16x9

Danskerne elsker De Kanariske Øer - her er den ultimative guide

Betalt partnerskab med trivago.dk

Spanien er fortsat danskernes yndlingsdestination, når det kommer til udlandsrejser. Især De Kanariske Øer er eftertragtede. Men hvorfor?

Ud for Vestsahara og Marokkos kyst i Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer. Vulkanen Teide skraber skydækket, mens fyrreskoven Tamadaba svajer i nordøstpassaten.

Og på strandene Playa de Maspalomas og Playa de Puerto Rico ligger tusindvis af turister og steger i solen. Mange af dem kommer fra Danmark.

De Kanariske Øer, Gran Canaria og Tenerife er nemlig de mest eftertragtede feriemål blandt danskerne - kun overhalet af Mallorca. Det skriver trendstravel.dk.

Spanien var i 2017 igen danskernes foretrukne feriemål, viser en Epinion-undersøgelse. Hele 460.000 rejste sidste år til De Kanariske Øer, hvilket gør øgruppen til den mest besøgte destination i Spanien blandt danskerne, ifølge Den Spanske Stats Turistbureau.

8 ud af 10 vil på et tidspunkt have besøgt én af de spanske øer. Og 4 ud af 10 vil have besøgt øgruppen mere end seks gange, oplyser rejseselskabet Spies.

Feriefavoritter

Denne artikel er en del af artikelserien ’Feriefavoritter’, der præsenteres i samarbejde med trivago. I serien kommer vi tæt på nogle af de mest populære feriemål blandt danskerne.

Frem til nytårsaften dækker vi De Kanariske Øer, Danmark, Thailand, London, New York og Dubai.

Vi taler med mennesker, som har en reel tilknytning til disse steder, for at få aktuelle og autentiske tips, som du kan bruge, næste gang du skal af sted. 

Flest turister rejser til Kanarieøerne i vintermånederne for at undvige den kolde vinter. Hvis du jagter en mindre turistbefolket ferieoplevelse på øerne, bør du derfor tage af sted i juli og august.

Men hvad er det, der får hundredetusinde til at flyve mod De Kanariske Øer igen, igen og igen?

En række danskere bosat på Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura, som er de mest besøgte af øerne, giver os svaret.

Gran Canaria

square to 16x9
Solen bryder frem efter et regnskyl i Gran Canarias bjerglandskab. Foto: Jef Willemyns / Unsplash

Sidste år ankom 186.000 passagerer til Gran Canaria fra de danske lufthavne. Det oplyser den spanske lufthavnsorganisation AENA. Det gør øen til den mest besøgte af De Kanariske Øer.

Fun facts om Gran Canaria

 • Hovedstaden Las Palmas blev grundlagt i 1478 af kaptajn Juan Rejón fra det spanske kongerige Castilien. Han slog lejr ved en palmelund, der gav navn til byen.
 • Meget tyder på, at den første rom blev produceret på et destilleri uden for Agaete i år 1450, og altså ikke i Caribien, som mange tror. Verdens måske ældste destilleri hedder Arehucas Rum Distillery.
 • De Kanariske Øer har ikke deres navn efter kanariefuglen, selvom det vrimler med dem. Man mener derimod, at navnet kommer fra det latinske "canariae insulae", der betyder "hundenes ø".

Kilde: Lonelyplanet.com, Gran-Canaria-info.com.

Årsagen kan være, at klimaet byder på minimalt nedbør, mange solskinstimer og en gennemsnitstemperatur på 21,5 grader hele året. Flybilletter kan købes for under 1000 kroner, hvis man er ude i god tid. Og flere restauranter sælger skandinavisk mad i børnevenlige og trygge omgivelser.

Både de kulinariske, klimatiske og naturmæssige forhold trækker hvert år turister til Gran Canaria. Men det, der trækker allermest, er strandene.

Og øen er omgivet af dem. Derfor har vi på baggrund af interviews med lokale indskrænket strand-virvaret til tre, som giver tre vidt forskellige oplevelser.

1. Playa de Maspalomas ligger bag et 400 hektar stort vindblæst ørkenområde, der er ulig alt andet på De Kanariske Øer. De gule sandbanker, Dunas de Maspalomas, ændres efter vind og vejr og transformerer sig mellem et mørkeblåt hav og en by drevet af turisme og fest. Stranden har både en slik-sol-sektion for nudister, bøsser og lesbiske – og en for børnefamilier.

