Havde ikke tid til familien - solgte huset, droppede jobbet og stak til søs

Tommas Konrad og Suz Mørk købte båd og brugte et år på havet med deres 4-årige datter Sommer.

Et liv, der mest af alt var fyldt af arbejde, hvor familien kom i anden række, og hvor der - på trods af stabile indtægter - manglede noget.

Min første reaktion var: "Er du blevet sindssyg?"

Suz Mørk

Sådan beskriver ægteparret Tommas Konrad og Suz Mørk det, de forlod her i Danmark for lidt over et år siden.

- Jeg arbejdede alt for hårdt. Jeg havde den her fantastiske datter og fantastiske kone, men jeg så dem ikke, siger Tommas Konrad i 'Go' aften Danmark'.

Familien måtte pakke hele deres liv ned i tasker inden afrejse.
Familien måtte pakke hele deres liv ned i tasker inden afrejse. Foto: Privat

Mandag kom familien hjem. Solbrune og mange oplevelser rigere efter at have tilbragt månedsvis på havet med deres nu 5-årige datter, Sommer.

En tur rundt i verden blev nemlig et vendepunkt, der bragte familien tættere sammen i et travlt liv - og nu overvejer de at rejse ud igen.

Havde ikke sejlet i 25 år

Men hvordan når en familie, som er tømret godt fast i tilværelsen med bolig, job og rutiner, til at trække teltpælene op, købe en sejlbåd og rejse ud i verden?

For den københavnske familie startede det med en lille, spirende idé hos Tommas Konrad. Han savnede familien i hverdagen og begyndte at søge inspiration.

Som helt ung havde han lært at sejle af sin far, så selvom det var mere end 25 år siden, fandt han frem til tonsvis af eksempler på folk, som på videodelingstjenesten Youtube viste, hvordan de havde ladet drømmen om at komme væk på havet blive til virkelighed.

- Det er friheden, det er vandet, og det er solen, siger han om det, der tiltrak ham.

- Man skal ikke stå op på arbejde, og det, man skal arbejde med, er at holde båden ved lige og fange nogle fisk og sørge for, at alt er i orden.

Det var denne båd, familien kom ned til, da de ankom til Mallorca.
Det var denne båd, familien kom ned til, da de ankom til Mallorca. Foto: Privat

Men en idé var ikke nok - han skulle også have sin kone med på den. Og det var straks værre.

- Min første reaktion var: "Er du blevet sindssyg?", siger Suz Mørk.

- For det første havde jeg aldrig sejlet. Jeg har vandskræk, så det var bare no go, griner hun.

Hvis der ikke var nogen, der vidste, at jeg var afsted, så var jeg vendt om og sejlet hjem

Tommas Konrad

Men efterhånden som Tommas Konrad blev ved med at vise videoerne, blev sejlturen mindre og mindre fremmed for hende.

- Jeg tænkte, at det ville være dumt at takke nej til det eventyr. Nu tager vi den udfordring, og om et år, så er jeg rigtig stolt og glad, siger hun.

Og så snart beslutningen var taget, gik det egentlig slag i slag for familien.

Tommas Konrad og Suz Mørks datter, Sommer, bliver snart seks år.
Tommas Konrad og Suz Mørks datter, Sommer, bliver snart seks år. Foto: Privat

Endte i stormvejr

Familien fik solgt deres hus, sagt deres job som henholdvis ejendomsmægler og personlig træner op, og så gik turen ellers til den spanske ø Mallorca, hvor deres nyindkøbte sejlbåd ventede.

- Vi var trætte og udbrændte, så vi var meget motiverede. Der skulle ske noget nyt, siger Suz Mørk om følelsen, da de så stod på båden.

Fra Mallorca skulle Tommas Konrad først blive fortrolig med livet som kaptajn, så inden de sejlede ud på åbent hav, sejlede de rundt om øen. Derfra sejlede de til Ibiza, den lille ø Formatera og langs Spaniens østkyst til Gibraltar.

På den første tur på åbent hav mod Grand Canaria oplevede de turens første udfordring: Et stormvejr.

- Hvis der ikke var nogen, der vidste, at jeg var afsted, så var jeg vendt om og sejlet hjem, siger Tommas Konrad.

- Det var lidt voldsomt, men vi lærte en masse af det.

