Når du søger på én person, får du totalprisen. Det er mere fair sådan, siger Peder Hornshøj, der er stifter og administrerende direktør i Bravo Tours.
- Jeg vil tro, at vores gebyrer som regel ligger på 15 procent eller mindre, siger han.
Sådan ser det dog ikke ud i praksis. I de to søgninger, TV 2 har foretaget hos Bravo Tours, er det mere end 32 procent dyrere for en enlig rejsende.
- Det lyder voldsomt, og det er forhåbentligt ikke ret mange af vores rejser, hvor forskellen vil være så stor, siger Peder Hornshøj.
I TV 2s stikprøve var der ikke desto mindre tre af otte rejser, hvor prisen var mere end 40 procent dyrere for en enlig rejsende. For seks af rejserne var prisen mere end 30 procent højere.
Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk medarbejder på rejseområdet hos Forbrugerrådet Tænk, kommer nedenfor med tre gode råd, hvis man vil rejse alene uden at betale ekstra.