Sandbankerne ved Gran Canarias sydspids, Playa de Maspalomas, er et stort, fredet naturområde, som ofte overrasker turister med, hvor udmattende det kan være at gå i sand.
Sandbankerne ved Gran Canarias sydspids, Playa de Maspalomas, er et stort, fredet naturområde, som ofte overrasker turister med, hvor udmattende det kan være at gå i sand. Foto: TV 2

Tip fra en lokal: - Omkring Maspalomas er der et frisind, som bør opleves, og som jeg tror mange værdsætter. Her er gay-resorts og gay-hoteller, og folk kan holde i hånd på gaden, uden at nogen synes, det er mærkeligt, siger Hamid Azzouzi, der er tandlæge i El Tablero ved Playa Inglés.

2. Playa de Amadores ligger ved feriebyen Puerto Rico. Den hvide sandstrand skiller sig ud fra det ellers granitgrå, brandvarme lavasand. Og med god grund. Stranden er kunstig, og sandet er sejlet ind fra Caribien. Langs hele stranden kan besøgende finde barer, caféer, ishuse og restauranter.

3. Playa de Güigüi ligger afsides fra alt andet på vestsiden af øen. Strandens mørke sand omkranses af rå klipper. Det kræver en vandretur på to til tre timer at nå frem. Til gengæld får du den vel nok mindst turistede strand på øen.

Afstemning

Gran Canarias topattraktioner

Siden charterkongen Simon Spies introducerede øens sangria- og grisefester for snart 60 år siden, har Gran Canaria haft en helt speciel plads i danskernes rejsepas.

Det tager 5 timer og 20 minutter at flyve til Gran Canaria. Der er overvejende godt vejr, og all inclusive-armbåndene, som er på de fleste hoteller, gør, at man ikke skal skænke den næste drink eller måltid en tanke. Det bliver ikke meget lettere. Og dovent.

For når all inclusive-stemningen først vinder indpas, kan den være hæmsko for at opleve øen, mener den Gran Canaria-bosatte sælger Lars Worm.

Hvor skal du spise på Gran Canaria?

 • I bjerghulerne Cuevas de Guayadeye ligger det hyggelige spisested Restaurant Tagoror. Her serveres egnsretter som papas arrugadas con mojo (kartofler med kold mojo-sauce, red.) samt gedekotelleter og gedeost.
 • Hos Samsara i Maspalomas får du fusion-asiatiske kæmpeportioner i farverige omgivelser, der minder om østen. Portionerne er så store, at de skal deles mellem flere.
 • En autentisk madoplevelse fås på Asociacíon de Vecinos i El Tablero. Flamingodans på scenen, børn mellem bordene og billig, billig mad. Det fås ikke meget mere autentisk.

Kilde: Hamid Azzouzi, Google Street View.

Tip fra en lokal: - Jeg synes, man bør se mere end det: Lej en bil i en uge (koster omkring 500-600 kroner, red.), eller benyt det fantastiske bussystem med afgange hver halve time til det meste af øen, siger Lars Worm.

Når du færdes i trafikken

Bilkørsel i klipklapper reducerer chaufførens bevægelighed og er ulovligt. Politiet giver bøder på 1500 kroner, hvis det overtrædes.

Samme bøde gives til billister og passagerer i bar mave.

Benzin koster otte kroner per liter. Vejsystemet er moderne med brede motorveje fra syd til Las Palmas og videre mod Agaete - uden motorvejsafgifter.

Alkohol- og narkokontrol gennemføres ofte. Næsten halvdelen af de i alt 2085 narkotikatests, som blev gennemført i starten af juli, var positive. Så kør appelsinfrit. Uanset hvad.

Kilde: Lars Worm, Gran-Canaria-info.com, Canariainfo.com og Canariajournalen.no.

Lars har boet på øen i tre år med sin kone. Han mener, at der findes to slags turister: Dem, som bor nede i 'Tyregryden' (slang for turistsamlingspunkt, red.), hvor de spiser, drikker og sover den ud. Og dem, som gerne kommer ud og oplever øen.

Hvis du er den sidste turisttype følger her tre aktiviteter, du som minimum bør få krydset af, mens du er på Gran Canaria.

Artiklen fortsætter efter listen.

Tre ting, du skal krydse af, mens du er på Gran Canaria

Hovedstaden Las Palmas

I byen Las Palmas og på strandpromenaden, der snor sig langs stranden Playa de Las Canteras, kan du opleve verdens bedste klima, konkluderer en undersøgelse fra University of Syracuse på tværs af 600 byer.
 
