GO'

61-årig har fundet opskriften på at holde fri halvdelen af året

For godt 20 år siden satte Asger Bjørnskov sig for at leve et liv med rejser, store oplevelser og helt uden bankgæld.

Dykning på et af verdens farligste skibsvrag, hvide sandstrande, elastikspring, rejser til Nordkorea og skydiving.

Det er oplevelser, mange måske drømmer om at få råd og tid til, men ikke 61-årige Asger Bjørnskov.

Han nøjes ikke med drømmen.

For snart 20 år siden satte han sig for, at han ville opleve verden, mens han stadig kunne, og han fandt selv løsningen på at gøre det på.

I dag har Asger Bjørnskov skabt sig et liv, hvor han arbejder hver dag hele sommeren, så han kan holde fri om vinteren og rejse Jorden rundt og leve det liv, han vil.

- Når jeg er i Danmark, så lever jeg på en sten. Det er jeg nødt til, for jeg har ikke nogen særligt stor indkomst. Jeg flytter bare mit privatforbrug 100 procent til vinterhalvåret, hvor jeg bruger pengene på at rejse, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Sådan har det ikke altid været.

For Asger Bjørnskov har selv været en del af hamsterhjulet, hvor der skulle tjenes penge året rundt, lyder det.

Sådan holder Asger Bjørnskov fri halvdelen af året

Asger Bjørnskov arbejder 10 timer om dagen, 7 dage om ugen, 7 måneder ad gangen med service- og anlægsarbejde.

Derudover holder han foredrag.

Ifølge Asger Bjørnskov har han ikke en højere årsindkomst end en almindelig lønmodtager, men det er nok til, at han kan rejse ud i verden fra den 1. november til 1. april.

Han undgår madspild i hverdagen, køber ikke tøj og bruger næsten udelukkende penge på de rejser, han tager på.

Han rejser minimum 100 dage om året. Nogle år har han rejst 150 dage.

Tvunget til at opgive livsværket 

Engang var Asger Bjørnskov ejer af en stor virksomhed med planteavl og en vognmandsforretning, han selv havde været med til at bygge op.

- Jeg havde et travlt liv, hvor jeg egentlig glemte mig selv og min familie, og jeg troede, at det var det, der var lykken, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Men det var det ikke. Det opdagede han, da livsværket faldt fra hinanden.

Forretningspartneren blev syg, egenkapitalen forsvandt og til sidst, i 1999, blev den dengang 42-årige virksomhedsejer stillet over for det valg, der ændrede hans liv.

- Jeg blev kontaktet af banken, som spurgte, om jeg kunne lave et budget, som jeg selv troede på kunne køre vinteren igennem, og det kunne jeg ikke, fortæller han. 

Så da bankdirektøren og bankens jurist foreslog, at Asger Bjørnskov skulle sælge sin jord og virksomhed for at redde gården, han og familien boede på, sagde han ja.

Det var han nødt til.

- Det blev besluttet med en ordentlig klump i halsen. Jeg var rigtig ked af det. Jeg var knust, fuldstændig, husker Asger Bjørnskov.

Takker bankdirektøren hver dag

I dag er den 61-årige dog taknemmelig for beslutningen.

- De fleste bliver sure på deres bankmand, når man får sådan en besked, men nu takker jeg ham hver dag. For ellers havde jeg ikke taget skridtet selv, siger han.

For det var i bund og grund det, der fik ham til sætte nye mål i livet, lyder det.

- Jeg gik lidt rundt og talte til 5000. Det får man gode idéer af, og jeg fandt ud af, at jeg ville rejse noget mere. Hvordan det skulle finansieres måtte komme bagefter. Overlæggeren skulle bare sættes højt, så jeg satte mig for, at jeg ville nå igennem 100 lande og rejse 100 dage om året, og hvis jeg nogensinde skulle være selvstændig, så ville jeg aldrig, aldrig, aldrig have bankgæld eller ansatte igen.

- Alt muligt bøvl skulle ikke findes i mit liv, tilføjer Asger Bjørnskov, der skrev det hele ned.

Har brugt to millioner på at rejse

I dag, næsten 20 år efter livsværket blev solgt, har Asger Bjørnskov næsten opfyldt alle de mål, han satte sig for at nå, lyder det.

Han er igen selvstændig og driver sin egen service- og anlægsvirksomhed.

Det har givet ham den fleksibilitet, der gør, at han kan arbejde intensivt i flere måneder ad gangen for at holde fri, men nu bruger han næsten alt, hvad han tjener, på oplevelser.

Eksempelvis har han ikke købt nyt tøj i 25 år, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Til gengæld har han de seneste 10 år alene brugt omkring to millioner kroner på at rejse ud i verden, og tæller man kilometerne sammen, har han rejst Jorden rundt 19 gange, anslår Asger Bjørnskov.

Han føler sig fri til at gøre, hvad han vil.

Han blev single få år efter, virksomheden lukkede, så han behøver ikke vise hensyn over for andre end sin datter, der har været med på flere af sin fars rejser.

Hun er selv meget glad for at rejse, og de har en intern konkurrence om, hvem der kan lave de vildeste ting, fortæller Asger Bjørnskov.

Selv har han været i 70 lande, set syv af verdens underværker, lært at dykke, selvom han led af vandskræk, har overvundet sin højdeskræk og har sprunget elastikspring, prøvet skydiving og mange, mange andre ting.

Australien har han krydset 10 gange, hvor han har sovet under åben himmel med giftslanger og kryb.

Vil bruge sin sidste krone på rejser

Pensionen er der ikke noget tilbage af, og opsparingen er forsvindende lille. 

De penge er brugt, og den sidste rest af friværdi, Asger Bjørnskov havde i sit hus, blev i 2006 spenderet på en tur på 5,5 måneder Jorden rundt, men det har været det hele værd.

- Jeg kan sige, at det har været meget mere end to millioner kroner værd, for det har været helt vildt, og hvis jeg skulle få en alvorlig melding i næste uge, så kan jeg sige til mig selv, at jeg har oplevet verden, siger han.

- Jeg rejser cirka fra den 1. november til 1. april. Det var de 100 dage, jeg aftalte med mig selv, men der sniger sig 10 dage til, som alderen stiger, og nu er det nærmere 150 dage, jeg rejser hvert år, og når jeg har fri, slukker jeg for firmatelefonen, siger Asger Bjørnskov, der ingen planer har om at droppe sin livsstil.

Hvis man vil dykke med hajer på dybt vand og tage på langtur tværs af Australien, kræver det, at fysikken er god, og det er Asger Bjørnskovs.

Arbejdet med hjemmeservice og anlægsarbejde holder ham igang.

- Jeg går 17.000 skridt om dagen i snit, og jeg lægger betonfliser. Jeg er bygget til det. Jeg er stærk og har muskler som en på 17 år, fordi jeg holder mig i gang. Det arbejde, jeg har valgt, er sundt, og min ryg er stærk, siger han.

- Til den tid, hvor jeg ikke kan arbejde mere, kan det være lige meget. Jeg kan leve til få penge om ugen i Indonesien og være dykkerinstruktør. Mange af mine kunder i Danmark sidder i kørestol, og de er på min alder. De har pensionen i orden og opsparing i banken, men de nåede aldrig at bruge pengene, slutter Asger Bjørnskov.

Sådan vil han ikke leve.