De mørke skyer varslede et slemt stormvejr, der fik skræmt familien i starten af deres tur.
De mørke skyer varslede et slemt stormvejr, der fik skræmt familien i starten af deres tur. Foto: Privat

Hele bådens skrog larmede, og bølgerne gik højt - i bogstavelig forstand - men efterhånden lærte de også, at der ikke var noget at frygte trods gyngende grund under sig.

Dermed var de klar til turens ultimative prøve: Den tre uger lange tur over Atlanten til Caribien.

Havde barn og hund med på båden

For en familie med et lille barn havde de også tænkt på, hvordan turen ville blive for den dengang 4-årige Sommer og for deres forhold.

Efter sådan en tur kan man ikke tage tilbage til et hamsterhjul

Suz Mørk

Den lille pige selv var mest nysgerrig, men forstod ikke helt, hvad der skulle ske, da de forlod havnen på Mallorca.

- Det, jeg bare tænker, er, hvordan det er at være på en båd, og hvordan har man det egentlig, siger hun om tankerne inden turen.

Ifølge forældrene savnede hun i begyndelsen sine venner hjemme i Danmark, men efterhånden blev hun også vant til livet på havet - og så havde de taget familiens hund, Charlie, med, som også var sjovt selskab.

- Vi var meget på stranden. Han elsker at lege med bold og kaste ud, siger hun.

Familiens hund, Charlie, var med på en stor del af turen. Den lille sorte cocker spaniel blev en ekstra legekammerat for Sommer.
Familiens hund, Charlie, var med på en stor del af turen. Den lille sorte cocker spaniel blev en ekstra legekammerat for Sommer. Foto: Privat

Men vigtigst af alt fik familien uanede mængder af kvalitetstid sammen. Noget, der har givet dem det sammenhold, som de havde gået og manglet i deres gamle liv, fortæller ægteparret.

- At have sådan et fælles projekt har gjort os sindssygt stærke sammen. Vi har lært meget om os selv og hinanden. Vi er virkelig vokset, må jeg sige. Det har gjort meget godt, siger Suz Mørk, og Tommas Konrad supplerer:

- Vi hygger os meget mere og har fået et fantastisk forhold til vores datter, fordi vi har kunnet være sammen med hende, siger han.

Inden sejladsen tog Tommas Konrad et kursus i vejrforhold og øvede sig på sejladsen, så sikkerheden var i orden.
Inden sejladsen tog Tommas Konrad et kursus i vejrforhold og øvede sig på sejladsen, så sikkerheden var i orden. Foto: Privat

Turen over Atlanten har ikke bare forandret dem som familie - det har også forandret det, de stræber efter i deres liv.

En ny fremtid

Det er under en uge siden, at familien satte deres fødder på dansk grund igen, og de er stadig kun ved at vænne sig til det.

- Det er meget mærkeligt. Der er ikke noget, der gynger, og man skal pludselig have normalt tøj på, siger Suz Mørk.

Det er heldigvis ikke uvejrene, der står skarpest i familiens hukommelse. Det er tværtimod de mange smukke udsyn fra båden i løbet af turen.
Det er heldigvis ikke uvejrene, der står skarpest i familiens hukommelse. Det er tværtimod de mange smukke udsyn fra båden i løbet af turen. Foto: Privat

12 måneder i badeshorts og bikini er ovre, men knap som familien er landet, er en ny drøm opstået: De vil hive teltpælene op og permanent flytte til Spanien.

- Efter sådan en tur kan man ikke tage tilbage til et hamsterhjul. Spanien har været vores andet hjem i mange år, og de har ligesom en anden mentalitet - mere rolig - og det er et fantastisk klima, siger Suz Mørk.

Planerne er allerede ved at tage form, og parret ser for sig, at Tommas Mørk igen finder et job som ejendomsmægler.

- Men på en helt anden måde. Det bliver slet ikke med det pres og den hastighed, som vi har herhjemme, understreger han.

Familien håber, at de snart kan fortsætte deres liv i Spanien.
Familien håber, at de snart kan fortsætte deres liv i Spanien. Foto: Privat

Allerede inden de tog afsted, frygtede han, at hans livsførelse kunne ende i stress, og det er ikke det værd - især ikke, når han har opdaget, at han egentlig ikke behøver andet end sin kone og datter for at have et godt liv.

- Jeg glæder mig meget, siger Sommer om fremtidsplanerne.