Inde i byen er der gode shoppingmuligheder. I gaden Calle Triana og i sidegaderne kan du kan finde kendte tøjbutikker og mere vintageinspirerede designerforretninger.
 
Er du i det kulturelle hjørne, kan din shoppingtur kombineres med et besøg på musikhuset Alfred Krause Auditorium. Musikhuset afholder løbende kongresser, musicals og teaterforestillinger.
 
Overfor musikhuset ligger indkøbscentret Centro Comercial Las Arenas, som har alt fra børnevenlige restauranter til en biograf og tøjforretninger - hvor du kan fortsætte med at shoppe.

Vulkankrateret Caldera Bandama

20 minutters kørsel fra Las Palmas står vulkanen Bandama. Tildænget i askegråt støv og omgivet af lunde og skarpe klipper.
 
Et stisystem fører besøgende sikkert rundt om krateret og giver udsigt til Caldera-vinmarkerne fra 569 meter over havniveau.
 
Husk rigeligt med vand, solcreme, mobiltelefon, ordentligt fodtøj – og hold dig inden for stisystemet.

Byen Agaete

Agaete ligger i den nordvestlige del af øen. Her er der færgefart direkte til Tenerife, og i klart vejr kan du se vulkanen Teide.
 
Den hyggelige havneby har mange autentiske spisesteder, hvor skaldyrs- og fiskeanretninger dominerer menukortene.
 
Byen er omringet af et frodigt natursceneri, der inkluderer vinmarker med prisvindende druer og Europas eneste kaffeplantage.
 
På kaffefarmen kan du prøvesmage og købe gourmetkaffen, der sælges for 520 kroner per kilo.

Fra byen Agaete kan du meget passende tage en færge til Tenerife, Santa Cruz (en enkeltbillet koster 300 kroner, red.). Og det bliver også næste destination, vi dækker.

Tenerife

square to 16x9
To papegøjer sidder i en skov på Tinerife, Spanien. Foto: TV 2

Selvom Tenerife er den næstmest besøgte ø, er den indbygger- og arealmæssigt den største.

Øens store turisttrækplaster er Playa de las Américas. Byen sprudler af liv om dagen, hvor især strand- og vandsportsaktiviteter fylder en del. Og når solen slukker, tænder neonlysene.

På den én kilometer lange strækning Verónicas Strip i centrum kæmper natklubber, cabaret-steder og barer om de tørstige turisters opmærksomhed.

Hver eneste nat vågner et pulserende festliv, der summer til den lyse morgen. Men Tenerife er mere end stripbarer, buckets med lange sugerør og tømmermænd.

Kun fire veje går mod Teide-vulkanens top. De mødes alle ved svævebanen, som befinder sig i 2356 meters højde. Liften fører turister videre op i 3355 meters højde. De sidste 163 meter klares til fods, hvis man har booket en guide i god tid.
Kun fire veje går mod Teide-vulkanens top. De mødes alle ved svævebanen, som befinder sig i 2356 meters højde. Liften fører turister videre op i 3355 meters højde. De sidste 163 meter klares til fods, hvis man har booket en guide i god tid. Foto: Tristan Krass / Unsplash

For du skal ikke langt væk for at finde den diametrale modsætning til Verónicas Strip.

En køretur på 1 time og 20 minutter fører dig til rendyrket idyl i La Orotava-dalen.

Dalen, Las Cañadas del Teide, starter ved foden af den 3.718 meter høje Teide-vulkan og går hele vejen ud til Atlanterhavet.

Om natten kan du fra samme kraterområde se en stjernebesat himmel i to kilometers højde, der er uforstyrret af byens lysforurening. Stedet kaldes sjovt nok Starlight.

Det er imidlertid ikke kun himmelhvælvingen, der ofte får besøg af stjerner.

Det sker nemlig med jævne mellemrum, at Hollywood-stjerner optager scener på øen. Og med god grund. Det golde, kuperede månelignende landskab omkring Teide ligner noget fra en film.

Selv samme landskab kan også skabe rammerne for en romantisk aften.

Tip fra en lokal: - Der arrangeres ture for 50 euro til et observatorium ved Teide, hvorfra der både er mulighed for at se stjerner og solnedgang og få lokal aftensmad. Det er en romantisk aftentur, så den er ikke oplagt med små børn, siger engelsklærer og sekretær fra Santa Cruz Sophie Emby.

Teide har ikke været i udbrud siden 1909, men der er stadig tydelige spor af lavarender og magmasten, som blev slynget op i luften for over hundrede år siden.

11 film med scener fra Tenerife

 1. 'Moby Dick', 1956
 2. 'One Million Years B.C', 1966
 3. 'Clash of the Titans', 2010, og 'Wrath of the Titans', 2012
 4. 'The Dictator', 2012
 5. 'Fast & Furious 6', 2013
 6. 'Exodus: Gods and Kings', 2014
 7. 'In the Heart of the Sea', 2015
 8. 'Allied', 2016
 9. 'Jason Bourne', 2016
 10. 'Wild Oats', 2016
 11. 'The Titan', 2018

Kilde: Culturetrip.com.

For børn og voksne

Det er svært at være på ferie en uge på Tenerife uden at overvære et karneval, et optog eller en festival.

Tip fra en lokal: - Jeg vil tro, at der er 100 byfester på Tenerife om året. Jo større by, jo større fest. Det foregår typisk med folkedansere, lokal mad og fest i telte. Du kan altid spørge på en af de lokale caféer. Dem fra området ved, hvornår næste fest afholdes, siger Sophie Emby.

Sophie Emby understreger, at fest ofte er lig med helligdag. Det betyder, at mange forretninger er lukket. Ligeledes vil butikker været lukket om mandagen, hvis der har været fest om søndagen.

Ét af de mange optog er Børnenes Karneval. Det nåede forfatter og psykoterapeut Cachina Mette Glargaard at fange fra en altan i det sydlige Tenerife, Los Christianos, hvor hun bor til dagligt.

På den kanariske ø Tenerife afholdes der hele året rundt optog, fester og karneval. Børnenes Karneval er blot ét ud af de mange, som kan findes i festugen Los Gigantos Carnival. Video: Michael Leander Bech Særkjær & TV 2 Branded Content

De fleste børnefamilier, som har været på Tenerife, har formentlig også lagt vejen forbi Loro Parque.

Den enorme dyrepark i Puerto de la Cruz, der i starten kun havde papegøjer, har i dag også søløver, pingviner, et kæmpe akvarium, gorillaer, hvide tigre og shows med delfiner og spækhuggere.

Det er også disse aqua-shows, som nogle gange har bragt Loro Parque i vælten, da kritikere mener, at delfinerne og spækhuggerne mistrives. Det lader dog ikke til at påvirke de besøgende. Loro Parque er nemlig den bedste zoologiske have i Europa, ifølge Tripadvisor.

Dette er én af de i alt ni flaskenæse-delfiner, som bor i Loro Parque. Parkens såkaldte
Dette er én af de i alt ni flaskenæse-delfiner, som bor i Loro Parque. Parkens såkaldte "delfinarium" blev indviet i 1987. Foto: Damian Patkowski / Unsplash

Hvis du ligesom kritikerne ikke støtter op om havdyr i vandbassiner, kan du overveje selv at hoppe i.

For ikke langt derfra ligger Siam Parque. Her finder du vandrutsjebaner i alle størrelser og afskygninger. Vandparken er 46 hektar - svarende til lige godt 65 fodboldbaner.

Vandparkens overordnede tema er Thailand, hvilket let ses i form af de thailandske huse og Buddha-statuer.

Et historisk vingesus

Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria har stor betydning for de spanske katolikker og er den største katolske helligdom på De Kanariske Øer.

I løbet af et år besøges den hvide og sandfarvede kirke på Plaza de la Patrona de Canarias af hundredetusindvis af turister og pilgrimme. I selve kirken kan der være 5000 mennesker på én gang.

Og en times kørsel i bil derfra ligger Pirámides de Güimar. De seks pyramider menes at stamme fra år 1200 før Kristi fødsel.

Og selvom de rektangulære trappeformede bygninger i lavasten har stået der længe, var det den norske eventyrer og etnograf Thor Heyerdahl, som for alvor satte dem på verdenskortet.

Han troede på, at pyramider rundt om på kloden havde en sammenhæng, og at deres ensartede bygningsdesign ikke kunne være en tilfældighed.

Heyerdahl mente, at folk allerede dengang kunne krydse havene, selv i helt simple både. Han ville bevise det ved at krydse Atlanten i en sivbåd. Det lykkedes ham i 1969.

Om der reelt er hold i hans teori, vides stadig ikke med sikkerhed.

Fuerteventura

square to 16x9
Surfboards står linet op på strandene i Fuerteventura, som hvert år afholder verdensmesterskaberne i surfing. Foto: Anastasia Hofmann / Unsplash

Langs de godt og vel 150 kilometer sandstrand blæser en stærk vind; en vind, der har lagt navn til Øen. 'Fuerte' betyder nemlig 'stærk' på spansk, mens 'ventura' eller rettere 'viento' betyder 'vind'.

Og netop vinden og bølgerne er grunden til at mange tusinde turister hvert år besøger surf-magneten Fuerteventura. Det mener restauratør Christian Nordkvist Henriksen, der har drevet restauranten The Ugly Duckling på øen siden 2013.

Tip fra en lokal: - Der er perfekte bølger og vind til både almindelig surfing, vindsurfing og kitesurfing, og der holdes verdensmesterskaber i surfing her hvert år. Derudover er der gode snorkel- og dykkemuligheder, fremhæver Christian Nordkvist Henriksen.

Christian Nordkvist Henriksen bor og arbejder på Fuerteventura. For fem år siden åbnede han og Henrik Søndergaard restauranten The Ugly Duckling, som de stadig driver.
Christian Nordkvist Henriksen bor og arbejder på Fuerteventura. For fem år siden åbnede han og Henrik Søndergaard restauranten The Ugly Duckling, som de stadig driver. Foto: Christian Nordkvist Henriksen / Privatfoto

Netop i disse dage afvikles verdensmesterskabet i surf. Det 33. Rene Egli World Cup ved Playa Sotavento startede den 20. juli og slutter den 31. juli.

Men det er ikke kun våddragter og høje bølger, der tiltrækker turister på Fuerteventura. Øen har også et par historiske seværdigheder.

Tip fra en lokal: - Der er primært to historiske steder at besøge. Betancuria, øens gamle hovedstad - det er bare en lille landsby, men den har en gammel kirke og flere meget gamle huse. Derudover er der en lille fiskerlandsby, der hedder Ajuy, påpeger restauratøren.

Christian Nordkvist Henriksen fortæller også, at Ajuy ligger tæt ved nogle historiske huler.

Grotterne, der har inhaleret havgus og drukket saltvand i millioner af år, rummer mange fortællinger. De har i perioder været en vigtig kilde til byggemateriale (kalksten og brosten, red.) til flere af Kanarieøerne frem til midten af 1900-tallet.

Og så har de været skjulested for tyvekoster blandt de pirater, som huserede på øen i 1700-tallet. I dag er hulerne åbne for turister - og der er fri entré.

Gedeost og mojo

Traditionelt set har Fuerteventura eller De Kanariske Øer ikke det samme store og alsidige køkken, som man finder i resten af Spanien.

De gode råvarer, som findes i de ægte kanariske retter, er grillet gedekød, den friske og prisvindende gedeost, vild kanin, fisk i form af stuvning eller suppe, skaldyr - og endelig de små rynkede kanariske kartofler med mojo-sovs.

Fuerteventura set fra oven

Fuerteventura er den næststørste af De Kanariske Øer, kun overgået af Tenerife. Med sine 1660 kvadratkilometer er øen cirka tre gange større end Bornholm.

Øen er 100 km lang og 31 km bred på det bredeste sted og rummer seks kommuner: Antigua, Betancuria, La Oliva, Pájara, Puerto del Rosario og Tuineje.

Fuerteventura har de længste strande af alle øerne i øgruppen.

Der er ikke færre end 152 strande langs kystlinjen, opdelt i 50 km med fint, hvidt sand, hvoraf det meste er luftbåret fra Sahara hen over titusindvis af år, og 25 km med sort, vulkansk sten.

Kilde: Fuerteventura-info.com.

Af spisesteder har øen en masse at tilbyde, mener Christian Nordkvist Henriksen.

Tip fra en lokal: - Hvis det skal være lokalt og autentisk, vil La Taberna i Corralejo være et godt bud. De serverer stegt gedekid, tapas, paella - selvom paella er en middelhavstradition - eller blot en god bøf. Ethvert lokalt sted med respekt for sig selv serverer også friskfanget fisk med kanariske kartofler og grøn mojosauce. Grøn mojo er til fisk og skaldyr, rød mojo er til kød, fastslår han.

Restauratøren anbefaler også kommende øgæster at bruge anmelder-sites som Tripadvisor, hvis de skal finde et ordentligt spisested. De tager sjældent fejl, mener han.